Hoe werkt een Pampers® luier en waarvan wordt hij gemaakt?

Als ouders willen jullie een 100% veilige, comfortabele luier die je baby drooghoudt en hem of haar de vrijheid geeft om de wereld te verkennen. Pampers® ontwikkelt al meer dan 50 jaar luiers met precies dat voor ogen: ervoor zorgen dat prestatie en comfort hand-in-hand gaan met veiligheid.

Ontdek wat een Pampers® luier zo kwalitatief en betrouwbaar maakt, van de selectie van de componenten (die we wel en niet gebruiken!), tot hoe onze luiers werken.

Een 100% veilige samenstelling, transparant verteld

Voordat ze in een Pampers® product gaan, ondergaan componenten een rigoureuze selectie.

Onze onderzoekers werken samen met kinderartsen, pediatrische dermatologen en toxicologen om de veiligheid van de gekozen componenten en afgewerkte babyproducten te valideren. Alle stoffen die we gebruiken zijn dermatologisch getest en voldoen aan de evaluatiecriteria van het wetenschappelijk comité van de EU voor Consumentenveiligheid, SCCS/1564/15.

Pampers® Baby-dry™ luiers gaan nog een stapje verder aangezien ze nu ook STANDARD 100 gecertificeerd zijn door OEKO-TEX®, een onafhankelijk certificatie instituut dat op de aanwezigheid van enkele honderden schadelijke stoffen test. Dit label is bijzonder veeleisend als het aankomt op producten die in contact komen met de gevoelige babyhuid.

Wist je dat?

Pampers op de website alle componenten oplijst, zowel als wat er niet in zit. Neem dus zeker een kijkje. Het staat ook vermeld op de verpakkingen van Baby-dry™, Baby-dry™ luierbroekjes, Harmonie en Premium Protection™ luiers zodat ouders in alle transparantie kunnen kiezen.

Hoe werkt een Pampers® luier en waarvan wordt deze gemaakt?

Ieder onderdeel van een Pampers® luier heeft zo zijn eigen functie. Maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: jouw baby veiligheid, comfort en kwaliteit bieden.

PampersDiapers_BE_600x400

-Absorberende kern: Dit is de kern van Pampers® technologie! Deze absorbeert vocht en houdt het weg van de huid van je baby zodat deze gezond en droog blijft. Dit is wat er allemaal in onze absorberende kern zit:

 • Het superabsorberende materiaal: dit zit normaal gezien in alle wegwerpluiers en kan tot wel 30 keer zijn eigen gewicht opnemen! Het absorbeert vocht en houdt het binnen een paar seconden vast. Deze superabsorberende materialen zijn volkomen veilig en chemisch inert, zoals bewezen door meer dan 400 studies over dit bestanddeel (uitgevoerd op meer dan 300.000 luiers!) en op mogelijke contacten, met name de huid.

 • Cellulose: is een natuurlijk materiaal dat vocht absorbeert. Alle cellulose in Pampers® is van duurzame afkomst. Het is een van de manieren waarop Pampers® zich inzet voor duurzaam bosbeheer en voldoet aan de vereisten van Europese verordening 995/2010. Pampers® heeft een unieke combinatie van superabsorberende materialen en cellulose ontwikkeld voor hoogwaardige luiers die je baby veel comfort bieden. De juiste balans tussen deze materialen zorgt ervoor dat de luier niet te dik is of de bewegingen van je baby niet belemmert (en de beruchte 'natte bulk' vermijdt!).

-Buitenlaag: dit is de buitenkant van de luier. Deze laag zorgt ervoor dat het vocht niet doorsijpelt naar het bedje of de kleertjes. De buitenlaag is samengesteld uit polyethyleen en een omhulling binnenin van polypropyleen voor zachtheid en comfort.

-Rekbare sluitingen: deze herpositioneerbare strips zijn zacht en zorgen ervoor dat de luier je baby perfect past. Ze zijn gemaakt van polypropyleen en polyestervezels die voor extra zachtheid en flexibiliteit zorgen en je baby nog meer comfort bieden.

-Flexibele elastieken: zorgen ervoor dat de luier perfect op de lichaamsvorm van je baby aansluit, rond de beentjes, voor nog meer comfort en om lekjes te voorkomen. Pampers® gebruikt geen rubber of latex omdat dit een allergeen kan zijn. In plaats daarvan gebruiken we elastaan en polypropyleen.

-Lotion: om de huid van je baby te beschermen en het risico op luieruitslag te verminderen wordt er een gepatenteerde, beschermende lotion aan de bovenlaag van de luier toegevoegd. De ingrediënten van deze lotion voldoen aan Europese normen. De lotion bevat:

 • Petrolatum: “Petrolatum is niets meer dan de populaire Vaseline, een veilige, onschadelijk middel dat al meer dan 100 jaar in de dermatologie wordt gebruikt. (…) vaak gebruikt om het risico op luieruitslag bij pasgeborenen te voorkomen." Legt Dr. Alain Taïeb, afdelingshoofd Pediatrische Dermatologie van het CHU Ziekenhuis in Bordeaux, uit. Het ondergaat een farmaceutische zuivering en is volkomen veilig voor baby's.

 • Aloe Barbadensisbladextract (Aloë Vera) voor zachtheid.

 • Paraffinum Liquidum is een vettige substantie die in de farmaceutica wordt gebruikt om uitdroging te bestrijden.

 • Voor zijn hydraterende eigenschappen, een emulgator die vaak in de farmacie wordt gebruikt, stearylalcohol genaamd.

Op de verpakking kun je zien of er lotion aan jouw luier is toegevoegd. Liever geen lotion? Probeer Pampers Harmonie luiers.

-Vrolijke motiefjes: aan de buitenkant van de luier maken we de luiers nog leuker voor ouders én baby's! Ze bevatten niet-gevoelig makende pigmenten die niet wateroplosbaar zijn (en dus niet in de huid kunnen doordringen).

-Urine-indicator (bij Premium Protection™ luiers en luierbroekjes, Harmonie luiers en luierbroekjes en Baby-Dry luiers maat 1 en 2): Zóóóóó handig! De strip verandert van kleur zodat je weet wanneer het tijd is om je baby te verschonen. De gele strip reageert op pH variaties waardoor hij blauw wordt zodra hij in contact komt met urine.

Elastaan, polyester, polypropyleen… wat is dat?

Alle vezels in Pampers® luiers kun je ook vinden in…. jouw kleding en die van je baby! Het zijn technische vezels met hele specifieke eigenschappen die bijdragen aan het comfort en de prestatie van Pampers® luiers.

 • Polypropyleen zorgt voor zachtheid en comfort in alle delen van de luier die in contact komen met de babyhuid. Het is een bijzonder resistente vezel die niet breekt, waardoor de luier geen bobbeltjes of pluisjes vormt die tegen de huid wrijven.

 • Polyester helpt het vocht over de hele lengte van de luier verdelen. Het wordt ook vaak gebruikt in sportkleding.

 • De polyethyleenfilm van de buitenlaag heeft twee belangrijke eigenschappen: hij stoot water af én ademt. Deze is klinisch getest, helpt lekken voorkomen en houdt de huid droog dankzij de micro-verluchtingskanalen.

 • Elastaan is een elastische vezel die in veel stoffen gebruikt wordt, zoals je zwangerschapskleding! Dankzij de elastische kwaliteiten helpt elastaan de luier perfect op zijn plek houden doordat het de bewegingen van je baby volgt zonder kans op lekken of rode randjes achter te laten. De slimme combinatie van deze vezels zorgen ervoor dat vocht naar de kern van de luier wordt gezogen en daar vast wordt gehouden om de vermenigvuldiging van bacteriën te beperken.

Omdat we jouw baby in 100% veilige luiers en luierbroekjes willen hullen zijn er sommige dingen die we niet aan onze producten toevoegen.

Pampers® voegt geen ongewenste stoffen toe aan haar producten. De veiligheid van baby's is altijd onze belangrijkste prioriteit geweest. De volgende stoffen voegen wij NIET toe aan onze luiers:

 • Bewaarmiddelen: Pampers® gebruikt geen bewaarmiddelen in haar luiers. Ook gebruiken we geen formaldehyde- of formaldehyde-generatoren; MIT of CMIT; parabenen; fenoxyethanol; quaternaire ammoniumverbindingen (QAC's); triclocarban of triclosan.

 • Bisfenol A (BPA), dioxines, gedispergeerde kleurstoffen, elementaire chloor, ethanol, zware metalen (zoals lood en kwik), organotins, parabenen, pesticiden, fenol, polyvinylchloride (PVC), Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH).

 • Plantaardige latex en rubber, omdat dit soms een allergeen kan zijn.

 • Pampers luiers en luierbroekjes bevatten geen parfum allergenen die worden vermeld door de regulerende instantie van de Europese Unie.

Sommige van deze stoffen zijn aanwezig in onze omgeving, waardoor er sporen aangetroffen kunnen worden in een breed scala aan alledaagse producten, van luiers tot leidingwater en voedsel. Als je vragen hebt over Pampers® luiers, surf naar onze veelgestelde vragen pagina of bel met onze klantendienst via 0800 99003.

Pampers Veiligheidsbelofte

Onafhankelijke tests en meningen van de experts over Pampers® luiers

Veelgestelde vragen

Beheer Cookies