helping-your-toddler-master-stairs-and-beyond

Leer je peuter veilig traplopen

Ellen Neuborne

Nu je baby loopt, bestaat de wereld uit een hele reeks uitdagingen. Je instinct zegt dat je je kleintje moet weghouden bij alles wat een val kan veroorzaken. Maar je kunt hem ook leren hoe het veilig kan.

 

Veilig leren traplopen

Je hebt waarschijnlijk al traphekjes bovenaan en onderaan de trap en dat is goed.

  • Zodra je kleintje zelfverzekerd loopt, kun je hem tonen hoe hij de leuning van een echte trap moet vasthouden.
  • Laat zien hoe hij op de billen naar beneden kan schuiven als het nog niet zo gemakkelijk gaat.
  • Laat hem de onderste drie treden op en neer lopen tot het goed gaat.

De hele trap

Als je kind de onderste drie treden goed beklimt, is hij er klaar voor de hele trap. Onder jouw begeleiding natuurlijk.

Laat hem van beneden naar boven klimmen en blijf aanmoedigen de trapleuning te gebruiken. Oefen natuurlijk ook met het naar beneden gaan. Blijf in de buurt en sta altijd een trede onder je kind. Zo vang je hem op, mocht hij vallen.

 

Andere obstakels

Als je dacht dat de trap al een uitdaging was, wacht dan maar tot je peuter in de buitenwereld op avontuur gaat! Buiten stikt het van de gevaarlijke elementen die lastig zijn voor lopers van alle leeftijden. 
  • Om deze te beheersen is het verstandig om in het begin een simpele en niet-onderhandelbare regel op te leggen: altijd een handje geven.Roltrappen, liften en rolbanen zijn allemaal nieuwe ervaringen voor je kleine loper. Aangezien daar over het algemeen veel mensen zijn, heb je niet echt de tijd om op een rustige manier te oefenen en het uit te leggen.
  • Hou de hand van je peuter stevig vast terwijl je doorloopt. Hoe zeker hij ook lijkt, maak van het hand vasthouden een verplichting. Moedig je peuter altijd aan om de leuning van de roltrap of rolbaan vast te houden.
Peuters willen graag hun nieuwe mobiliteit uitproberen en met een beetje hulp van jou kunnen ze zelfs het gevaarlijkste terrein aan.

Misschien vind je dit ook interessant: