De eerste tandjes van je baby, verzacht de pijn met onze tips.

Het eerste tandje van je kindje is een belangrijke mijlpaal, die je tijdens de eerste maanden zal meemaken. Het is goed om te weten dat sommige baby's amper of helemaal geen last hebben van die kleine tandjes die door het tandvlees komen, terwijl andere baby's al snel tekenen vertonen dat het eerste tandje er binnenkort aankomt.

In uitzonderlijke gevallen (ongeveer 1 in 2000) worden baby's geboren met een zichtbaar tandje. Het is belangrijk dat je symptomen van tandjes krijgen herkent zodat je weet waaraan je je kunt verwachten wanneer het zo ver is.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Wanneer begin baby's tandjes te krijgen?

Je baby begint normaal tandjes te krijgen tussen 3 en 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen (1 op 2000), kan een baby bij de geboorte al een tandje hebben.

Aangezien elk kindje zijn eigen ritme heeft, verschilt ook het krijgen van tandjes van kind tot kind. De algemene regel is dat, eens je baby zijn eerste tandje gekregen heeft, er elke 6 maanden ongeveer 4 tanden bijkomen. De eerste tanden worden melktanden genoemd, die zullen uitvallen wanneer je kind tussen 6 en 12 jaar is en vervangen worden door volwassen tanden.

De eerste tand van je kindje duikt normaal op tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook pas op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gebeuren.

De meest voorkomende symptomen van tandjes krijgen

Naarmate je baby groeit en ontwikkelt tijdens die eerste maanden, kan je zijn eerste tandjes na 4 tot 7 maanden verwachten. De eerste symptomen zullen slechts een paar dagen voordat zijn tandjes doorkomen optreden. Hou vooral onderstaande symptomen goed in de gaten:

  • Meer bijten. Baby's die tandjes krijgen, bijten meer op hun speeltjes of zelfs op hun vingers om de druk op hun tandvlees te verminderen.

  • Minder honger. Baby's kunnen minder honger hebben en weigeren om te eten of te drinken omdat hun mond pijn doet.

  • Meer kwijlen. Een van de tekenen van een baby die tandjes krijgt, is kwijlen. Door het overmatig kwijlen kunnen baby's diarree krijgen, waardoor ze mogelijks last hebben van luieruitslag. Als je ziet dat je kindje een losse stoelgang heeft, zorg je er best voor dat je kindje niet uitgedroogd raakt. Als je kindje andere symptomen heeft zoals hoge koorts of een bloederige stoelgang, raadpleeg je best je dokter.

  • Uitslag rond zijn mondje. Het overmatig kwijlen zou ook uitslag rond de mond, kin en borst van je baby kunnen veroorzaken. Haal het kwijl weg, maar doe dit niet te vaak zodat je zijn huid niet irriteert.

  • Meer zuigen. Net zoals het bijten, zorgt dit ervoor dat de druk op het tandvlees van je kindje vermindert. 

  • Aan het oor trekken. Het lijkt misschien een ongewoon symptoom van tandjes krijgen, maar sommige kindjes trekken aan hun oor om de pijn van hun gezwollen tandvlees te verzachten.

  • Moeilijk in slaap geraken. Door de zwelling en de pijn, slaapt je kindje wellicht minder goed dan anders.

  • Irriteerbaarheid. Wees niet verrast als je kindje geïrriteerd of driftig is wanneer hij tandjes begint te krijgen. Door zijn gezwollen tandvlees voelt je kindje zich wat minder lekker dan anders. Leid je kindje af of troost hem door hem veel liefde te geven. Ook hierdoor voelt je kindje zich soms stukken beter.

  • Lichte koorts. Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is. Raadpleeg je kinderarts als je kindje zich duidelijk slecht voelt, als de koorts blijft aanhouden of als je kindje andere symptomen van ziekte vertoont. 

Tandjes groeien is geen wedstrijd, ze zullen doorkomen wanneer ze er klaar voor zijn. Maak je geen zorgen als ze wat later komen, want elk kindje is anders en uniek.

Het verloop van tandjes krijgen 

  • 4-7 maanden. Het is mogelijk dat het eerste tandje van kindje doorkomt tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook tussen de 12 en 14 maanden zijn. Wanneer het zover is, zal het waarschijnlijk een ondertandje zijn, gekend als een centrale snijtand, dat door het tandvlees komt. De symptomen kunnen echter al starten vanaf 3 maanden. Wees dus niet verrast als er plots een tandje bijkomt.

  • 8-12 maanden. De volgende tandjes die doorkomen zijn twee boventanden. Ook deze worden centrale snijtanden genoemd.  

  • 9-16 maanden. De volgende tanden die tevoorschijn zullen komen, zijn de tandjes die aan de zijkanten van de centrale snijden staan. Meestal zullen dit ook boventanden zijn. Later volgen de twee tanden aan de zijkant van de onderste centrale tanden.

  • 13-19 maanden. Wanneer je baby één jaar wordt, kan je de eerste kiestanden verwachten. Dit zullen meestal de kiezen aan de bovenkant zijn.

  • 16-23 maanden. Tijdens de leeftijd van 16 tot 23 maanden komen de eerste scherpe tandjes, de hoektanden, door.

  • 23-33 maanden. Rond de tweede of derde verjaardag van je kindje zullen de volgende kiezen uiteindelijk de laatste gaatjes opvullen, en zal je kindje een volledig gebit van 20 melktanden hebben.

Infografiek-fases-tandjes-krijgen

Wat als de tanden van mijn kindje op een andere leeftijd doorkomen?

Tanden krijgen is geen competitieve sport. De tanden van je kindje zullen wel doorkomen wanneer ze er klaar voor zijn. Maak je dus zeker geen zorgen als de kinderen van je vriendinnen eerder tanden krijgen dan jouw kleintje. 

Zorgen voor baby's die tandjes krijgen

Weet dat baby's ook zonder tanden kunnen kauwen. Hierdoor is het belangrijk om steeds aandachtig te zijn voor het verstikkingsrisico wanneer je kindje aan het eten is. Zelfs wanneer je kind alle melktanden heeft, kunnen bepaalde soorten voedsel toch een gevaar vormen. Druiven en kerstomaten moeten bijvoorbeeld altijd in vier gesneden worden (via de lange kant) voordat je ze aan je kindje geeft. 

Maak je vooral geen zorgen. Probeer juist te genieten van elke mijlpaal die je meemaakt tijdens de ontwikkeling van je kindje.

Beheer Cookies