24 Weken Zwanger

In week 24 haalt je kleintje heel wat acrobatische toeren uit! Je kunt je baby nu echt in je buik voelen. Lees verder wat je mag verwachten als je zes maanden zwanger bent.

Jouw baby

  • Springen en duiken, rollen en schoppen. Je kleintje is lekker aan het trainen! Juist als jij lekker wilt gaan slapen, begint hij te sporten. Hij beweegt als nooit tevoren! Baby's zijn het actiefst tussen 24 en 28 weken.

  • Je kleine gymnast weegt deze week bijna 600 gram en heeft een lengte van 25 tot 28 cm. Dat is ongeveer zo groot als een maïskolf.

  • Als je baby naar zijn borst zou kunnen kijken, zou hij zijn eerste anatomieles krijgen. De huid van je kleintje is nog steeds dun en transparent. Dus je kunt de bloedvaten, botten en organen eronder zien. Zijn huid zal in de volgende maanden dikker worden tot het ondoorzichtig is.

  • Ook de ogen van je baby zitten nog steeds dicht. Maar alle delen van zijn ogen zijn aanwezig. Waaronder het netvlies, dat zich in de komende maand verder ontwikkelt. De iris, het gekleurde gedeelte van het oog, bevat nog steeds geen pigment. De ogen van je kleintje zullen in de komende maanden kleur krijgen. Hoewel de kleur pas definitief wordt na de geboorte.

Jouw zwangerschap

  • Vanaf nu moet je goed uitkijken voor signalen van vroegtijdige bevalling. De meest voorkomende symptomen zijn menstruatieachtige krampen, een verandering in vaginale afscheiding, een doffe pijn in je onderrug, samentrekkingen van de baarmoeder, druk op je bekken (alsof de baby erop drukt) of vruchtwater dat uit je vagina lekt of vloeit.

  • Veel van deze klachten, zoals rugpijn of milde samentrekkingen, kunnen natuurlijk gewoon een van de gebruikelijke ongemakken van zwangerschap zijn. Let goed op de signalen van je lichaam. Als de symptomen vaak voorkomen of niet verdwijnen nadat je wat water of sap hebt gedronken en een uurtje bent gaan liggen, bel dan direct je verloskundige.

  • Hou er ook rekening mee dat je meteen medische hulp nodig hebt als er vruchtwater uit de vagina vloeit of lekt.

  • Ook de papa verandert tijdens de zwangerschap. Misschien probeert je partner nu een andere look uit. Hij laat misschien een baard of snor groeien of start een nieuwe activiteit om zich voor te bereiden op deze wonderbaarlijke fase. Het wordt nu tijd om over deze veranderingen te praten en te bespreken hoe het ouderschap jullie relatie zal beïnvloeden.

Volgens deskundigen

Door je groeiende buik moet je waarschijnlijk wat aanpassingen doen achter het stuur. "Zorg ervoor dat het heupgedeelte van de autogordel onder je buik gaat, dicht tegen de botten van je heupen", zegt Dr. Suzanne Dixon. "De schouderriem moet boven je buik van de schouder naar de heup gaan, niet eroverheen.

Beheer Cookies