15 binnenhuis activiteiten voor peuters

Even geen inspiratie om je peuter binnen vier muren te entertainen? Geen probleem, Pampers team to the rescue! We verzamelden een hoop leuke activiteiten voor jullie om samen te doen en het gezellig te houden. Want binnenblijven hoeft absoluut niet saai te zijn, met de juiste ingesteldheid en een vleugje fantasie kan het zelfs een avontuur zijn! Tip: je hoeft heus niet elk moment vol te plannen, maar deze lijst is handig voor als je even niet weet wat te doen met je kleintje.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Sorteren kan je leren!

Leg een hele hoop veilige objecten (sponsje, speelgoed, boekje, appel, …) verspreid over de vloer of het tapijt. Laat je peuter aan de slag gaan met sorteren: volgens kleur, grootte, vorm, materiaal, functie,… Of laat hem/haar zelf iets verzinnen om de voorwerpen in op te delen.

Wat is het spook?

Berg de spullen van vorige activiteit nog niet op! Je kan ze namelijk ook voor dit idee gebruiken. Een populair spelletje in de kleuterklas is ‘Wie is het spook?'. Hierbij gaan de kindjes in een kring zitten, wordt één kindje weggestuurd en één kindje onder een laken in het midden van de cirkel verstopt. Wanneer het eerste kindje terugkeert, moet hij/zij raden wie onder het deken zit, en dus het spook is. Als je thuis geen 15 kinderen hebt rondlopen, kan je deze spelregels gerust toepassen op voorwerpen. Selecteer naargelang de maturiteit van je kleintje een aantal spullen. Laat je peuter even zijn/haar ogen bedekken – niet spieken! – en neem één voorwerp weg of verstop het onder een handdoek. Wissel af en laat hem/haar ook een voorwerp verbergen dat jij dan moet raden.   

Maak een vormpjesdoos

Zoek verschillende objecten in de vorm van bijvoorbeeld driehoeken, vierkanten, cirkels. Teken de vormen over op het deksel van een schoenendoos en snijd ze uit. Help je kleintje het passend gaatje te vinden door doelgerichte vragen te stellen als ‘Dit blokje heeft vier hoeken, welk gaatje heeft ook vier hoeken?' Bij een juiste match zal de vreugde en trots op je kleintjes gezicht boekdelen spreken!

Knutsel samen

Laat de Pampers figuren vanop je luiers tot leven komen. Knutsel samen een hele safari met je peuter. Ontdek hier hoe.

Verstoppertje!

Geniet samen van een spelletje verstoppertje. Laat je kleintje tellen en jou zoeken of ga zelf op zoek naar je peuter. Het mooie aan verstoppertje spelen met peuters is dat ze ervan overtuigd zijn dat als zij jou niet zien, dat omgekeerd ook geldt. Hilariteit verzekerd dus!

Maak jezelf, maar ook je peuter nuttig!

Je peuter is in deze fase erg onder de indruk van alles wat jij onderneemt, geniet ervan! En speel het uit in je voordeel! Hij/zij is misschien erg nieuwsgierig wanneer je dagdagelijkse taken aan het doen bent. Leer je peuter veilige klusjes aan zoals speelgoed opruimen of sokken plooien. Win-win!

De liefde van je peuter gaat door de maag

Waarom niet gezellig koekjes of pannenkoeken bakken? Zo arbeidsintensief is het niet en als je peuter oud genoeg is, kan hij je helpen deeg mengen of kneden. Is hij wat jonger, dan kan hij/zij gewoon je assistent(e) zijn. Of de proef-recensent zijn, ook niet onbelangrijk! Bij het koken is het steeds van groot belang alert te zijn en scherpe/hete voorwerpen uit hun bereik te houden. Veiligheid primeert.

Waar komen peuters vandaan?

Bij de peutertijd hoort ook nieuwsgierigheid. Dit is misschien het ideale moment om er een fotoalbum bij te halen en door je kleintjes babyfoto’s te gaan. Je kan vertellen over de bevalling, zwangerschap of reacties van mensen bij hun eerste ontmoetingen. Als je peuter erg geïnteresseerd is in zijn/haar herkomst of familie kan je altijd nog meer herinneringen bovenhalen met oudere fotoalbums.  

Maak samen een plakboek

Ga op zoek naar een leeg notitieboekje of fotoalbum, verzamel enkele leuke foto’s, beelden uit magazines of ga samen creatief aan de slag en teken er op los in je kleintjes nieuwe dagboek. Ook stempels, stickers of kleurrijke tapes zijn winners! Je kan ook samen kleine verslagen of verhalen neerpennen van de voorbije dag(en).

Zijn/haar eerste brief

Als je peuter al wat ouder is, kunnen jullie misschien samen een briefje of kaartje sturen naar oma/opa. Je kan samen bespreken wat er in de tekst moet komen en misschien kan je kleintje wel al onderaan de tekst zijn eigen naam neerpennen, of overschrijven. Je kan je nieuwsgierige peuter betrekken door uit te leggen hoe de post werkt, hem/haar de postzegel laten plakken of zelfs de voorkant van het kaartje te betekenen of een tekening aan de enveloppe toe te voegen. Niet alleen is dit een leuke en leerrijke activiteit voor je kleine vriend, ook oma en opa zullen hier ontzettend blij mee zijn!

Kampen bouwen! Kampen bouwen! Hey hey hey!

Voor een iets oudere peuter is het best leuk om zijn/haar eigen plekje te hebben. Bouw samen speciaal voor je kleintje een kamp, tent, fort in een afgezonderd hoekje met doeken en stoelen waar hij/zij lekker kan spelen, een boekje bekijken of een dutje doen. Tip: Bedenk een naam voor het plekje en schrijf het mooi neer op een kartonnen bordje. Trotse blikken in 3, 2, 1!

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand 

…wie is het allerschattigst van het land?? Peuters houden ervan zichzelf te ontdekken in hun spiegelbeeld. Los van het gebruikelijk gestaar ‘wow, wat ben ik mooi’, kan je ook hier weer een educatieve draai aan geven. Door eenvoudige vragen te stellen zoals ‘Waar zijn je oren?’, ‘Welke kleur hebben je ogen?’ of ‘Waar ruik je mee?’ leer je je peuter weer wat bij. 

Tijd voor kunst!

Als je peuter matuur genoeg is, kunnen jullie samen een selectie maken van zijn/haar kunstwerkjes en een plekje zoeken in huis om de uitverkoren creaties op te hangen. Je peuter zal zo trots zijn op zijn/haar eigen galerie! Tip: Als je niets aan de muren wil ophangen, kan de frigo ook wel dienst doen als display!

→ Kleur de safari helden van Pampers in en stel ze tentoon.

Dierenliefde

Je hoeft geen huisdieren te hebben om er binnenshuis een jungle van te maken! Maak gewoon jullie innerlijke dieren wakker. Brul als een leeuw, spring als een kangoeroe, maak je lang als een giraf of wandel met zware passen als een olifant. Bedenk karakters, vergroot dierlijke eigenschappen en speel ze samen na. Extra punten als je de juiste geluiden erbij maakt… Tip: laat je kleintje zelf zijn fantasie verkennen maar geef inspiratie of stuur bij waar nodig!

Maak samen een glasraam

Crêpepapier in verschillende kleuren in huis? Super! Laat je kleuter het papier in willekeurige vormen scheuren of knip samen figuren uit. Vervolgens kunnen jullie door de vormen een beetje nat te maken, ze aan het raam ophangen. Niet alleen de activiteit op zich is leuk, maar ook het resultaat wanneer de zon er doorschijnt, zal je kleintje fascineren. Je kan bovendien van het moment gebruik maken om de kleuren en vormen nog eens te oefenen. Tip: achteraf kan je de vormen gemakkelijk verwijderen of je kan de ramen poetsen waardoor de kleuren zullen weggaan.Pas wel op met kleding zodat deze niet te vuil wordt.

Beheer Cookies