Look-who-s-talking-in-sentences

De taalontwikkeling van je baby stimuleren

Woordspelletjes

Van losse woorden hele zinnen maken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er komen ingewikkelde regels en grammaticale kennis bij kijken die wij als volwassenen als vanzelfsprekend beschouwen. Maar voor je kind is het een echte uitdaging om zinnen te vormen.

Probeer daar even bij stil te staan. Kies een willekeurige zin in deze nieuwsbrief en bedenk op hoeveel manieren de woorden gecombineerd hadden kunnen worden. Geen wonder dat het moeilijk is om een taal te leren. Een kind beheerst al een basis, hierdoor zal het bepaalde grammaticale fouten nooit maken. Dat is toch super interessant?!

Leren praten

De leeftijd waarop een peuter begint te praten verschilt per kind. Sommige tweejarigen gebruiken zinnen met werkwoorden en soms zelfs al met bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden. Anderen spreken een paar woordjes. De uitdaging op deze leeftijd is om de woorden aan elkaar te rijgen. 'Ga naar winkel'. 'Mooie jurk'. 'Ik wil dat, dat mooi'. Wat is de langste zin van je kind? Naarmate het groeit, worden ook de zinnen langer. Het samen lezen van verhalen of prentenboeken en praten over de plaatjes, verbetert de taalvaardigheden van je kind.

Kijk er niet van op als je kind met je 'meeleest', omdat hij in staat is om bekende verhaaltjes te onthouden. Vraag hem om te vertellen over dingen die hij vandaag heeft meegemaakt. En help hem door de gaten in zijn verhaal aan te vullen. Het is belangrijk om je kind zijn ideeën te laten overbrengen. Gesprekken over het verleden en de toekomst is de volgende fase.

Let op: als je kind op deze leeftijd een kleine woordenschat heeft en geen woorden samenvoegt, overleg dit dan met je huisarts.

Misschien vind je dit ook interessant: