finger play and nursery rhymes for babies

Vingerspelletjes en kinderliedjes voor baby's

Combineer kinderliedjes met zachte aanrakingen en voel je verbonden met je kleintje.

Hier vind je de liedjesteksten van bekende kinderliedjes.

"Naar bed, naar bed, zei Duimelot"
speelt 

Naar bed, naar bed, zei Duimelot. (raak duim aan)
Eerst nog wat eten zei Likkepot. (raak wijsvinger aan, en zo verder)
Waar zal ik het halen zei Lange Lot.
Uit grootvaders kastje zei Ringeling.
Dat zal ik verklappen zei 't Kleine Ding
. (kietel hem overal)

Zing dit speelliedje terwijl je je baby verschoont. Raak elke vinger aan, vanaf de duim tot de pink. Wanneer je bij "verklappen" komt kietel je je baby overal. Hij zal het geweldig vinden.

"Visje, visje "

(Traditioneel, Nederland)

Visje, visje, in het water (teken rondjes op de buik van je baby)
Visje, visje, in de kom.
Visje, visje, kan niet praten...
Visje, visje, draai je om! (kietel je kindje)

Je pasgeboren baby zal dit rijmpje geweldig vinden, omdat het eindigt met een verrassende kietel. Begin met het tekenen van denkbeeldige cirkels op de buik van je pasgeboren baby, terwijl het visje "zwemt in het water". Schud nee wanneer je zingt dat het visje "niet kan praten" en kietel je baby wanneer je het visje vraagt om om te draaien.


"Duveltje uit de doos"

(traditioneel, Verenigde Staten) 

Duveltje (bedek je ogen)
Zit zo stil.
Wil je spelen?
Ja, dat wil ik! (gooi armen omhoog)

Baby's houden van dit uitbundige kiekeboespelletje. Laat je baby zien hoe hij zijn ogen moet bedekken, en zeg de eerste regels op in een lage stem om de sfeer te creëren. Voeg wat anticipatie toe aan de derde regel, en gooi vervolgens je handen omhoog en roep de laatste regel uit. Je baby zal het leuk vinden om te wachten - om vervolgens verrast te worden met een uitbundige beweging!

"Berend Botje ging uit varen"

(traditioneel, Nederland)

Berend Botje ging uit varen (beweeg heen en weer)
met zijn scheepje naar Zuidlaren.
De weg was recht, de weg was krom,
nooit kwam Berend Botje weerom!

Je baby doet jou zoveel mogelijk na - ook het "bootje varen." Zit op de grond met je baby in je schoot met zijn gezicht naar je toe. Zorg ervoor dat je zijn nek en hoofd ondersteunt. 

Houd zijn beide handen vast en beweeg heen en weer, op de ritme van het liedje. Wissel het tempo af voor een snel of langzaam bootreisje. Maak gebruik van het simpele ritme door je eigen tekst te verzinnen. Jullie zullen er allebei om giechelen.

 

"Ouwe Harm die had een farm"

Ouwe Harm die had een farm, 
hi-a-hi-a-ho!
En op die farm had hij een kip, 
hi-a-hi-a-ho!
Met een tok tok hier 
en een tok tok daar.
Hier een tok, daar een tok
overal een tok tok.
Ouwe Harm die had een farm, 
hi-a-hi-a-ho!

Na elk couplet kun je een nieuw dier introduceren, zoals koe ("boe, boe"), varken ("knor, "knor"), kat "miauw, miauw"), eend (“kwek kwek”) enzovoorts.

Dit liedje is zo pakkend dat het voor de baby lijkt alsof hij echt meezingt. De geluiden die je maakt zijn leuk en de woorden helpen je baby om de namen van dieren te leren. Zing het onderweg naar de dierentuin of boerderij en maak de geluiden als je de bijbehorende dieren ziet. Je kind zal de vertrouwdheid van het liedje erg leuk vinden. 

 

"Hop Paardje Hop"

(traditioneel, Nederland)

Paardje in Galop.
Over hekken, sloten henen Maar voorzichtig - breek geen benen (Houd baby's hoofd goed vast terwijl je hem op je knie op en neer doet stuiteren)
Hop! hop! hop! paardje in galop.

"Schommelen"

Schommelen, schommelen, schommelen.
De kindjes zijn aan het schommelen.
Heen en weer, op en neer 
Ja we schommelen nog een keer! 

Wat is nu leuker dan een liedje om te bewegen? Zet je baby op je schoot met zijn gezicht naar je toe. Hou hem onder zijn armen vast en laat het paardjerijden beginnen. Dit spelletje is vooral geschikt voor oudere baby's waarvan de nekspieren sterk genoeg zijn om het hoofd te ondersteunen.

Leren en groeien

Door middel van muziek leert je baby auditieve vaardigheden die van essentieel belang zijn voor de taalontwikkeling en later voor de leesvaardigheid. Door gedurende de dag liedjes te zingen, help je je baby te reageren op de geluiden, toonhoogtes en patronen van taal, en deze te identificeren. 

Je bent ook een sterke emotionele en sociale verbinding met je kind aan het ontwikkelen. Vingerspelletjes, beweegrijmpjes en simpele liedjes met herhalingen zijn belangrijk voor de taal- en geheugenontwikkeling van een baby, omdat hij leert te anticiperen, voorspellen, en woorden en betekenissen te verbinden aan gedrag.

Misschien vind je dit ook interessant: