Creating-a-great-environment-for-reading

Waarom je best al start met voorlezen tijdens je zwangerschap

Suzanne Dixon MD, MPH

Wist jij dat je jouw baby al vóór de geboorte op lezen kunt voorbereiden?

  • Verzamel bijvoorbeeld al je favoriete kinderboeken
  • Of start met een babydagboek.

Lees hieronder hoe voorlezen tijdens je zwangerschap het taalvermogen en de leesbereidheid van je kindje stimuleert.

 

Plan een dagelijks leesmoment voor jezelf

Dit wordt straks voorleestijd voor de baby. Zoek een plekje waar je niet wordt afgeleid.  Zorg voor goed licht en een comfortabele stoel met voldoende extra ruimte voor als je kind er straks bij zit. Geniet elke dag van het lezen tijdens de zwangerschap. Zo maak je er een gewoonte van, een traditie die je later met je kind kunt voortzetten.

 

Zoek oude boeken met verhalen uit je eigen kindertijd

Je zult merken dat oude kinderverhalen en plaatjes nog sterke herinneringen naar boven brengen. Sommige boeken zijn tijdloos. Beslis welke boeken je aan je eigen baby zal voorlezen. Praat met je eigen ouders of andere familieleden die je hebben voorgelezen. Vraag om tips. Je bent nu klaar om de voorleestraditie van je familie voort te zetten.

 

Vraag om boeken die geschikt zijn voor de allerjongsten wanneer mensen een cadeau willen geven

Van je vrienden zul je boeken krijgen die voor hen of voor hun kinderen belangrijk waren. Onthoud: de beste boeken zijn de populairste boeken. Lees vooral boeken voor die worden aangeraden door vrienden en familie.

 

Loop een rondje door je eigen huis en kijk vanuit een lezersperspectief.

Zijn er in jouw huis genoeg plekken om te lezen? Liggen er bijvoorbeeld boeken in de woonkamer of slaapkamer? Is jouw huis leesvriendelijk? Als een kind tijdens het opgroeien wordt omringd door boeken, is het zeer waarschijnlijk dat deze een deel van zijn leven gaan uitmaken. Daarnaast geldt voorlezen als een belangrijke factor in de ontwikkeling van de baby. Geef jij het goede voorbeeld?

 

Als je kleuterscholen bezoekt of afspreekt met oppasouders die in je huis komen oppassen, vraag dan specifiek naar lezen en voorleestijd

Zoek uit of lezen een normaal deel van de geplande zorg is. Druk je omgeving op het hart dat lezen voor jou een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de baby is. Lezen en taalactiviteit zijn de belangrijkste pijlers bij de ontwikkeling van een kind. Zorg dan ook dat deze twee onderwerpen op je lijstje staan bij het maken van een keuze voor kinderopvang.

 

Hou een babydagboek bij

 Vertel in dit boekje over de tijd vlak voor de bevalling en hou gebeurtenissen met jouw kind bij. Die beschrijvingen zullen voor je kind later veel betekenen Kinderen houden meer van hun eigen verhaal dan van welk verhaal dan ook, dus begin het op te schrijven. Je zult versteld staan hoe snel je je schrijverschap moet delen met een peuter die staat te popelen om alles over zijn dagen te vertellen, terwijl jij het op papier pent.

Misschien vind je dit ook interessant: