Voorkomen en oplossingen voor obstipatie tijdens de zwangerschap

De zwangerschap gaat gepaard met veranderingen aan je lichaam en voor heel wat toekomstige moeders is constipatie een van de symptomen van zwangerschap. 

Als je onregelmatige of ongemakkelijke stoelgang ervaart, – met andere woorden, constipatie – maak je geen zorgen. Dit is veelvoorkomend tijdens de zwangerschap om verschillende redenen. 

Kom meer te weten over wat constipatie kan veroorzaken tijdens de zwangerschap en wat je kan doen om ongemak te verlichten of voorkomen. 

Wat veroorzaakt constipatie tijdens je zwangerschap? 

Constipatie kan op elk moment in het leven voorkomen, maar je kunt vatbaarder zijn voor deze aandoening tijdens de latere stadia van de zwangerschap. 

  • Hoger niveau van het hormoon progesteron, wat de spijsvertering kan vertragen. 

  • IJzersupplementen innemen, wat het spijsverteringskanaal kan irriteren. 

  • Fysieke veranderingen zoals het gewicht van je baarmoeder dat druk uitoefent op je anus, wat constipatie erger kan maken als je er al last van hebt. 

Voorkomen en huismiddeltjes 

Het hebben van onregelmatige stoelgang of ontlasting die moeilijk te passeren is, kan zelfs in de beste tijden behoorlijk ongemakkelijk zijn, maar deze symptomen van constipatie kunnen nog onaangenamer zijn als je zwanger bent en te maken hebt met tal van andere pijntjes en kwaaltjes. 

Je zou willen dat er een wondermiddel was, of een medische formule, voor onmiddellijke genezing, maar dat is er helaas niet. Richt je in de plaats op veranderingen die je kunt doen aan je dieet en je niveau van activiteit. 

Hier volgen een aantal middeltjes om constipatie tijdens de zwangerschap te voorkomen of verlichten: 

  • Drink veel vloeistoffen zoals water, pruimensap en andere 100% fruitsappen. 

  • Eet vezelrijk voedsel, ga voor tenminste 25 gram per dag. Voeg groenten, fruit, bonen, volkorenproducten en zetmeel toe aan je dieet. Het plotseling verhogen van je vezelinname kan een bijwerking van overtollig gas veroorzaken. Zorg er dus voor dat je je maaltijden langzaam eet en vermijd te veel lucht in te slikken. Vermijd ook koolstofhoudende dranken en kauwgom om een opbouw van gas tegen te gaan. 

  • Sportregelmatig. Ga na met je zorgverlener of er een veilige manier is om dit te doen. Zelfs gewoon wandelen kan je spijsverteringsstelsel aan het werk zetten. 

  • Eet, in plaats van drie grote maaltijden per dag, regelmatig kleinere maaltijden doorheen de dag om het verteren van eten makkelijker te maken. 

Onmiddellijke verlossing van constipatie 

Als de voorgenoemde aanpassingen aan je levensstijl niet werken, neem dan contact op met je zorgverlener. Je zorgverlener kan een van deze vrij verkrijgbare medicijnen aanbevelen, die je kunnen helpen harde ontlasting te doorstaan, maar geen remedie zijn voor constipatie: 

  • Een bulkvormend middel, dat werkt door water te absorberen en vocht aan je ontlasting toe te voegen om het gemakkelijker te maken om te passeren. Zorg ervoor dat je extra vloeistof drinkt als je deze medicatie inneemt. 

  • Een laxeermiddel, dat vloeistof aan je ontlasting toevoegt om deze zachter te maken. 

  • Een stimulerend middel dat een chemische stof gebruikt om de darmactiviteit te stimuleren. 

Mogelijke complicaties bij constipatie 

Als de symptomen van constipatie enkele weken of langer aanhouden, duidt dit op chronische constipatie, wat kan leiden tot complicaties zoals: 

  • Aambeien, dit zijn gezwollen aderen in je anus. 

  • Anale kloven, dit zijn scheurtjes in de huid in je anus. 

  • Fecale impactie, dat is wanneer verharde ontlasting zich ophoopt in je darmen. 

  • Rectale prolaps, dat is wanneer je rectum uit de anus steekt. 

Om complicaties te helpen vermijden is het best dat je contact opneemt met je zorgverlener bij de eerste tekenen van constipatie of pijn. 

Veelgestelde vragen

Je kan vroeg in je zwangerschap constipatie ervaren, maar het komt vaker voor later in de zwangerschap. 

Bekijk alle bronnen

Mayo Clinic: Is het veilig om laxeermiddelen te nemen om zwangerschapsconstipatie te behandelen? 

Mayo Clinic: Het eerste trimester zwangerschap: Wat te verwachten 

March of Dimes: Veelvoorkomend ongemak bij zwangerschap 

Mayo Clinic: Symptomen van zwangerschap: Wat gebeurt er eerst 

Mayo Clinic: Constipatie 

Boek: YourPregnancyandChildbirth: MonthtoMonth, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of ObstetriciansandGynecologists (Author) 

Beheer Cookies