Zwangerschap per week: week 13

Welkom in het tweede trimester! Leer over de belangrijke veranderingen in je lichaam (en in dat van je baby) en geniet van het zwanger zijn.

Jouw baby

  • De foetus heeft alle belangrijke lichaamsstructuren gevormd. Nu kunnen de organen aan het werk! De lever scheidt gal af, de alvleesklier produceert insuline en de nieren vormen urine om afvalstoffen af te voeren.

  • De urine komt in het vruchtwater terecht. De darmen van je baby, die gedeeltelijk in de navelstreng hebben gezeten, hebben zich nu teruggetrokken in de buik omdat er genoeg ruimte voor is vrijgekomen. Er ontstaan spierlagen in het darmkanaal en dus zal het spijsverteringsstelsel binnenkort ook op gang komen!

  • Je kleintje lijkt nu op een grote pruim; hij weegt nog geen 30 gram en is 7-10 cm lang. Het hoofd vormt nu de helft van het lichaam, dankzij alle hersenontwikkelingen. In de volgende maanden zal het lichaam groeien en meer in proportie komen. Wanneer je baby geboren wordt, is het hoofd slechts een kwart van je baby's totale lengte.

Jouw zwangerschap

  • Veel vrouwen beschrijven de volgende paar maanden als de mooiste periode van hun zwangerschap. De ongemakken van het eerste trimester zoals vermoeidheid, misselijkheid en frequent plassen zijn al heel wat verminderd. Je hebt nu eindelijk de kans om te genieten van je zwangerschap.

  • Veel vrouwen voelen tijdens dit tweede trimester zelfs een golf van energie! Je hebt vast wel eens gehoord dat zwangere vrouwen "stralen". Je buik zal verder groeien en je zult je eindelijk echt zwanger gaan voelen. Een van de redenen waarom je je zwanger voelt is misschien omdat je wat zwaarder wordt rond je middel.

  • Je broeken zitten nu waarschijnlijk een beetje strak, maar het is nog te vroeg om positiekleding te gaan dragen. Wat je ook kiest, kleed je comfortabel. Kies voor loszittende broeken, tops en jurken.

Beheer Cookies