Wat zit er in een Pampers luier?

Als ouder weet je dat het belangrijkste aan een luier is dat hij je baby droog en comfortabel houdt. Je vraagt je misschien af hoe luiers worden gemaakt en welke materialen worden gebruikt om ze zo betrouwbaar te maken.   

Hoe werken luiers en hun ingrediënten?

Zoals de meeste moderne wegwerpluiers zijn Pampers luiers samengesteld uit verschillende materialen. Die materialen hebben elk een specifieke functie en werken samen om de baby een goede pasvorm en een comfortabel draaggevoel te bieden. Terwijl beschermen ze ook tegen lekken en houden ze de huid droog en beschermd. Onze luiers hebben een gelaagde constructie, waardoor ontlasting van de baby naar de absorberende luierkern wordt geleid. Hier wordt het vocht snel van de huid weggehouden om je baby comfortabel en droog te houden. Lees meer over onze belangrijkste luieronderdelen en hoe hun ingrediënten zijn beoordeeld op veiligheid en prestaties.   

Superabsorberende kern 

De superabsorberende kern is een van de belangrijkste onderdelen van alle Pampers-luiers. Het superabsorberende gelmateriaal (ook bekend als superabsorberende polymeren) is het belangrijkste ingrediënt van de luierkern en wordt ook in heel wat andere producten gebruikt. Superabsorberende polymeren zijn droog en korrelig, en zien er bijvoorbeeld uit als kleine parels, maar vormen een gel wanneer ze vloeistof absorberen. In feite kunnen ze binnen enkele seconden tot 30 keer hun gewicht aan vloeistof vasthouden, waardoor het vocht wordt vastgehouden. Zo voorkomen ze dat het vocht weer aan de oppervlakte van de luier komt en zorgen ze ervoor dat baby's droger blijven. 

Wat als de gel de huid van mijn baby raakt?  

Heel soms zie je kleine druppeltjes gel van de luier op de huid of het beddengoed van je baby.  Geen zorgen, de gel is niet schadelijk voor je baby. Gel die op de huid terechtkomt, kan gemakkelijk worden verwijderd door de huid van je baby voorzichtig af te vegen. 

Topsheet  

De bovenste laag die je ziet als je een luier opent is de bovenlaag, die comfort biedt en vocht wegtrekt van de huid naar de absorberende kern, zodat de huid droog blijft. In ons hele assortiment hebben we verschillende soorten bovenlagen, gebaseerd op de behoeften en ontwikkelingsstadia van baby's, inclusief voor baby’s met vloeibare ontlasting. De belangrijkste ingrediënten in de bovenlaag zijn polypropyleen en polyethyleen, zachte en ademende materialen. Sommige van onze luiers, zoals Pampers Baby-Dry en Pampers Premium Protection, zijn gemaakt met een vleugje beschermende balsem om de huid te helpen beschermen. Net onder de bovenlaag bevindt zich ook de toegangslaag. Deze laag heeft een unieke en belangrijke rol; hij kanaliseert en verdeelt de nattigheid snel in de absorberende kern en is gemaakt van twee afzonderlijke lagen. Een laag met polyester en een andere met een speciale vorm van cellulose. 

Zachte en ademende buitenlaag   

Onze buitenlagen zijn gemaakt van polypropyleen en polyethyleen – dezelfde materialen die worden gebruikt in ziekenhuisjassen en andere stoffen. We hebben deze materialen gecombineerd in de perfecte verhouding om de babyhuid te laten ademen, maar ook zachtheid en comfort te bieden.   

Urine-indicator   

Sommige van onze luiers hebben een urine-indicator die gemaakt is van pH-gevoelig materiaal dat van kleur verandert bij blootstelling aan nattigheid. Zo weten verzorgers wanneer het tijd is voor een schone luier. Het pH-gevoelige materiaal dat we gebruiken heet broomfenolblauw en wordt veel gebruikt in verschillende industrieën; van kleurstof voor levensmiddelen tot textiel en cosmetica.   

Bedrukte achterkant 

Sommige Pampers luiers hebben prints om vrolijkheid op te wekken en de luier er meer te laten uitzien als kledij. Pampers gebruikt pigmenten voor deze kleuren en deze pigmenten lossen niet op, wat betekent dat ze niet worden afgewassen en op de huid terechtkomen. Ze zijn niet-allergeen en huidveilig en worden vaak gebruikt in andere producten zoals contactlenzen en voedselverpakkingen.  

Naden en verbindingen   

Onze luiernaden en -verbindingen zijn gemaakt met kleefstoffen. Deze kleefstoffen worden in veel babyproducten gebruikt, waaronder kleding en ondergoed. De kleefstoffen van Pampers zijn OEKO-TEX gecertificeerd en zijn getest om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn, geen oplosmiddelen bevatten en niet gevoelig zijn voor de huid. 

Antilekbarrières  

De comfortabele en rekbare beenrandjes zijn gemaakt van polypropyleen, een zeer bestendige vezel die de luier comfortabel maakt waar die in contact komt met de huid, en spandex (ook bekend als elastaan, dat vrij is van natuurlijke rubberlatex) om een goede pasvorm van de luier te garanderen en lekkage te helpen voorkomen. Onze luiers hebben ook een elastische tailleband om ervoor te zorgen dat de luier goed past en om doorlekken te voorkomen op de plekken waar dat het meeste gebeurt. Sommige van onze luiers hebben ook een Stop & Protect pocket die lekjes aan de achterkant opvangt. 

Sluitsysteem 

Zachte propyleen en stretchfolie zorgen voor een stevige grip en aanpasbare pasvorm, terwijl ze comfort bieden aan jouw kleintje.  

Andere ingrediënten

Parfum (enkel voor CESEE) 

We ontwikkelen zowel geparfumeerde als geurvrije producten. We hebben ouders over de hele wereld gevraagd aan welke producten zij de voorkeur geven voor hun baby's, en veel ouders vertelden ons dat ze de voorkeur geven aan luiers met een zachte, frisse geur. De geurstof in Pampers, voor zover aanwezig, wordt in zeer lage concentraties in elke luier gebruikt, komt niet in aanraking met de huid en is zorgvuldig geselecteerd en beoordeeld op non-allergene en niet-irriterende eigenschappen voor de huid. Onze luiers zijn vrij van parfumallergenen uit de EU.  

 De parfums zijn al tientallen jaren veilig aanwezig in luiers en er is geen verhoogd risico op luieruitslag bij baby's die geparfumeerde luiers gebruiken in vergelijking met ongeparfumeerde luiers. 

Lijm 

In veel babyproducten, waaronder kleding en ondergoed, wordt lijm gebruikt. Pampers beoordeelt alle kleefstoffen om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn, geen oplosmiddelen bevatten, geen overgevoeligheid veroorzaken en uit de buurt van de huid van je baby blijven.   

Pampers luiers bevatten geen schadelijke ingrediënten die irritatie veroorzaken.  

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Wat zit er NIET in Pampers Producten 

- Bisfenol 

- Dioxines 

- Disperse kleurstoffen 

- Elementair chloor 

- Ethanol/Alcohol 

- Latex (Natuurlijk rubber) 

- Lood en kwik gedrukte inkt 

- Organotinen 

- Parabenen 

- Residuen van pesticiden 

- Fenol 

- Polyvinylchloride (PVC) 

Samengevat 

Pampers luiers zijn speciaal ontworpen met veilige ingrediënten en materialen om je baby droog en comfortabel te houden.  

De kern van de zaak

Er is niets belangrijker voor ons dan jouw baby. Daarom streven we naar transparantie over onze ingrediënten en willen we veilige producten van hoge kwaliteit maken om jou te helpen je baby te beschermen en te verzorgen. Neem zoals altijd contact met ons op als je vragen, opmerkingen of ideeën hebt. 

 Hoe we dit artikel hebben geschreven  

De informatie in dit artikel is gebaseerd op deskundig advies uit gepubliceerde onderzoeken, betrouwbare medische en overheidsbronnen en de eigen veiligheids- en productdeskundigen van Pampers. Indien van toepassing vind je hieronder een volledige lijst van bronnen die voor dit artikel zijn gebruikt. De inhoud op deze pagina is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd medische professionals voor een volledige diagnose en behandeling. 

Beheer Cookies