what-you-need-to-know-about-sanitary-toy-storage

Zo kun je speelgoed schoonmaken en hygiënisch bewaren

Lexi Walters Wright

Het is handig om te weten hoe je het speelgoed van je kind bewaart en schoonmaakt. Lees verder voor de veiligste en slimste opties.

Speelgoed veilig opbergen

In de speelkamer of slaapkamer

In de ruimtes waar je kindje meestal speelt, bewaar je het speelgoed best waar hij het zelf kan pakken. Dit maakt het schoonmaken eenvoudiger. Want het betekent minder speelgoed om op te gaan staan of over te struikelen!

  • Je kunt het speelgoed in manden of bakken met deksel stoppen die eenvoudig op of onder planken geschoven kunnen worden. (Zo wordt het speelgoed niet stoffig.)
  • Zorg dat boekenkasten of planken goed aan de muur vastgezet worden, zodat ze niet kunnen omvallen
  • Als je een speelgoedkist gebruikt, kies er dan een waarvan het deksel blijft openstaan. Zo valt die niet onverwachts op de vingers van je kindje.
  • Zorg dat de scharnieren de kleine vingertjes niet kunnen afklemmen en kies een speelgoedkist met openingen, zodat er frisse lucht kan circuleren.


Op een zolder of in een kelder

Op plaatsen waar vocht, insecten of andere risico's zijn, bewaar je speelgoed, boeken en knuffels best in plastic bakken met deksel. Controleer de inhoud voordat je kind ermee speelt. 


In de badkamer

Natte badspeeltjes kunnen beschimmelen. Verwijder daarom zoveel mogelijk vocht uit het speelgoed na een bad Zet de badspeeltjes rechtop zodat het resterende water eruit kan lopen. Dat doe je best op een droge plek buiten de badkamer. Gebruik bijvoorbeeld een afdruiprek.


Buiten

Als regen, dauw, vuil en andere elementen op speelgoed blijven zitten, kan het beschadigd of verroest raken. Zet het speelgoed in de garage of schuur en droog het tussentijds af.

Speelgoed veilig schoonmaken

Neem de tijd om het meest gebruikte speelgoed van je kind één keer per maand schoon te maken. Maak het schoon na een speelafspraakje, wanneer een ander kind het in zijn mond heeft gestoken en als je kind ziek is geweest.


Zacht speelgoed
Controleer het label en doe het volgende:

  • Voor speelgoed dat in de wasmachine kan: Stop het in een kussensloop of bh-zakje in de wasmachine en was op hogere temperatuur met een dubbele spoelcyclus en centrifugeer daarna op een lage stand.
  • Om speelgoed af te wassen, gebruik je een mengsel van afwasmiddel en water om de vieze gedeeltes schoon te maken en spoel het af met schoon water en laat het drogen.
  • Gooi een zacht stuk speelgoed dat niet in de wasmachine kan 15 minuten in een zak met zuiveringszout en laat het poeder het vuil absorberen. Schud of stofzuig daarna het zuiveringszout eraf.

Hard speelgoed

  • Zet klein, hard plastic speelgoed (ook badspeeltjes) op de bovenste plank van de vaatwasser en draai een normaal programma.
  • Veeg houten speelgoed, speelgoed met elektronica en speelgoed om op te rijden af met een niet-giftig desinfecterend doekje schoon.
  • Als er schimmel binnenin de badspeeltjes zit, kun je 3/4 kop bleek aan 4 liter water toevoegen. Laat vijf minuten weken, zodat de oplossing ook goed van binnen zit. Haal het speelgoed uit de oplossing en wring of schud de overgebleven vloeistof eruit, spoel af met water en laat het drogen.

Misschien vind je dit ook interessant: