Geef je baby veilig een bad

Hoe krijg je een spartelende, glibberige baby in bad? Ontspan! Wij vertellen je alles wat je moet weten.

  • Hoe je je baby op de commode én in het badje wast

  • Lichaamsdelen die speciale aandacht nodig hebben

  • Belangrijke veiligheidstips en nog veel meer!

Je baby's eerste badje is een echte mijlpaal.

  • Maar wanneer moet je baby in bad

  • En niet te vergeten, hoe?

Deze tips maken badtijd leuk en gemakkelijk voor jullie beiden.

Wanneer moet je baby in bad?

Alles hangt af van de leeftijd van je baby. Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg. Hou vooral het luiergebied, de handen en het gezicht goed schoon.

Pasgeborenen worden niet zo gauw vies. Tenzij ze iets oprispen of een vieze luier hebben.

Hoe ouder je baby, des te regelmatiger hij in bad moet. Vooral als hij begint met kruipen en vaste voeding krijgt. Tegen de tijd dat je baby een peuter is, moet hij vrijwel iedere avond in bad. Is het niet om de vuiligheid van de drukke dag eraf te wassen, dan wel om hem te kalmeren voor bedtijd.

Wat is het beste moment om een baby te wassen?

Je wast je baby best vóór het eten. Dan is hij niet te hongerig. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd. Dan gaan ze lekker schoon én rustig de nacht in.

Een handig avondritueel: in bad, een verhaaltje lezen, dan naar bed. Gebruik je gezonde verstand en geef je baby een bad wanneer hij het nodig heeft.

Washandje gebruiken of niet?

Voor de navelstreng van je baby eraf gevallen is (tussen tien dagen en drie weken na de geboorte), was je je baby best met een washandje. Zo hou je de navelstreng droog.

Zo werkt het:

  • Leg je baby op een zachte, vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld op een schone handdoek.

  • Hou wat warm water en een washandje of spons bij de hand.

  • Pak je baby warm in, leg één ledemaat tegelijk bloot en was voorzichtig.

  • Dep droog en ga verder met de volgende.

  • Als je de navelstreng per ongeluk nat maakt, dep deze dan droog met een zachte doek.

Het grote bad

Zodra de navelstreng eraf valt, is je baby klaar voor een echt bad in de wastafel of in een babybadje. Welke je ook gebruikt, leg een handdoek onderin om het zachter te maken. Het is ook een goed idee om je partner in de buurt te hebben. Die kan helpen om je glibberige kleintje vast te houden. Zet alles wat je nodig hebt van tevoren klaar. Hier is een lijst met voorbeelden:

Een grote handdoek Een zacht deken Wattenbolletjes Babyzeep of -wasgel Babyshampoo die niet prikt in de ogen Een babyborstel of –kam

Hoewel hierboven zeep staat aangegeven, hoef je vaak geen zeep te gebruiken. Het meeste vuil kun je wegwassen met alleen water. Zeep kan de natuurlijke hydratatie van je baby verwijderen en de huid uitdrogen.

Je hebt maar vijf centimeter warm water nodig om je baby een goed bad te geven. Leg een warm dekentje over het buikje, zodat je baby het niet koud krijgt. Deze vroege badsessies hoeven niet lang of ingewikkeld te zijn, maar wel effectief. Hou je baby goed vast en was voorzichtig al het vuil weg. Hou je baby altijd vast met één hand terwijl hij in het bad ligt. Dit is vanzelfsprekend bij een pasgeboren baby, ondersteun ook het hoofdje en de rug tijdens het wassen. Maar doe dit ook bij oudere baby's die al zelf kunnen zitten. Concentreer je tijdens het wassen vooral op:

  • De genitaliën en het luiergebied 

  • De handen en voeten. Kijk ook goed tussen de vingers en de tenen.

  • Het gezicht en de nek. Als zich vocht of vuil rond de ogen heeft opgehoopt, gebruik dan een wattenbolletje om dit te verwijderen met een zachte beweging van het oog weg.

  • Verborgen vuil

Pasgeboren baby's worden misschien niet erg vies, maar er kan zich wel vuil ophopen op plekjes waar je het niet verwacht. Zorg dat je de volgende plekjes nagaat:

De vouwen achter de knieën, in de nek en in de dijbenen. Oksels - hier kan zich pluis van slaappakjes ophopen. Achter de oren. 

  • Haarverzorging

Niet elke baby heeft bij de geboorte meteen een grote bos haar. Heeft jouw baby dat wel? Was zijn haartjes dan met een zachte babyshampoo die niet prikt.

Hoe wassen?

Breng een beetje shampoo aan op het haar en laat dat even zitten voordat je het uitspoelt. Op deze leeftijd hoef je nog niet in te masseren met shampoo. Wacht met het wassen van het haar tot het einde van het bad, zodat je kind niet in het water met de shampoo hoeft te zitten.

Schrik niet als je baby huilt tijdens de paar eerste keren dat hij in bad gaat. Dat is gewoon een reactie op een onbekend gevoel. Hou de kamertemperatuur warm en het badwater aangenaam. Stel je baby op zijn gemak door hem te strelen of zing een liedje. Je kind zal er al snel dol op zijn.

  • Veiligheidsmaatregelen

    • Let op de watertemperatuur en laat je baby nooit alleen.

    • Laat je baby nooit alleen. Zelfs niet voor een paar seconden. Baby's kunnen al verdrinken in tweeënhalve centimeter water. Neem nooit het risico. Zelfs niet om snel de deur te openen of de telefooon te beantwoorden. Als je iets anders moet doen terwijl je je baby in bad doet, wikkel hem dan in een deken en neem hem met je mee.

  • Watertemperatuur

De huid van je baby is veel gevoeliger dan die van jou. En badwater dat voor jou goed aanvoelt, is te heet voor je baby. Test de temperatuur altijd eerst met de achterkant van je pols of je elleboog. Deze delen zijn gevoeliger voor hitte dan je hand. Het moet warm aanvoelen, maar niet heet!

Een aantal andere tips: Koop een babybadthermometer. Een goede temperatuur voor een babybad is 37 graden Celsius of lager. Om onbedoelde brandwonden te voorkomen, kun je je boiler thuis op 49 graden Celsius zetten.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies