zo-verzorg-je-het-melkgebit

Een gezonde routine voor gezonde babytanden

Zelfs nog voor het eerste babytandje kun je starten met tandenpoetsen. Wrijf na het flesje of de borstvoeding zachtjes met een vochtig washandje over het tandvlees van je kind. Dat simpele ritueel verwijdert een pak bacteriën.

Eenmaal het eerste tandje is gevierd, denk je na over tandhygiëne. Dat is heel normaal. De melktanden moeten nog 6 jaar mee. En hoewel ze niet zo sterk zijn als het vaste gebit, draag je er best zorg voor. Aangezien ze de voorloper zijn van het volwassen gebit.

Om het eerste tandje te verzorgen heb je enkel een vochtige tandenborstel of een handschoen om je vinger nodig. Als je baby ouder wordt, kun je een beetje kindertandpasta gebruiken. Gebruik eerst een rijstkorrel en vergroot telkens de hoeveelheid. Als je kleintje 3 jaar is, gebruik dan zoveel als een kleine erwt.

Gaatjes ontstaan door suikerresten op de tandjes. Die worden zuur tijdens het ontbinden en beschadigen zo het tandglazuur. De suiker is afkomstig van moedermelk of poedermelk, van fruitsap of andere voeding. Het is dus heel belangrijk om goed de tandjes te poetsen na de maaltijd.

Nog een doeltreffende en makkelijke truc: laat je kindje lauw water drinken voor zijn dutje. De verminderde aanmaak van speeksel maakt het suikers makkelijk om de tanden van je kleintje aan te vallen. Daarom is het belangrijk om alle etensresten te verwijderen voor het dutje.

Baby’s krijgen meestal gaatjes in de bovenste snijtanden. Dat komt omdat die eerst in contact komen met babymelk. Ze worden dan ook wel “flesjescariës” genoemd.

Calciumrijke voeding beschermt de babytandjes. Met een goede tandhygiëne bij je kleintje vermijd je veel tandproblemen. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals broccoli of gestoomde worteltjes. Die barsten van smaak en textuur. Minder suiker is niet alleen goed voor de babytandjes, maar ook voor de algemene gezondheid van je kleintje. Vermijd dus gesuikerde voeding. Zeker voor zijn dutje.

Babycariës herken je aan kalkvlekken op de tanden langs het tandvlees. Vroegtijdige behandeling is nodig om erger te voorkomen.

Vanaf je kleintje 12 maanden oud is, ga je best 2 keer langs bij de tandarts. Zo hou je de tanden in goede staat.

Misschien vind je dit ook interessant: