Zwangerschap per week: week 15

Omarm je zwangerschapsgloed! In week 15 begint je baby haartjes op zijn hoofd te krijgen en soms zelfs op zijn duim te zuigen! Lees hier over wat je kan verwachten.

Je baby

  • Tegen het einde van de week ligt het haarpatroon op je baby's schedel vast. Dit zal de rest van zijn leven niet meer veranderen.

  • Misschien zijn er al een paar haartjes tevoorschijn gekomen, maar meestal moet je hiervoor nog een paar weken wachten. Geen garantie dus dat je baby ter wereld komt met een volle bos haar. Sommige baby's blijven kaal tot een aantal maanden na de geboorte. Er komen ook zeer fijne, zachte haartjes over het hele lichaam van de foetus, ook wel lanugo genoemd. Deze donshaartjes beschermen de gevoelige huid tegen het vruchtwater. Ze verdwijnen meestal vlak voor of na de geboorte.

  • Als je een kijkje binnenin je baarmoeder kon nemen, dan zou je een piepkleine foetus zien die tussen 50 en 70 gram weegt en 10 tot 11 cm lang is van kruin tot romp, ongeveer zo groot als een appel. Onder het donshaar bevindt zich een dunne huidlaag, waardoor je de bloedvaten kunt zien waar inmiddels bloed doorheen stroomt. De mond ontwikkelt zich verder - misschien is je kleintje nu zelfs aan het duimen- en gezichtsbewegingen komen regelmatig voor.

Jouw zwangerschap

  • De misselijkheid en de vermoeidheid die je in het eerste trimester voelde zijn nu waarschijnlijk voorbij. Veel vrouwen zeggen dat ze zich vanaf dit moment energieker gaan voelen. Ben jij een van de gelukkigen met die extra energie, geniet er dan van! Ga lekker wandelen, plant wat bloemen in de tuin of maak plannen voor de babykamer!

  • Je kunt nu ook een lichte zwelling, oedeem genaamd, voelen in je armen en benen. De zwelling komt meestal voor bij de voeten en enkels. Je voelt het ook aan je handen. De ringen om je vingers kunnen bijvoorbeeld iets strakker zitten! Oedeem ontstaat wanneer vloeistof uit de bloedbaan in de zachte weefsels wordt geduwd.

  • Net als vele andere ongemakken tijdens de zwangerschap wordt oedeem veroorzaakt door de grotere hoeveelheid bloed die door je lichaam stroomt en door de druk van je groeiende baarmoeder op de aders in je bekken. De beste manier om oedeem te voorkomen is lichte lichaamsbeweging: wandelen, zwemmen of zelfs yoga. Ga ook regelmatig met je voeten omhoog liggen en drink acht glazen water per dag. Als je meer dan gewoon wat zwelling in je handen of voeten voelt. Of als je gezicht of je ogen beginnen te zwellen, neem dan contact op met je verloskundige.

Van de deskundigen

De hormonen die ervoor zorgen dat er haar op het hoofd van je baby groeit, kunnen er tegelijkertijd voor zorgen dat jouw haar dikker wordt, of juist uitvalt. "Normaal gesproken verliezen we ongeveer 100 haren per dag," legt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling uit, "Tijdens de zwangerschap verandert dit normale haargroeiproces.

Beheer Cookies