Hoe werkt een Pampers® luierbroekje en waarvan wordt het gemaakt?

Als ouders willen jullie een 100% veilig, comfortabel luierbroekje dat je baby drooghoudt en hem of haar de vrijheid geeft om de wereld te verkennen. Pampers® ontwikkelt al 50 jaar luiers met precies dat voor ogen: ervoor zorgen dat prestatie en comfort hand-in-hand gaan met veiligheid.

Ontdek wat een Pampers® luier zo kwalitatief en betrouwbaar maakt, van de selectie van de componenten (degene die we gebruiken en degene die we niet gebruiken!), tot hoe onze luierbroekjes werken.

Een 100% veilige samenstelling, transparant verteld

Voordat ze in een Pampers® product gaan, ondergaan componenten een strenge selectie.

Onze onderzoekers werken samen met kinderartsen, pediatrische dermatologen en toxicologen om de veiligheid van de gekozen componenten en afgewerkte babyproducten te valideren. Alle stoffen die we gebruiken zijn dermatologisch getest en voldoen aan de evaluatiecriteria van het wetenschappelijk comité van de EU voor Consumentenveiligheid, SCCS/1564/15.

Pampers® baby-dry™ luiers gaan nog een stapje verder aangezien ze nu ook STANDARD 100 gecertificeerd zijn door OEKO-TEX®, een onafhankelijk certificatie instituut dat op de aanwezigheid van enkele honderden schadelijke stoffen test. Dit label is bijzonder veeleisend als het aankomt op producten die in contact komen met de gevoelige babyhuid.

De Pampers.nl website alles oplijst wat er in onze luiers zit, alsook wat er niet in zit. Neem dus zeker een kijkje. Het staat ook vermeld op de verpakkingen van Baby-dry™, Baby-dry™ luierbroekjes, en Premium protection™ luiers zodat ouders in alle transparantie kunnen kiezen.

Hoe werkt een Pampers® luierbroekje en waarvan wordt het gemaakt?

Ieder onderdeel van een Pampers® luierbroekje heeft zo zijn eigen rol. Maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: jouw baby veiligheid, comfort en prestatie bieden.

10390 Pants-03

-Absorberende kern: Dit is de kern van Pampers® technologie! Hij absorbeert vocht en houdt het weg van de babyhuid zodat deze gezond en droog blijft.

Dit zit er allemaal in onze absorberende kern:

 • Het superabsorberende materiaal: dit zit normaal gezien in alle wegwerpluiers en kan tot wel 30 keer zijn eigen gewicht opnemen! Het absorbeert vocht en houdt het in een paar seconden vast. Deze superabsorberende materialen zijn volkomen veilig en chemisch inert, zoals bewezen door meer dan 400 studies over deze component (uitgevoerd op meer dan 300.000 broekjes!) en op mogelijke contacten, met name de huid.

 • Cellulose: is een natuurlijk materiaal dat vocht absorbeert. Alle cellulose in Pampers® is van duurzame afkomst. Het is één van de manieren waarop Pampers® zich inzet voor duurzaam bosbeheer en voldoet aan de vereisten van Europese verordening 995/2010. Pampers® heeft een unieke combinatie van superabsorberende materialen en cellulose ontwikkeld voor hoogwaardige luiers die je baby veel comfort bieden. De juiste balans tussen superabsorberende materialen en cellulose zorgt ervoor dat het luierbroekje niet te dik is of de bewegingen van je baby belemmert (en de beruchte 'natte bulk' vermijdt!).

 • Polypropyleen en polyester

-360° elastische tailleband: een zachte tailleband (zoals in ondergoed) voor het comfort van je baby en om gemakkelijk te verschonen. Deze wordt gemaakt van zachte polypropyleenvezels (vergelijkbaar met ondergoed of kleding) en elastiek.

-Wegwerptape: een plakstrip die je bij het wegwerpen van Pampers® luierbroekjes helpt. De tape wordt gemaakt van een polypropyleen en kleefstoffen zodat het aan het luierbroekje blijft plakken.

-Bovenlaag: trekt het vocht naar de kern van het luierbroekje zodat de huid van je baby lekker droog blijft. De bovenlaag, die in contact komt met de babyhuid, bevat polypropyleenvezels zodat het zacht en comfortabel aanvoelt voor baby.

-Buitenlaag: dit is de buitenkant van het luierbroekje. Deze zorgt ervoor dat het vocht niet doorsijpelt naar het bedje of de kleertjes. De buitenlaag is samengesteld uit polyethyleen en de binnen omhulling van polypropyleen voor zachtheid en comfort.

-Flexibele elastieken: zorgen ervoor dat het luierbroekje perfect op het lichaam van je baby en rond de beentjes aansluit voor nog meer comfort en om lekjes te voorkomen. Pampers® gebruikt geen rubber of latex omdat dit een allergeen kan zijn. In plaats daarvan gebruiken we elastaan en polypropyleen.

-Kleefstoffen: deze worden gebruikt om alle componenten samen te houden en lekjes te voorkomen. Ze komen niet in contact met de babyhuid. Pampers® gebruikt alleen oplosmiddelvrije kleefstoffen.

Om te voldoen aan de verwachtingen van onze consumenten hebben we er samen met onze leveranciers aan gewerkt om de geur van enkele van onze kleefstoffen te verbeteren. Deze stoffen ondergaan allemaal een grondige selectie en een diepgaande evaluatie, en hun veilige gebruik is bewezen. Ze komen niet in contact met de babyhuid. In geen van deze stoffen wordt één van de mogelijke parfum allergenen gebruikt die vermeld worden in Europese Cosmeticaverordening.

-Lotion: om de huid van je baby te beschermen en om het risico op luieruitslag te verminderen wordt er een gepatenteerde beschermende lotion aan de bovenlaag van de luier toegevoegd. De ingrediënten van deze balsem voldoen aan Europese normen. Het bevat:

 • Petrolatum: “Petrolatum is niets meer dan de populaire Vaseline, een veilig onschadelijk middel dat al meer dan 100 jaar in de dermatologie wordt gebruikt. (… ) vaak gebruikt om het risico op luieruitslag bij pasgeborenen te voorkomen." legt Dr. Alain Taïeb, afdelingshoofd Pediatrische Dermatologie van het CHU Ziekenhuis in Bordeaux, uit. Het ondergaat een farmaceutische zuivering en is volkomen veilig voor baby's.

 • Aloe Barbadensisbladextract (Aloë Vera) voor zachtheid.

 • Paraffinum Liquidum is een vettige substantie die in de farmaceutica wordt gebruikt om uitdroging te bestrijden.

 • Voor zijn hydraterende eigenschappen, een emulgator die vaak in de farmacie wordt gebruikt, stearylalcohol genaamd.

Op de verpakking kan je zien of er lotion aan jouw luier is toegevoegd.

-Vrolijke motiefjes: bevinden zich aan de buitenkant van het luierbroekje maken luierbroekjes nog leuker voor ouders en baby's! Ze bevatten niet-gevoeligmakende pigmenten die niet wateroplosbaar zijn (en dus niet in de huid kunnen doordringen).

Elastaan, polyester, polypropyleen… wat is dat?

Alle vezels in Pampers® luierbroekjes kan je ook vinden in…. jouw kleding én die van je baby! Het zijn technische vezels met hele specifieke eigenschappen die bijdragen aan het comfort en de werking van Pampers® luierbroekjes.

 • Polypropyleen zorgt voor zachtheid en comfort in alle delen van het luierbroekje die in contact komen met de babyhuid. Het is een bijzonder resistente vezel die niet breekt, waardoor de luier geen bobbeltjes of pluisjes vormt en niet tegen de huid wrijft.

 • Polyester helpt het vocht over de hele lengte van het luierbroekje verdelen. Het wordt ook vaak gebruikt in sportkleding.

 • De polyethyleenfilm van de buitenlaag heeft twee belangrijke eigenschappen: hij stoot water af én ademt. Deze is klinisch getest, helpt lekken voorkomen en houdt de huid droog dankzij de micro-verluchtingskanalen.

 • Elastaan is een elastische vezel die in veel stoffen gebruikt wordt, zoals in je zwangerschapskleding! Dankzij de elastische kwaliteiten helpt elastaan het luierbroekje perfect op zijn plek houden doordat het de bewegingen van je baby volgt terwijl lekjes of rode randjes vermeden worden. De slimme combinatie van deze vezels zorgt ervoor dat vocht naar de kern van het luierbroekje wordt geleid en daar vast wordt gehouden om de verspreiding van bacteriën te beperken.

Omdat we jouw baby in 100% veilige luiers en luierbroekjes willen hullen zijn er dingen die we niet aan de samenstelling van onze producten toevoegen.

Pampers® voegt geen ongewenste stoffen toe aan haar producten. De veiligheid van baby's is altijd onze belangrijkste prioriteit geweest.

De volgende stoffen voegen wij NIET toe aan onze luierbroekjes:

 • Bewaarmiddelen. Pampers® gebruikt geen bewaarmiddelen in zijn luiers. Ook gebruiken we het volgende niet: formaldehyde- of formaldehyde-generatoren; MIT of CMIT; parabenen; fenoxyethanol; quaternaire ammoniumverbindingen (QAC's); triclocarban of triclosan.

 • Bisfenol A (BPA), dioxines, gedispergeerde kleurstoffen, elementair chloor, ethanol, zware metalen (zoals lood en kwik), organische tinverbindingen, parabenen, pesticiden, fenol, polyvinylchloride (PVC), Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH).

 • Natuurlijke latex en rubber, omdat dit soms een allergeen kan zijn.

 • Pampers® luiers en luierbroekjes bevatten geen van de 26 allergenen die worden vermeld door de regulerende instantie van de Europese Unie.

Sommige van deze stoffen zijn aanwezig in onze omgeving, waardoor er sporen aangetroffen kunnen worden in een scala aan alledaagse producten, van luiers tot leidingwater en voedsel. Als je vragen hebt over Pampers® luierbroekjes, surf naar onze veelgestelde vragen pagina of bel met onze klantendienst via 0800 99003.

Beheer Cookies