27 Weken Zwanger: Symptomen en ontwikkeling van de baby

In het derde trimester gaan de ogen van je kleintje open! Hij herkent licht en schaduwen. Week 27 worden zeven dolle dagen. Dus lees verder om te weten wat je te wachten staat!

Jouw baby

  • Na vier maanden kan je baby zijn oogleden openen. Het visuele deel van zijn hersenen is actief en de meeste oogstructuren zijn voltooid. Dat betekent dat je kleintje de wereld om zich heen ziet, hoe beperkt ook. Hij kan nog geen objecten onderscheiden, maar ziet wel licht en schaduwen.

  • Probeer eens aandacht te besteden aan de bewegingen van je baby. Zo krijg je een goed beeld van hoe je baby de dag doorbrengt.

  • Jouw kleintje valt in slaap door schommelbewegingen. Je dagelijkse activiteiten voelen voor jou misschien niet als schommelen, maar het vruchtwater is zo'n zacht kussen voor je baby dat hij alleen maar een zacht wiegen voelt. Zo is de kans groot dat hij overdag slaapt. Dit kan 's nachts anders zijn wanneer je gaat liggen om te rusten. Opeens is hij wakker en klaar voor een feestje!

  • Je kleintje krijgt er in de komende maand 450 gram bij. Deze week heeft hij al een lengte van 24 cm. En hij weegt ongeveer 900 gram. Dat is ongeveer zo groot als een koolraap. Hoewel hij snel groeit, zijn de hersenen en longen nog onderontwikkeld.

Jouw zwangerschap

  • Je borsten zullen continu veranderen tijdens de zwangerschap. En ook daarna. Waarschijnlijk zijn je borsten nog wat gegroeid sinds ze begonnen te zwellen in het eerste trimester. Veel vrouwen merken dat de areola verandert. Dat is het donkere deel van de borst rondom de tepel. In het eerste trimester werd je areola waarschijnlijk wat donkerder. Nu kan de donkere, gepigmenteerde huid zich buiten de areola uitstrekken. Dit wordt de tweede areola genoemd, die de helft van je borst kan bedekken! Niemand weet precies waarom dit gebeurt. Maar veel deskundigen denken dat de donkerder geworden huid een soort herkenningspunt is voor je baby om je tepel te vinden tijdens de borstvoeding. Het is een tijdelijk verandering die tot 12 maanden na de bevalling zichtbaar kan blijven.

  • Net als de meeste zwangere vrouwen heb je waarschijnlijk erg levendige, zelfs bizarre dromen zodra je indommelt: Je bevalt van een volwassen zoon. Je bevalt van… een nest katjes! Je pasgeboren baby opent zijn mond en zegt: "Ik hou van je, mama." Rare dromen zijn heel normaal. Je droomt mogelijk niet alleen over je zwangerschap en je baby. Veel vrouwen geven aan dat hun dromen tijdens de zwangerschap bestaan uit wilde avonturen en vreemde gebeurtenissen. Wat is er aan de hand? De dramatische dromen tijdens je zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door de extra hormonen die door je lichaam stromen. Of het kan gewoon een manier zijn waarop je hersenen omgaan met al de gedachten en emoties die je nu overspoelen. Wat de oorzaak ook is, geniet van je bruisende nachtelijke escapades en neem ze niet al te serieus!

Van de deskundigen

Voor twee eten betekent niet dat je twee keer zoveel moet eten! Dit is vooral belangrijk als het gaat om voedingsstoffen zoals eiwit. "Om te voldoen aan de eiwitbehoefte van jou en je baby tijdens de zwangerschap, moet je kwaliteitseiwitten eten", zegt gediplomeerd verpleegkundige en expert Margaret Comerford Freda. En als je de neiging krijgt om te eten is 'groener' wellicht de gezondere en betere keuze. Freda waarschuwt wel: "De meeste dierlijke eiwitten zijn kwaliteitseiwitten, terwijl de meeste plantaardige eiwitten dat niet zijn."

Beheer Cookies