Wil je graag een babynaamfeest organiseren?

Een baby krijgen is reden genoeg voor een feestje met jouw dierbaren. Koppels geven een feestje om hun zwangerschap aan te kondigen en een 'geslachtsonthullings'-feest om het geslacht van hun baby bekend te maken. Babyborrels en andere feestjes vieren de komst van de nieuwe baby in familie- en vriendenkring.

Bereken je bevallingsdatum

In sommige culturen zijn babynaamfeesten een eeuwenoude traditie. Steeds vaker worden ook moderne varianten georganiseerd. Het brainstormen over de naam van je baby met je dierbaren kan een leuke manier zijn om familie en vrienden enthousiast te maken. Ook al heb je zelf al een naam gekozen, je beleeft veel plezier aan de creatieve ideeën van anderen.

Wie nodig je uit?

Het is gezellig om het feestje klein te houden. Een intieme groep van 4 tot 10 gasten bijvoorbeeld. Zo kun je met iedereen spreken. 

Als je na de geboorte van je baby een feestje organiseert, ben je misschien geneigd om een grote groep uit te nodigen zodat iedereen de baby tegelijk kan ontmoeten. Pas op dat dit niet te druk of overweldigend wordt. Beperk liever je gastenlijst tot je naasten en dierbaren en plan later individuele bezoeken.

Wat serveer je?

Er zijn geen vaste regels voor zo'n uniek feestje, dus alles is geoorloofd! Partysnacks zoals sandwiches, heerlijke hapjes, chips en dips, cake, koekjes of net wat je gasten lekker vinden, maken het extra feestelijk. 

Natuurlijk kan je ook creatief doen en letterkoekjes neerzetten (deze zijn verkrijgbaar in sommige supermarkten en warenhuizen). 

Of een ander leuk idee: vraag je gasten een gerecht mee te nemen dat is geïnspireerd door een bepaald persoon in hun leven en laat hen dat verhaal vertellen op je feestje.

Wat kun je doen?

  • Laat babynaamboeken rondgaan en houd een tablet of laptop bij de hand met websites van babynamen.

  • Zet flipovers neer (of plak grote vellen papier op de muur).

  • Laat je gasten jouw naamcriteria weten: Ben je op zoek naar bepaalde eerste letters of klanken? Staan namen uit bepaalde landen hoog op je lijst? Maak deze wensen kenbaar.

  • Laat gasten zoeken naar hun favoriete babynamen en deze presenteren aan de groep. Vraag hen het volgende te presenteren:

  1. Wat ze leuk vinden aan de naam (is er een bepaalde betekenis die de ouders misschien niet kennen?)

  2. Wat de naam betekent

  3. Welke bekende personen diezelfde naam hebben

  4. De populariteit van de naam

Vraag om slotargumenten van de gasten voor mogelijke namen (dit geeft gegarandeerd een hoop plezier: probeer de suggesties van de gasten niet te serieus te nemen!)

Waar moet je aan denken?

Namen zijn vaak een erg subjectief (en emotioneel) onderwerp! Als jij en je partner al een voorkeur hebben voor bepaalde namen, wil je ze misschien tijdens het feestje nog niet vertellen. 

Als geen van je gasten met je favoriete namen komt, kun je later altijd nog zeggen: "Jullie voorstellen hebben ons geïnspireerd, maar we vonden onze naam de beste."

Andere artikels die over 'namen' gaan en je inspiratie kunnen bezorgen:

Beheer Cookies