Twee dingen om te onthouden bij de verzorging van de navel van je baby

Als ouder van een pasgeborene is het belangrijk om meer te weten over de verzorging van de navelstreng. Inclusief hoe je het navelstrengstompje van je baby droog houdt tot het eraf valt, hoe je tekenen van infectie herkent en wanneer je een dokter moet bellen. Lees verder en ontdek dit alles en meer.

Wat is het navelstrengstompje en wanneer valt het af?

De navelstreng leverde voedingsstoffen en zuurstof aan je baby in de baarmoeder. Kort na de geboorte wordt de streng afgeklemd en doorgeknipt. Je baby voelt dit niet omdat de navelstreng geen zenuwen bevat.

De klem wordt meestal 24 tot 48 uur op zijn plaats gehouden. Deze wordt verwijderd zodra de streng is opgedroogd en niet meer bloedt.

Zodra de klem is verwijderd, blijft er een stompje op de buik van je kleintje zitten. Wanneer het navelstrengstompje opdroogt, verschrompelt en verhardt, gaat het van een gele naar een bruinzwarte kleur.

Het navelstrengstompje valt meestal enkele weken na de geboorte van je baby af. Neem contact op met de dokter van je baby als deze nog niet is afgevallen als je kleintje twee maanden oud is.

In sommige gevallen is er een onderliggende oorzaak voor dat het navelstrengstompje niet afvalt, zoals een infectie of een aandoening van het immuunsysteem, die je dokter zal onderzoeken.

Nadat het stompje afvalt, moet de huid eronder genezen. Soms kan de huid wat rauw zijn en er wat vloeistof uitkomen. Blijf de navel van je kleintje droog en schoon houden en hij zal snel volledig genezen. Neem contact op met je zorgverlener als hij twee weken na het afvallen van het stompje nog niet genezen is.

Het navelstrengstompje verzorgen en schoonmaken

Het belangrijkste is om het stompje schoon en droog te houden. Het handigste is waarschijnlijk om het stompje van je kleintje schoon te maken wanneer je haar luier verschoont of haar in bad zet.

Hier enkele tips voor de verzorging van de navelstreng:

  • Houd het navelstrengstompje schoon en droog. Deskundigen raden een 'droge verzorging' aan, wat betekent dat er lucht aan het navelstrengstompje kan en het niet in water of door zalfjes wordt bedekt. Misschien heb je al gehoord dat je alcohol op het stompje kunt doen, maar tegenwoordig raden experts aan om dat niet te doen. Vraag je dokter om advies als je niet zeker weet wat te doen.

  • Voorkom irritatie. Probeer te voorkomen dat de luiers van je pasgeborene tegen het stompje schuren door de bovenkant van de luier onder het stompje te vouwen of wegwerpluiers met een uitsparing bovenaan te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Pampers Swaddlers. 

  • Kijk na of er tekenen van infectie zijn. Als er een heldere vloeistof of druppels bloed uit het stompje komen of er een korstje op komt, is dat normaal. Maar zie je tekenen van een geïnfecteerd navelstrengstompje of heeft je baby koorts, laat dat dan onmiddellijk aan je dokter weten.

  • Pluk niet aan het stompje. Laat het navelstrengstompje er vanzelf afvallen in plaats van eraan te plukken of trekken, zelfs als het loshangt. Het zal vanzelf afvallen.

  • Kijk uit voor bloedingen. Een paar druppels bloed wanneer het stompje eraf valt, is normaal. Bloedt het meer dan dat, neem dan contact op met de dokter van je baby.

  • Plak de navel niet af of bedek hem niet met een munt. In tegenstelling tot wat je misschien gehoord hebt, helpt het niet om de navel af te plakken of er een munt op te leggen om de vorm van de navel van je kleintje te veranderen en het kan zelfs schade veroorzaken. Neem contact op met de dokter van je baby als je je zorgen maakt over de vorm van de navel van je baby of als je denkt dat je kleintje een aandoening, zoals een navelbreuk, heeft.

Badtijd en verzorging van de navelstreng

Tot het stompje afvalt en de navel van je baby geneest, kan je je baby het beste met een washandje wassen zodat het stompje niet in water weekt. Je hoeft je baby niet elke dag met een washandje te wassen; twee of drie keer per week is meestal genoeg.

Je kunt op die momenten ook het navelstrengstompje voorzichtig schoonmaken.

Zet alles klaar wat je nodig hebt om je kleintje te wassen, zoals

  • een kom met warm water

  • een washandje

  • babyzeep

  • een vochtig wattenstaafje of watje

  • handdoeken

  • een verse luier

  • kleren.

Leg je baby op een zacht, plat oppervlak - zoals op het luierkussen op de verschoontafel of op de vloer op een zachte handdoek - met je benodigdheden binnen handbereik. Laat je baby nooit alleen tijdens het wassen; ligt ze op een verhoogd oppervlak, zoals de verschoontafel, zorg er dan voor dat de veiligheidsriem vast zit en houd haar altijd met een hand vast.

Hou je kleintje bedekt met een handdoek zodat ze het niet koud krijgt en ontbloot alleen de lichaamsdelen die moeten gewassen worden. Begin met haar gezicht en gebruik het vochtige washandje zonder zeep zodat ze geen zeep in haar ogen krijgt. Voeg dan zeep toe aan het water en was voorzichtig de rest van haar lichaam, vooral de huidplooien rond haar nek, oren en genitale zone.

Volg voor het navelstrengstompje de verzorgingstips hierboven. Je kunt een wattenstaafje gebruiken om de huid rondom het stompje schoon te maken. Let erop dat je het stompje zelf niet nat maakt.

Zodra het stompje eraf is gevallen, kun je je baby in een babybadje of in de wasbak wassen.

De luier van je baby vervangen en het navelstrengstompje beschermen

Lees hier hoe je een luier verschoont, maar onthoud dat je de eerste weken extra voorzichtig moet zijn om het navelstrengstompje te beschermen.

Als het stompje nog niet is afgevallen, gebruik dan luiers met een uitsparing of vouw de bovenkant van de luier naar onder om te voorkomen dat er urine aan het stompje komt of dat de luier zelf het stompje irriteert.

Volg voor het navelstrengstompje de verzorgingstips hierboven. Je kunt een wattenstaafje gebruiken om de huid rondom het stompje schoon te maken. Let erop dat je het stompje zelf niet nat maakt.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies