25 Weken Zwanger

In de 25e week maken de hersenen van je baby zich klaar om dingen te voelen en te ervaren. Lees verder over de bijzondere dingen die in jouw lichaam en in dat van je baby gebeuren.

Jouw baby

  • De huid van je baby is nog steeds dun, gerimpeld en bleek. Maar wordt elke dag iets dikker dankzij het vet en de spieren die je kleintje aanmaakt.

  • Op dit moment ontwikkelen zich kleine bloedvaten onder de huid van je kindje. Die haarvaten geven je baby een roze tint geven.

  • Je kleintje drinkt nog steeds vruchtwater én groeit nog steeds! In week 25 is je baby 30 tot 33 cm lang. En weegt hij ongeveer 680 gram, ongeveer een halve bloemkool.

  • In deze periode ontwikkelt de hersenschors van je kleintje zich in lagen. De meeste actie wordt nog bestuurd door andere hersengebieden die zich al eerder hebben ontwikkeld. De menselijke hersenschors is de meest uitgebreide hersenstructuur van het dierenrijk en geeft ons de mogelijkheid om na te denken, te plannen en op complexe manieren te voelen.

Jouw zwangerschap

  • Lijkt het alsof je organen worden weggedrukt? Dat komt omdat je baarmoeder nu bijna zo groot is als een voetbal. Ze loopt van je schaambeen tot een punt halverwege je navel en je borstbeen. Dat is het punt waar je ribben samenkomen. En ze heeft een doorsnede van ongeveer 25 centimeter.

  • De constante neiging om te plassen werkt misschien op je zenuwen? Het is inderdaad een van de irritantste uitdagingen van een zwangerschap. Je bent nog maar net terug van de wc en nu moet je alweer! Hoewel dit soms behoorlijk lastig kan zijn, moet je er toch voor zorgen dat je je blaas leegt zodra je daartoe aandrang voelt. Infecties aan de urinewegen komen vaak voor tijdens de zwangerschap en ze kunnen ontstaan of erger worden door niet op tijd of niet volledig te plassen.

  • Een van de symptomen van een infectie aan de urinewegen is de behoefte om vaak te plassen. Een ander is dat je voelt dat je moet gaan, maar er komt niets uit. Het kan zijn dat je een branderig gevoel hebt of pijn voelt als je plast. Of je urine kan een onaangename geur hebben. Als je deze symptomen voelt, bel dan meteen je huisarts. Urineweginfecties zijn eenvoudig te genezen, maar kunnen problematisch worden als ze niet worden behandeld.

Van de deskundigen

Kan je partner 's nachts niet slapen omdat je snurkt? "Het is een veelgehoorde zwangerschapsklacht", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Het toegenomen oestrogeen in je lichaam zorgt voor opstoppingen en kan snurken veroorzaken." Probeer te stomen om je bijholten vrij te maken, of probeer een nasale strip!

Beheer Cookies