Wat zijn de symptomen van tandjes krijgen?

Wanneer je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is, zal je waarschijnlijk zien dat hij tandjes begint te krijgen. Dit proces kan redelijk onaangenaam zijn voor je kindje. Deze eerste tandjes, ook wel melktandjes genoemd, kunnen al doorkomen vanaf dat je baby 3 maanden oud is, maar dit kan ook pas tussen de 12 en 14 maanden zijn. Het zou kunnen dat het tandvlees van je kindje wat gezwollen en gevoelig is voordat het tandje erdoor komt. In uitzonderlijke gevallen (ongeveer 1 in 2000) worden baby's geboren met een zichtbaar tandje. Het is belangrijk dat je symptomen van tandjes krijgen herkent zodat je weet waaraan je je kunt verwachten wanneer het zo ver is.

De meest voorkomende symptomen van tandjes krijgen

Naarmate je baby groeit en ontwikkelt tijdens die eerste maanden, kan je zijn eerste tandjes na 4 tot 7 maanden verwachten. De eerste symptomen zullen slechts een paar dagen voordat zijn tandjes doorkomen optreden. Hou vooral onderstaande symptomen goed in de gaten:

  • Meer bijten. Baby's die tandjes krijgen, bijten meer op hun speeltjes of zelfs op hun vingers om de druk op hun tandvlees te verminderen.

  • Minder honger. Baby's kunnen minder honger hebben en weigeren om te eten of te drinken omdat hun mond pijn doet.

  • Meer kwijlen. Een van de tekenen van een baby die tandjes krijgt, is kwijlen. Door het overmatig kwijlen kunnen baby's diarree krijgen, waardoor ze mogelijks last hebben van luieruitslag. Als je ziet dat je kindje een losse stoelgang heeft, zorg je er best voor dat je kindje niet uitgedroogd raakt. Als je kindje andere symptomen heeft zoals hoge koorts of een bloederige stoelgang, raadpleeg je best je dokter.

  • Uitslag rond zijn mondje. Het overmatig kwijlen zou ook uitslag rond de mond, kin en borst van je baby kunnen veroorzaken. Haal het kwijl weg, maar doe dit niet te vaak zodat je zijn huid niet irriteert.

  • Meer zuigen. Net zoals het bijten, zorgt dit ervoor dat de druk op het tandvlees van je kindje vermindert. 

  • Aan het oor trekken. Het lijkt misschien een ongewoon symptoom van tandjes krijgen, maar sommige kindjes trekken aan hun oor om de pijn van hun gezwollen tandvlees te verzachten.

  • Moeilijk in slaap geraken. Door de zwelling en de pijn, slaapt je kindje wellicht minder goed dan anders.

  • Irriteerbaarheid. Wees niet verrast als je kindje geïrriteerd of driftig is wanneer hij tandjes begint te krijgen. Door zijn gezwollen tandvlees voelt je kindje zich wat minder lekker dan anders. Leid je kindje af of troost hem door hem veel liefde te geven. Ook hierdoor voelt je kindje zich soms stukken beter.

  • Lichte koorts. Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is. Raadpleeg je kinderarts als je kindje zich duidelijk slecht voelt, als de koorts blijft aanhouden of als je kindje andere symptomen van ziekte vertoont. 

Tandjes groeien is geen wedstrijd, ze zullen doorkomen wanneer ze er klaar voor zijn. Maak je geen zorgen als ze wat later komen, want elk kindje is anders en uniek.

Als je naar de winkel gaat of online wat babyspulletjes koopt zoals een babytandenborstel, koop je best meteen ook wat extra spulletjes zoals luiers en doekjes zodat je dit altijd bij de hand hebt voor je baby!