buying-the-right-shoes-for-your-new-walker

De juiste schoentjes voor je lopende kind

Melissa A. Kay

Nu je baby een peuter is geworden, heeft hij bescherming nodig om te lopen, vooral buitenshuis. Leuke schoenen zijn onweerstaanbaar, maar hun vorm en functie zijn belangrijker.

Veel mama’s vinden het prima dat hun peuter de eerste stapjes zonder schoenen zet, maar zodra hij er echt vandoor gaat, heeft hij schoenen nodig om zijn voetjes te ondersteunen en te beschermen.

Blote voetjes zijn handig om te leren lopen. Kinderen gebruiken hun tenen voor grip op te grond en hun hielen voor stabiliteit. Zo versterken ze de ontwikkeling van de spieren. Hoewel je kleintje binnenshuis op blote voeten kan oefenen, is het belangrijk dat hij buitenshuis schoenen draagt. Dat is belangrijk vanwege hygiëne en veiligheidsredenen. Experts zijn het er over eens dat schoenen na die eerste stapjes belangrijk zijn.

Het kopen van de juiste schoenen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak het jezelf gemakkelijk met deze vier vragen:

  • Welk materiaal zoek ik?
  • Hoe moeten ze passen?
  • Veters, sneakers, open neuzen?
  • Hoe vaak moet ik ze vervangen?

"Peuterschoenen met te zachte zolen, glijden makkelijker uit", zegt Joanne Cox, algemene kinderarts bij Boston Children's Hospital. "Een leren of rubberen zool geeft meer grip.

Er is eigenlijk geen verschil tussen een goede schoen voor jou en een goede schoen voor een lopende peuter.

  • Laat je kleintje een poosje door de winkel lopen. Dit is heel belangrijk!
  • Zoek naar mogelijke tekenen van ongemak.
  • Vraag je kind eerlijk te zijn: hij zal misschien de schoenen mooi vinden en dan wat minder makkelijk zeggen dat ze schuren.

Omdat je peuter zoveel mogelijk tijd op zijn voeten zal willen doorbrengen, moet je ervoor zorgen dat de schoenen los genoeg zijn om de voet voldoende bewegingsruimte te geven, maar strak genoeg dat ze aan de voeten blijven zitten.

Instappers met een dichte neus (die voldoen aan de bovengenoemde criteria) zijn je beste keus. Je kleintje raakt hierbij niet verstrikt in veters en zijn voeten blijven beschermd.

Wat de maat betreft zul je waarschijnlijk iedere twee tot vier maanden nieuwe schoenen moeten kopen omdat je kleintje nog steeds groeit. Schoenen zijn dus niet echt "investeringen"!

Vergeet niet dat ieder merk en elke schoen verschilt. Je laat je peuter nieuwe schoenen dus best iedere keer uitproberen.

Mama’s van nieuwe wandelaars hebben een heel leuk vooruitzicht!

Misschien vind je dit ook interessant: