Baby’s kwijlen veel, vooral als ze tandjes krijgen. Soms kan hun speeksel huiduitslag veroorzaken rond de mond of kin. We bespreken hoe je die kan voorkomen en behandelen. 

Wat is kwijluitslag?

 Kwijluitslag is een vorm van contactdermatitis veroorzaakt door speeksel. De huid rond de mond of kin van je baby raakt ontstoken en geïrriteerd doordat het speeksel lange tijd op de huid blijft zitten. De gezichtuitslag is een soort eczeem rond de mond met droge lippen en wordt ook wel spuuguitslag of lip licking dermatitis genoemd. Er verschijnen rode, ontstoken pukkeltjes. Die kunnen jeuken en pijn doen. Dat kan oncomfortabel zijn, maar het is niet besmettelijk of levensbedreigend. 

Wat is het verschil tussen kwijluitslag en eczeem?

 Kwijluitslag is een vorm van eczeem. Eczeem is de verzamelnaam voor atopische dermatitis en contactdermatitis. Contactdermatitis wordt veroorzaakt door een allergische reactie op iets waarmee je baby’s huid in contact kwam. In het geval van kwijluitslag is het speeksel van je baby het irriterende element. Atopische dermatitis is genetisch en is gelinkt aan een voedselallergie, astma, hooikoorts of andere omstandigheden die niets te maken hebben met huidcontact. 

Op welke leeftijd ontwikkelt de uitslag zich?

 Kwijluitslag ontwikkelt zich bij baby’s tot ze kleuter zijn. Ze kwijlen het meest als ze tussen 3 en 6 maanden oud zijn. Rond die tijd krijgen ze tandjes en blazen ze soms zelfs bellen met hun speeksel. De overvloed aan speeksel kan uitslag veroorzaken als het te lang op de huid blijft en die irriteert. 

Hoe behandel je kwijluitslag?

 De meest effectieve manier om kwijluitslag te voorkomen is om de huid vrij te houden van speeksel. Gebruik een absorberend slabbetje of een schone zakdoek om kwijl af te vegen, zodat het niet te lang op je baby’s huid blijft zitten. Eens je baby uitslag heeft, kan je die helpen verlichten door een barrièrecrème zoals vaseline op de aangetaste huid te smeren. Als je het met die lapmiddeltjes niet kan oplossen, kan je zorgverlener een crème of zalf voorschrijven.  

Neem contact op met je hulpverlener als de uitslag: 

  • hevig is en niet betert na behandeling 

  • heel jeukend of pijnlijk lijkt voor je baby 

  • begint te etteren, blaren of korsten vormt (wat kan wijzen op een infectie) of je baby koorts krijgt. 

Over het algemeen is kwijluitslag onschuldig. Het komt regelmatig voor, maar voor je het weet is je baby er opnieuw van af.