3 tips om je baby te laten slapen

Worstel je met het probleem van de meeste ouders, namelijk hoe je je baby in slaap kunt laten vallen? Baby’s huilen vaak wanneer het bedtijd is, waardoor het moeilijk is om ze te kalmeren zodat ze in slaap vallen. Deze inslaapproblemen kunnen door vanalles worden veroorzaakt, van honger tot een natte luier, krampjes of een ziekte. Soms is het onmogelijk om precies te vertellen waarom je kleintje wakker of onrustig is, maar hier volgen enkele tips en tricks die kunnen helpen om je baby in slaap te laten vallen. 

9 tips en tricks: hoe laat je een baby in slaap vallen? 

Als je probeert om een pasgeborene of oudere baby in slaap te laten vallen, helpt het om een aantal strategieën toe te passen die het huilen kalmeren en hen aanmoedigen om in te dommelen. We hebben negen tips en tricks verzameld die helpen om je baby in slaap te laten vallen. Door ze regelmatig toe te passen, kan je kleintje leren om rustig te worden wanneer het bedtijd (of dutjestijd) is.  

Je vindt onze favoriete tips in de volgende paragrafen, dus lees verder om ze allemaal te kennen. Of, als er eentje onmiddellijk je interesse wekt, kan je op de titel klikken om direct naar de beschrijving te gaan. 

  1. Zorg dat je baby zich comfortabel voelt 

  2. Baker je baby in 

  3. Creëer een slaappatroon 

  4. Geef je baby aandacht overdag 

  5. Creëer een bedtijdritueel 

  6. Leg je baby in de wieg voordat hij of zij in slaap valt 

  7. Geef je baby een fopspeen  

  8. Volg de voorkeuren van je baby 

  9. Vind een balans wanneer je je baby tijdens de nacht verzorgt 

1. Zorg dat je baby zich comfortabel voelt 

Kijk of je baby zich comfortabel voelt voordat je hem of haar in het wiegje legt. Heeft je kleintje een schone luier nodig, of heeft het honger? Is de baby in de juiste laagjes gekleed, warm genoeg, maar niet te warm? Is de kamertemperatuur fris, maar aangenaam? Een rustige, gezellige en kalme omgeving helpt je baby om in slaap te vallen. Andere manieren om te zorgen dat je baby comfortabel en rustig is bij het indommelen (en hopelijk doorslapen), zijn: 

  • Maak het donker in de kamer door het grote licht uit te schakelen en de gordijnen dicht te doen.  

  • Zet een nachtlampje aan zodat er een beetje licht is om de baby te kalmeren.  

  • Speel een rustig muziekje om je baby slaperig te maken. 

2. Baker je baby in 

Als je je afvraagt hoe je je pasgeborene kunt laten inslapen, gebruik dan de inbakermethode, die ideaal is voor jonge baby’s. Veel pasgeborenen en jonge baby’s zullen sneller inslapen en langer slapen wanneer ze worden ingebakerd. Omdat hun lichaampje nog aan het ontwikkelen is, hebben ze weinig motorische controle, waardoor pasgeborenen vaak onvrijwillige bewegingen maken met hun armpjes of beentjes. Door deze onvrijwillige bewegingen kunnen ze wakker worden, en daarom is inbakeren een goede oplossing, het geeft hen een gevoel van comfort en veiligheid en weerhoudt hun armpjes en beentjes ervan om te wild om zich heen te slaan. Dit zijn enkele handige tips voor het inbakeren: 

  • Gebruik een lichte inbakerdoek of slaapzak zodat de baby niet oververhit geraakt. 

  • Laat voldoende bewegingsruimte voor de heupen en benen van je baby, want te strak inbakeren, kan later heupproblemen veroorzaken. Gebruik onze handige inbakergids om te zien hoe het moet!  

  • Stop met inbakeren wanneer je baby zelf begint te rollen, dit is vaak rond de tijd dat ze twee maanden oud zijn, of iets later.  

3. Creëer een slaappatroon 

Het duurt zo’n 16 weken vooraleer het dag-nachtritme op punt staat, dus je kan tijdens de eerste maanden verwachten dat het slaapritme van je baby chaotisch is. Dit gezegd zijnde, is het nooit te vroeg (en zeker nooit te laat) om een slaappatroon te creëren voor je baby. Apps zoals Smart Sleep Coach by Pampers™ helpen je hierbij door hun AI-gedreven planningstool dat afgestemd is op de ontwikkeling van de baby. Het enige wat jij moet doen, is de slaap registreren en de app doet het harde werk voor jou: een schema opstellen dat aansluit op het biologische slaappatroon van je baby en je melden wanneer je baby klaar is voor zijn volgende dutje.  Als je denkt dat het schema van je baby een boost nodig heeft, vul dan dit GRATIS slaaponderzoek in een ontdek hoe de Smart Sleep Coach je baby kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen!  

4. Geef je baby aandacht overdag 

Deskundigen zeggen dat je baby rustiger zal zijn en zich veiliger zal voelen (en klaar om ‘s avonds te gaan slapen) wanneer hij of zij overdag voldoende aandacht en stimulansen krijgt. Dus hou je kleintje vast, geef knuffels, speel en praat met hem of haar. De kans dat je baby in slaap valt, is groter wanneer hij of zij voldoende liefde en aandacht heeft gekregen tijdens de wakkere uurtjes.  Geef je baby echter niet overdreven veel aandacht tijdens het voeden of het verschonen van de luier in het midden van de nacht. Deze noodzakelijke interacties moeten rustig, kort en ‘saai’ zijn zodat je kleintje leert dat het ‘s nachts moet slapen en dat actie en opwinding voor overdag zijn. 

5. Creëer een bedtijdritueel 

Vanaf de leeftijd van 6 tot 8 weken oud kan je een kalmerend bedtijdritueel invoeren voor je kindje. Dat ritueel kan zijn wat je wil, maar denk aan het volgende: 

  1. Het ritueel moet kalmerend en ontspannend zijn; vermijd teveel activiteit of stimulansen. 

  2. Het laatste deel van het ritueel (minstens de laatste 10 minuten) moet plaatsvinden in de slaapkamer van je baby of in jouw kamer (als de baby de kamer met je deelt). Dit helpt de baby om de slaapkamer te associëren met positieve en rustige activiteiten waar ze quality time met jou hebben terwijl ze indommelen. 

Het doel van een bedtijdritueel is rustig worden en je baby signaleren dat het bijna bedtijd is. Dit is een lijst van een aantal dingen die je kunt opnemen in het bedtijdritueel van je baby: 

  • Een warm badje 

  • Een babymassage 

  • Een pyjama aantrekken 

  • Tandjes poetsen 

  • Wiegen of schommelen (bijvoorbeeld in een schommelstoel of wipstoeltje

  • De lichten in de slaapkamer dimmen (laat misschien wel een nachtlampje aan) 

  • Samen een verhaaltje lezen 

  • Een slaapliedje zingen 

  • Zachte muziek of ruis afspelen, bijvoorbeeld met een ventilator (van de baby af gericht) of een geluidsmachine  

  • Tot 10 tellen of het alfabet zingen (met je peuter) 

  • Een knuffel en een nachtzoen 

  • Inbakeren (voor jonge baby’s).  

6. Leg je baby in de wieg voordat hij of zij in slaap valt 

Dit is één van de belangrijkste tips wanneer je leert hoe je een baby in slaap kunt laten vallen. Door je baby in de wieg te leggen voordat hij of zij in slaap valt (en terwijl hij wel al moe is), help je een positieve associatie te maken rond slaap, waardoor de wieg gezien wordt als een plaats voor dutjes. Volgens diezelfde logica, als de baby altijd in je armen indommelt, kan het moeilijker zijn om in een wieg te slapen, omdat hij of zij dat niet gewoon is. Het kan er ook toe leiden dat je baby huilt tot je hem of haar optilt wanneer hij of zij ‘s nachts wakker wordt, omdat je armen de plek zijn die ze associëren met slapen.   Om te weten wanneer je ze precies in hun wiegje moet leggen, moet je letten op slaapsignalen, zoals 

  • dichtvallende oogjes 

  • in de ogen wrijven 

  • rusteloosheid. 

Denk eraan om je baby veilig te laten slapen door hem of haar op de rug te leggen in de wieg voor een slaapje of een dutje. Zorg er ook voor dat er geen los beddengoed, dekentjes, kussen of speelgoed in de wieg liggen. Deze voorzorgsmaatregelen helpen om wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome of SIDS) te voorkomen. 

7. Geef je baby een fopspeen 

Onderzoek heeft aangetoond dat een fopspeen helpt om je baby ‘s nachts rustig te houden, en het risico op wiegendood beperkt. Als je borstvoeding geeft, wacht dan tot je baby 3 tot 4 weken oud is voordat je hem of haar een fopspeen geeft. Als de fopspeen uit het mondje valt terwijl baby slaapt, is het niet nodig om die weer in het mondje te duwen. Laat je baby nooit in slaap vallen met een flesje omdat de melk of flesvoeding in hun mond kan blijven zitten, wat kan leiden tot tandbederf en oorontstekingen.  

8. Volg de voorkeuren van je baby 

Ook al lijkt dit geen aanlokkelijk idee, de nachtuil- of vroege-vogeltrekjes van je baby volgen, werkt allicht het beste. Denk eraan om het slaappatroon van je baby af te stemmen zodat je voordeel haalt uit momenten wanneer ze zich van nature slaperig voelen. Zo krijgt je kleintje de kans om te slapen wanneer het wil, en moet het niet slapen wanneer het niet moe is en de kans op protest groter is. 

9. Zorg voor balans wanneer je je baby tijdens de nacht verzorgt 

Als je baby ‘s nachts extra onrustig is en wakker wordt nadat hij of zij in slaap is gevallen, probeer dan om niet direct naast de wieg te staan. Geef je kleintje de kans om zichzelf tot rust te brengen en alleen in slaap te vallen. De Ferber-methode is een bekende slaaptraining die deze aanpak volgt. Maar als je baby blijft huilen en jengelen, is er misschien iets dat moet worden opgelost, zoals de baby voeden of de luier verschonen. Wanneer je ‘s nachts je baby verzorgt, probeer dit dan te doen zonder het licht in de kamer aan te zetten en blijf rustig en kalm. Zodra je klaar bent met hun voeding of luierwissel, leg je de baby weer in de wieg om te slapen. Als je denkt dat je baby onrustig is omdat hij of zij ziek is, meet dan de koorts of kijk of je andere symptomen opmerkt en raadpleeg indien nodig de zorgverlener van je kindje.  Hoe laat je een baby in slaap vallen? Wat je beter niet doet Je hebt nu een aantal tips en tricks gekregen die uitleggen hoe je een pasgeborene of oudere baby kan laten slapen, maar sta ook eens stil bij wat je beter niet doet. Dit zijn een aantal dingen die je best vermijdt wanneer je een baby in slaap laat vallen: 

  • Denken dat je je baby in slaap kunt ‘doen’ vallen. Het is verleidelijk dat je wilt weten hoe je een baby in slaap doet vallen, maar dat is een utopie. Je kan een baby niets ‘doen’ doen! Tenzij je een goede fee bent, vallen de acties en reacties van je baby buiten jouw, en hun controle. Het beste advies, zoals we hierboven al zeiden, is de voorkeuren van je baby volgen en de tijd nemen om geleidelijk aan een slaapritueel te creëren. Wees geduldig en blijf positief: als je negatief reageert, zullen de slaapproblemen alleen maar erger worden. 

  • Je baby in je armen houden totdat hij of zij slaapt. We hebben dit al eens gezegd, maar het is belangrijk, dus we herhalen het nog eens. Als je echt wilt leren hoe je je baby in slaap kunt laten vallen, moet je proberen te weerstaan aan de verleiding om ze in je armen te houden tot ze indommelen. Je baby zal eraan wennen dat hij of zij wordt vastgehouden tijdens het indommelen en zal in je armen moeten liggen om in slaap te kunnen vallen. En dus ook huilen wanneer hij of zij midden in de nacht wakker wordt. Hierdoor leert de baby ook geen technieken aan om zelf terug in te dommelen.  

  • Je baby de hele dag wakker houden zodat hij of zij ‘s nachts extra moe is. Er zijn veel manieren om je baby aan te sporen om door te slapen, maar ze oververmoeid maken, hoort daar niet bij. De stress die baby’s ervaren doordat ze oververmoeid zijn, maakt het nog moeilijker om rustig te worden en in te dommelen.  

     

 

 

Beheer Cookies