keeping-your-babys-teeth-strong

Bescherm melktandjes tegen tandbederf

Jane Chou

Wanneer de eerste melktandjes verschijnen is moeilijk voorspelbaar. De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes na zes maanden. Sommige baby's worden geboren met een paar tandjes. Terwijl anderen hun eerste verjaardag vieren met een tandeloze grijns. 

Wanneer de eerste tandjes verschijnen, moet je de mondhygiëne opvoeren. Zo zorg je ervoor dat de glimlach van je baby stralend blijft. De eerste stap is begrijpen hoe gaatjes ontstaan.


Oorzaken van gaatjes

De mond van je baby bevat bacteriën. Net zoals die van iedereen. Als hij eet of drinkt, blijven er voedselresten achter. Bacteriën gebruiken die resten als voedsel. Zo ontstaan er zuren die de tandjes aantasten en gaatjes veroorzaken in de buitenste laag of ook wel het tandglazuur. Zo ontstaan gaatjes. 

Maak de tanden en het tandvlees van je baby altijd schoon tussen de maaltijden. Hier lees je hoe je dat makkelijk doet.


Babytandjes beschermen tegen tandbederf

  • Maak er vanaf dag 1 een gewoonte van om het tandvlees van je kindje voorzichtig af te vegen na elke maaltijd en voor het slapengaan. Zelfs nog het eerste tandje doorkomt.
  • Gebruik een stukje gaas of een vochtig washandje. Wanneer je kind eenmaal melktandjes heeft, kun je overschakelen op een zachte tandenborstel voor baby's.
  • Baby's kunnen niet op commando spugen. Gebruik dus best eerst een tandenborstel zonder fluoride. In plaats van tandpasta met fluoride die ze mogelijk kunnen inslikken. Raadpleeg je zorgverlener. Hij of zij kan aangeven wanneer het oké is om over te schakelen op tandpasta die fluoride bevat.
  • Krijgt je baby dorst krijgt tussen maaltijden? Geef hem dan water en beperk de hoeveelheid sap en suikerhoudende voedingsmiddelen, zoals koekjes en snoep.
  • Vermijd dat je jouw bacteriën vanuit jouw mond overdraagt op je baby. Deel dus beter geen voedsel of drank en stop zijn lepel of fopspeen niet in je mond.
Hoewel babytandjes tijdelijk zijn, zijn ze toch belangrijk. Je kind heeft zijn babytandjes niet alleen nodig om te kauwen en te praten, maar ze creëren ook ruimte voor zijn volwassen tanden. 

Kortom: poets het tandvlees en de tanden vanaf het begin. Zo laat je kleintje nog jarenlang een prachtige glimlach zien.

Misschien vind je dit ook interessant: