Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een vaak voorkomende, rozerode geboortevlek bij pasgeboren baby’s. Het is volkomen onschuldig en gaat meestal vanzelf weer weg. Maar hoelang duurt dat? En hoe weet je of het een ooievaarsbeet is of iets anders, zoals bijvoorbeeld een wijnvlek?

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Wat is het?

Een ooievaarsbeet is een lichtroze tot rode vlek op je baby’s huid. Ooievaarsbeten komen vaak voor. Tot 50 % van de baby’s heeft er ergens wel één of meerdere. Ze zijn zichtbaar bij de geboorte, en verdwijnen meestal spontaan binnen de 2 jaar. De meest voorkomende locaties van een ooievaarsbeet zijn:

  • De achterkant van het hoofdje of de nek

  • De neusbrug

  • Tussen de ogen

  • Voorhoofd

  • Oogleden

  • Bovenlip

  • Soms ook de lage rug

Een ooievaarsbeet is niet besmettelijk of gevaarlijk. De wetenschappelijke naam voor een ooievaarsbeet is naevus simplex. Als het voorkomt op het gezichtje hoor je ook wel eens de benaming ‘engeltjekus’.

Waarom heet het een ooievaarsbeet?

De naevus simplex is vaak te vinden in de nek of de achterkant van het hoofdje. De plek waar een ooievaar een kindje draagt met z’n bek. Volgens de legende natuurlijk, want we weten dat het niet de ooievaars, maar de moeders zijn die het harde werk leveren!

Wat is de oorzaak van een ooievaarsbeet?

Het is eigenlijk een misvorming van de bloedvaatjes: een onschuldige vaatverwijding waardoor er vlakke, rozerode vlekken op de huid ontstaan.

Wat moet ik doen als mijn baby een ooievaarsbeet heeft?

Ooievaarsbeten hoeven niet behandeld te worden en verdwijnen meestal spontaan in het eerste jaar. Vaak zie je ze wel weer verschijnen als je kindje huilt of zich boos maakt.

Heeft je baby een ooievaarsbeet op een ongewone plek, of vervaagt het helemaal niet in het eerste jaar? Vraag het dan even na bij de kinderarts. Mogelijk gaat het om een ander type van geboortevlek.

Ooievaarsbeten zijn dus helemaal niet ongewoon, en niets om je zorgen om te maken. De vlekjes kunnen opvallend zijn in het begin, maar verdwijnen meestal spontaan.

Beheer Cookies