Zwangerschap per week: week 14

Hoewel je het niet kunt zien, begint je kleintje nu zijn mond en gezicht te bewegen. In week 14 worden alle lichaamsdelen van je baby die nodig zijn om met jou te communiceren verfijnd.

Jouw baby

Als je kleintje je grapjes zou begrijpen, dan zou je deze week een glimlach op zijn gezicht zien. De mond van je foetus kan zelfs open en dichtgaan en maakt slik- en zuigbewegingen.

  • De gezichtsspieren hebben zeker geen gebrek aan beweging! De keel, de luchtpijp, het strottenhoofd en de stembanden zijn allemaal aanwezig. De stembanden maken natuurlijk nog geen geluid, omdat je kleintje nog omringd is door vloeistof. Maar ze zijn wel al helemaal klaar voor die eerste luide schreeuw vlak na de geboorte.

  • Elke week lijkt je foetus meer op de kleine persoon die je bij de geboorte zult ontmoeten. De ogen zitten nu al op de juiste plek bovenaan het gezicht en de oren hebben zich verplaatst van de nek naar de zijkant van het hoofd. De kaken zijn al een tijdje gereed en het gehemelte wordt van voor naar achter "dicht geritst". Je baby weegt nu ongeveer 55 gram en is 8 tot 11 cm lang, ongeveer zo groot als je vuist.

Jouw zwangerschap

  • Is je taille verdwenen? Dat komt omdat je baarmoeder boven het schaambeen begint te stijgen! Je kunt het misschien zelf niet voelen, vooral als dit je eerste zwangerschap is. Maar je verloskundige weet wat te zoeken. Hij of zij zal de omvang van de baarmoeder bepalen door tijdens elk prenataal onderzoek de afstand te meten vanaf je schaambeen tot de bovenkant van je baarmoeder, genaamd de fundus.

  • Deze meting biedt een indicatie van hoe goed je zwangerschap verloopt. Over het algemeen komt de fundushoogte overeen met de week van je zwangerschap. Op dit moment is je fundushoogte ongeveer 14 centimeter boven de bovenste rand van het schaambeen. Tegen week 20 zal dit ongeveer 20 centimeter zijn.

  • Je voelt je nu misschien ongebruikelijk verstopt. Het kan een allergie zijn, of een verkoudheid, of het kan gewoon nog een symptoom van de zwangerschap zijn. Veel zwangere vrouwen merken dat hun neus constant verstopt aanvoelt, waardoor ze moeilijk kunnen ademen. Deze verstopping ontstaat omdat het hormoon progesteron de bloedstroom naar de slijmvliezen van de neus verhoogt, zodat deze opzwellen. Deze toestand wordt zwangerschapsverkoudheid genoemd. Helaas is er weinig aan te doen. Probeer je neus vochtig te houden of smeer een beetje vaseline in elk neusgat zodat je neus minder droog aanvoelt. Vermijd wel neussprays met antihistamine!

Volgens deskundigen

Vraag je je af of je een tweeling draagt? "Een eeneiige tweeling komt voor bij 4 op de 1000 geboorten, terwijl het percentage twee-eiige tweelingen verschilt tussen etnische en leeftijdsgroepen," zegt dr. Margaret Comerford Freda. Als je vruchtbaarheidsbevorderende middelen hebt gebruikt, is de kans op een meerling veel groter.

Beheer Cookies