Is seks tijdens de zwangerschap veilig?

Seks is een natuurlijk deel van een liefdevolle relatie en het is voor de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap perfect veilig. Je kunt wel enkele veranderingen opmerken. Je libido kan bijvoorbeeld heel anders zijn en door je groeiende buik moet je misschien comfortabele posities vinden. Je kunt ook heel wat vragen hebben over of seks tijdens de zwangerschap veilig is, of bloeden na de zwangerschap normaal is en hoe snel na de bevalling het oké is om weer seks te hebben. Hier beantwoorden we enkele vragen over je zwangerschap en seks. Neem contact op met je dokter als je je zorgen maakt of meer informatie wilt.

Kan ik seks hebben terwijl ik zwanger ben en is het veilig?

Als je gezond bent en een normale zwangerschap hebt, is seks tijdens je zwangerschap over het algemeen veilig en kan het nog steeds leuk zijn. Het is in elk geval altijd een goed idee om eerst met je dokter te overleggen. Vooral als je complicaties tijdens de zwangerschap hebt of als je die in het verleden hebt gehad, is seks misschien niet veilig.

Sommige aanstaande moeders twijfelen eraan om geslachtsgemeenschap te hebben omdat ze het gevoel hebben dat er een derde persoon in bed ligt of dat hun baby 'meekijkt'. Ontspan. Terwijl jij plezier hebt, hebben die schommelbewegingen je baby waarschijnlijk in slaap gewiegd.

Geslachtsgemeenschap of een orgasme doen je baby geen kwaad; het vruchtwater en de baarmoederspieren beschermen hem. De slijmprop, die de opening van de baarmoederhals blokkeert, helpt ook om je baby tegen infecties te beschermen.

Is het normaal dat mijn libido anders is?

Is seks het laatste waaraan je denkt? Of draait je libido op volle toeren? Beide scenario's zijn normaal tijdens de zwangerschap, en het kan ook dat je libido fluctueert. Je zin in seks kan worden beïnvloed door heel wat dingen, zoals stijgende en dalende hormoonspiegels, de fysieke veranderingen in je lichaam en je emoties. Zo kan je zin in seks per trimester verschillen:

  • Eerste trimester. Door veranderingen in je lichaam en zwangerschapshormonen kan je je vroeg in de zwangerschap wat meer sexy voelen. Je libido kan daarentegen lager zijn door ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, gevoelige of pijnlijke borsten en een hogere drang om te plassen.

  • Tweede trimester. Sommige van die vervelende zwangerschapssymptomen in het eerste trimester kunnen in dit trimester afnemen; bovendien is je buik nog niet zo groot dat bepaalde posities oncomfortabel worden. Daarom kan je rond deze tijd een hoger libido hebben. Sterker nog, een verhoogde bloedstroom naar je bekken en borsten kan je seksuele plezier verbeteren. Onthoud dat iedereen anders is en dat je libido op elk moment tijdens de zwangerschap kan worden beïnvloed door hoe je je emotioneel en fysiek voelt.

  • Derde trimester. Naarmate je buik groeit, zul je merken dat sommige posities niet comfortabel zijn en dat je misschien ook een lager libido hebt omdat je je voorbereidt op de bevalling. Ook andere factoren, zoals gewichtstoename en rugpijn, kunnen je zin in seks in het gedrang brengen. Het is helemaal oké om een lager libido te hebben. Onthoud dat je andere manieren kunt vinden om met je partner te verbinden, zoals door over je gevoelens te praten, te knuffelen en te kussen.

Zijn er omstandigheden waarin seks vermeden moet worden?

Je dokter kan deze vraag op de meest nauwkeurige manier voor je beantwoorden, maar het kan het beste zijn om seks te vermijden als:

  • je in een eerdere zwangerschap een premature baby hebt gehad, of je in deze zwangerschap tekenen van vroegtijdige weeën hebt

  • je een zogenaamde incompetente baarmoederhals hebt, dit is wanneer de baarmoederhals tijdens de zwangerschap te vroeg opent waardoor het risico op vroegtijdige weeën toeneemt

  • je placenta previa hebt, dit is wanneer de placenta de hele of een deel van de baarmoederhals bedekt

  • je water gebroken is - hierna mag er niets meer in de vagina komen

  • je hebt gebloed na seks terwijl je zwanger was (raadpleeg je dokter als het over meer dan een paar druppels bloed gaat.)

  • je partner een seksueel overdraagbare aandoening heeft (Sommige experts raden aan om seks te vermijden, zelfs met condoom, maar het is het beste om je dokter te raadplegen over je specifieke situatie.)

  • je zwanger van meer dan één baby bent.

Zijn er symptomen waarover je de dokter moet opbellen?

Als je hevig bloedt na seks tijdens de zwangerschap of als je last hebt van lekkend vruchtwater, pijn of pijnlijke krampen, neem dan onmiddellijk contact op met je dokter of ga naar de spoedafdeling. Tijdens een orgasme kan het samentrekken van je baarmoeder wat oncomfortabel aanvoelen, maar deze lichte contracties zijn niet gevaarlijk en zijn geen teken van weeën. Het kan na seks tijdens de zwangerschap ook normaal zijn om wat krampen te hebben of een paar druppeltjes bloed te verliezen. Als je een van deze symptomen ervaart, zelfs in lichte mate, is het een goed idee om je dokter te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet ernstiger is.

Kunnen seks of orgasmes vroegtijdige weeën veroorzaken?

Orgasmen en natuurlijke stoffen in sperma kunnen baarmoedercontracties veroorzaken, maar seks tijdens de zwangerschap wordt meestal niet gelinkt aan een verhoogd risico op vroegtijdige weeën. Als je echter al een verhoogd risico op vroeggeboorte hebt, vraag dan aan je dokter of seks tijdens je zwangerschap goed voor je is.

Sommige mensen denken dat seks helpt om weeën op te wekken. Maar experts zeggen dat seks waarschijnlijk geen weeën zal veroorzaken, zelfs als je uitgerekende bevallingsdatum dichtbij is.

Moeten we een condoom gebruiken als ik zwanger ben?

Hoewel je niet meer zwanger kunt worden, is het toch belangrijk om condooms te gebruiken om te voorkomen dat je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) krijgt, die je kunt krijgen als je partner besmet is. Deze infecties kunnen tijdens de zwangerschap een geboorte probleem voor je baby veroorzaken. Praat met je dokter als je niet zeker weet welke de risico's zijn en wat het beste is voor jouw situatie.

Een vraag die je partner zou kunnen hebben: Hoe kan seks tijdens een zwangerschap anders zijn?

Omdat je zwanger bent, ga je door vele fysieke, hormonale en emotionele veranderingen die tot schommelingen in je libido kunnen leiden. Maar ook je partner kan door heel wat veranderingen gaan en vraagt zich misschien af hoe seks tijdens een zwangerschap anders kan zijn. Probeer open te blijven communiceren en wees je ervan bewust dat je zwangerschap ook de seks kan veranderen voor je partner, wiens eigen gevoelens en libido in deze periode kunnen veranderen.

Zorg ervoor dat je partner weet dat je ervoor open staat om over jullie seksleven te praten en dat het voor jullie allebei nuttig kan zijn om je dokter om advies te vragen. Onthoud tot slot dat jullie ook op andere manieren intiem kunnen zijn, zoals door te kussen, te knuffelen of elkaar een sensuele massage te geven.

Hoe snel na de bevalling is het oké om weer seks te hebben?

Of je nu een natuurlijke bevalling of een keizersnede hebt gehad, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Over het algemeen is er geen vaste 'geen seks'-periode, hoewel sommige experts aanraden om minstens vier tot zes weken na de bevalling te wachten. Bij een natuurlijke bevalling is dit voldoende tijd voor de baarmoederhals om te sluiten en voor scheurtjes of episiotomiewondjes om te genezen. Bij een keizersnede is het het beste om je dokter te raadplegen over wanneer na de operatie seks weer veilig is. Raadpleeg bij twijfel je dokter of wacht gewoon tot je eerste controle na de bevalling (meestal zes weken na de geboorte van je baby).

Als je van je dokter groen licht hebt gekregen, is het belangrijk dat je wacht tot zowel jij als je partner zich op jullie gemak voelen. Als jij of je partner er niet klaar voor is, kan het helpen om met je partner te praten en andere manieren te vinden om intiem te zijn.

Beheer Cookies