Het eerste tandje van je kindje is een belangrijke mijlpaal, die je tijdens de eerste maanden zal meemaken. Het is goed om te weten dat sommige baby's amper of helemaal geen last hebben van die kleine tandjes die door het tandvlees komen, terwijl andere baby's al snel tekenen vertonen dat het eerste tandje er binnenkort aankomt. Let op de signalen van tandjes krijgen, zoals voortdurend kwijlen.

Wanneer begin baby's tandjes te krijgen?

Je baby begint normaal tandjes te krijgen tussen 3 en 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen (1 op 2000), kan een baby bij de geboorte al een tandje hebben.

Aangezien elk kindje zijn eigen ritme heeft, verschilt ook het krijgen van tandjes van kind tot kind. De algemene regel is dat, eens je baby zijn eerste tandje gekregen heeft, er elke 6 maanden ongeveer 4 tanden bijkomen. De eerste tanden worden melktanden genoemd, die zullen uitvallen wanneer je kind tussen 6 en 12 jaar is en vervangen worden door volwassen tanden.

De eerste tand van je kindje duikt normaal op tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook pas op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gebeuren.

Het verloop van tandjes krijgen 

  • 4-7 maanden. Het is mogelijk dat het eerste tandje van kindje doorkomt tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook tussen de 12 en 14 maanden zijn. Wanneer het zover is, zal het waarschijnlijk een ondertandje zijn, gekend als een centrale snijtand, dat door het tandvlees komt. De symptomen kunnen echter al starten vanaf 3 maanden. Wees dus niet verrast als er plots een tandje bijkomt.

  • 8-12 maanden. De volgende tandjes die doorkomen zijn twee boventanden. Ook deze worden centrale snijtanden genoemd.  

  • 9-16 maanden. De volgende tanden die tevoorschijn zullen komen, zijn de tandjes die aan de zijkanten van de centrale snijden staan. Meestal zullen dit ook boventanden zijn. Later volgen de twee tanden aan de zijkant van de onderste centrale tanden.

  • 13-19 maanden. Wanneer je baby één jaar wordt, kan je de eerste kiestanden verwachten. Dit zullen meestal de kiezen aan de bovenkant zijn.

  • 16-23 maanden. Tijdens de leeftijd van 16 tot 23 maanden komen de eerste scherpe tandjes, de hoektanden, door.

  • 23-33 maanden. Rond de tweede of derde verjaardag van je kindje zullen de volgende kiezen uiteindelijk de laatste gaatjes opvullen, en zal je kindje een volledig gebit van 20 melktanden hebben.

Wat als de tanden van mijn kindje op een andere leeftijd doorkomen?

Tanden krijgen is geen competitieve sport. De tanden van je kindje zullen wel doorkomen wanneer ze er klaar voor zijn. Maak je dus zeker geen zorgen als de kinderen van je vriendinnen eerder tanden krijgen dan jouw kleintje. 

Zorgen voor baby's die tandjes krijgen

Weet dat baby's ook zonder tanden kunnen kauwen. Hierdoor is het belangrijk om steeds aandachtig te zijn voor het verstikkingsrisico wanneer je kindje aan het eten is. Zelfs wanneer je kind alle melktanden heeft, kunnen bepaalde soorten voedsel toch een gevaar vormen. Druiven en kerstomaten moeten bijvoorbeeld altijd in vier gesneden worden (via de lange kant) voordat je ze aan je kindje geeft. 

Maak je vooral geen zorgen. Probeer juist te genieten van elke mijlpaal die je meemaakt tijdens de ontwikkeling van je kindje.