33 Weken Zwanger: Symptomen en ontwikkeling van de baby

In week 33 verfijnt je kleintje alle vijf zintuigen. Ook zijn hersenen en zijn hoofd groeien. Jij komt waarschijnlijk een halve kilo aan per week. En dat is nodig. Lees verder welke ontwikkelingen je baby ervaart.

Jouw baby

  • De vijf zintuigen van je baby ontwikkelen zich terwijl zijn hersenen evolueren in sneltemp. Allemaal om klaar te zijn voor de wereld buiten de baarmoeder.

  • Op dit moment kan hij de vloeibare wereld om zich heen zien. Hij voelt een sensatie wanneer hij een teen pakt of op een vinger zuigt. Hij kan het vruchtwater proeven en je hartslag, je stem en het grommen van je maag horen. Er is natuurlijk geen lucht in het vruchtwater om geur over te dragen, maar als dat wel zo was, kon hij ook zijn omgeving ruiken.

  • Dankzij de enorme groei van de hersenen groeit de hoofdomtrek van je baby deze week liefst een centimeter! Je kleintje heeft nu een lengte van 42 cm en weegt zo'n 2 kg. Dit gewicht zal zich in de komende zeven weken verdubbelen. Daarom is het belangrijker dan ooit om nu aandacht te schenken aan je voedingspatroon. Je baby heeft meer dan ooit eiwitten en vet nodig in de komende weken. Zorg ervoor dat je evenwichtige maaltijden blijft eten.

Jouw zwangerschap

  • Jij komt ongeveer een halve kilo aan per week. Je zult blijven aankomen tot net voor bevalling. Probeer deze gewichtstoename niet te vertragen. Zelfs als je meer aankomt dan je lief is. Je baby heeft die extra kilo's nu hard nodig. Na de geboorte heb je genoeg tijd om af te vallen.

  • Voelen je polsen en vingers pijnlijk of verdoofd aan? Dan ben je niet de enige. Veel zwangere vrouwen krijgen last van carpaaltunnelsyndroom. Dat is het zwellen van de zenuwen rond de pols. Het carpaaltunnelsyndroom wordt meestal veroorzaakt door een steeds herhaalde beweging, zoals typen, maar in jouw geval is vochtophoping de boosdoener. Net als je voeten en enkels vult ook de carpaaltunnel, de buis die de zenuwen van je pols naar je vingers leidt, zich met water. De pijn en de zwelling zullen na de bevalling waarschijnlijk verdwijnen.

  • Ondertussen kun je wel enkele dingen doen. Je zult het waarschijnlijk 's nachts moeilijk krijgen. Dit kun je doen: probeer in een andere houding te liggen. Zodat je geen druk uitoefent op je handen of polsen. Draag een polsbeschermer om je pols recht te houden. Probeer repetitieve bewegingen te vermijden. Als de pijn hierdoor niet afneemt en erg hevig blijft, kan je een injectie in je pols krijgen om de pijn te verzachten.

Volgens deskundigen

"Het valt je misschien op dat er vocht kan lekken uit je borsten vlak voor de uitgerekende datum", zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Het lekken wordt colostrum genoemd en is heel normaal. Deze 'pre-melk' zal de eerste voeding zijn van je baby als je van plan bent om borstvoeding te geven."

Beheer Cookies