Hoe behandel en voorkom je kwijluitslag?

Baby's kwijlen vaak, vooral als ze tandjes krijgen, en soms kan hun speeksel een onschuldige uitslag rondom de mond of op de kin veroorzaken, die kwijluitslag wordt genoemd. Ontdek wat kwijluitslag is, welke behandeling voor kwijluitslag aanbevolen wordt en hoe je dit kunt voorkomen.

Wat is kwijluitslag?

Kwijluitslag is een vorm van contactdermatitis veroorzaakt door speeksel. De huid rondom de mond en/of op de kin van je baby kan ontstoken en geïrriteerd raken wanneer zijn speeksel naar beneden druipt en langdurig op de huid blijft. 

Soms wordt er naar de uitslag verwezen als uitslag bij het krijgen van tandjes, liplikdermatitis of overgeefuitslag.

Kan kwijlen uitslag veroorzaken?

Ja, kwijlen kan de huid van je baby irriteren, wat dan tot uitslag kan leiden.

Hoe ziet kwijluitslag eruit?

Kwijluitslag kan eruitzien als een rode, ontstoken, bultige uitslag. Het kan jeuken en pijnlijk zijn.

Op welke leeftijd ontwikkelt kwijluitslag zich meestal?

Kwijluitslag ontwikkelt zich meestal vanaf het moment dat je baby een pasgeborene is totdat hij peuter wordt. 

Overmatig kwijlen komt vaak voor tussen de leeftijd van drie en zes maanden, en dat is het moment waarop baby's tandjes beginnen te krijgen. Het kan zelfs zijn dat je baby in deze periode bellen met zijn speeksel blaast.

Naarmate de tandjes doorkomen, kan overtollig speeksel kwijluitslag veroorzaken als het langdurig op de huid van je baby blijft zitten en de huid van je baby irriteert.

Hoe kan je kwijluitslag voorkomen?

Je kunt kwijluitslag helpen voorkomen door een absorberend slabbetje te gebruiken om kwijlen te absorberen, zodat het speeksel niet te lang op de huid van je baby blijft zitten.

Hoe kom je van kwijluitslag af?

Je kunt de kwijluitslag van je baby genezen door een barrièrecrème als vaseline op de aangetaste huid aan te brengen. Blijf het speeksel afvegen met een slabbetje of schoon doekje.

Wat is de behandeling voor kwijluitslag?

Het meest effectieve huismiddeltje voor kwijluitslag is ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk speeksel op de huid komt. Je kunt dit doen door een absorberend slabbetje te gebruiken en het vaak te vervangen, en door de huid te bedekken met een barrièrecrème als vaseline. 

Als je baby's huid hier niet op reageert, kan de dokter van je kleintje een bepaalde vorm van medicatie voorschrijven, zoals een crème of zalf op voorschrift.

Doet kwijluitslag pijn?

Kwijluitslag kan ongemakkelijk voor je baby aanvoelen en jeuk veroorzaken, maar het is niet besmettelijk of levensbedreigend.

Wat is het verschil tussen kwijluitslag en eczeem?

Eczeem is een overkoepelende term die voor zowel atopische dermatitis als contactdermatitis wordt gebruikt.

Contactdermatitis wordt veroorzaakt door een allergische reactie op een irriterend middel wanneer het met de huid van je baby in contact komt. In het geval van kwijluitslag is kwijl het irriterende middel - het speeksel van je baby.

Atopische dermatitis is te wijten aan een genetische aanleg voor iets als een voedselallergie, astma, hooikoorts en andere aandoeningen die niet noodzakelijkerwijs met huidcontact verband houden. Eigenlijk is kwijluitslag een vorm van eczeem.

Wanneer moet je de dokter van je baby raadplegen?

  • Neem contact op met de dokter van je baby als de kwijluitslag ernstig is en je baby niet op de behandeling reageert

  • Extreem jeukend of pijnlijk voor je baby lijkt

  • Begint te etteren, er blaasjes of korstjes op komen (wat op een infectie kan wijzen) of je baby koorts krijgt.

Kortom

Kwijluitslag is een onschadelijke uitslag die van tijd tot tijd kan voorkomen. Als de uitslag van je baby rood en jeukend is, ga je het beste met hem naar de dokter, die de juiste behandeling kan aanbevelen.

Om te voorkomen dat kwijluitslag zich ontwikkelt of verergert, gebruik je een slabbetje om speeksel rondom de mond van je baby weg te vegen en breng je een barrièrecrème als vaseline aan om zijn huidje te beschermen.

Kwijluitslag kan ongemakkelijk voor je baby zijn, maar meestal is het niet iets om je zorgen over te maken. De kwijluitslag van je baby zal snel verdwijnen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies