How-your-baby-responds-to-your-moods

Hoe je baby reageert op jouw stemmingswisselingen in je tweede trimester

Je baby is dikker en groter geworden en wordt zich steeds bewuster van wat er in zijn waterwereldje gebeurt. Misschien besef je het niet, maar je stemming - blij, verdrietig, boos of gespannen - kan de chemische staat van je bloed beïnvloeden en dat heeft weer invloed op de toestand van je baby. Het is dus belangrijk dat je spanningen zoveel mogelijk vermijdt en vooral erg gelukkig bent! 

Werk in uitvoering

Op je plaats, klaar, groei! Je baby is vooral bezig met groter worden in het tweede trimester. De organen groeien en een speciaal soort vet, bruin van kleur, ontwikkelt zich onderhuids. Vernix begint zich te vormen. Deze dikke, witte substantie bedekt en beschermt de huid van je foetus en zorgt er straks voor dat de baby gemakkelijk door het geboortekanaal glijdt. Tegen het einde van deze maand zal jouw kleintje ongeveer 13 tot 15 centimeter lang zijn en tussen de 230 en 260 gram wegen.

Wat gebeurt er

Hoewel je eraan went dat je je lichaam deelt met een kleintje, denk je waarschijnlijk dat je gedachten en gevoelens nog steeds volledig privé zijn, inclusief je stemmingswisselingen. Maar tijdens je zwangerschap heeft je emotionele toestand wel degelijk effect op je baby. Als je bijvoorbeeld opgewonden of gelukkig bent, reageert je foetus op de chemische stoffen die vrijkomen als gevolg van je blije gevoel. Wanneer je bijzonder rustig en ontspannen bent, profiteert je baby van je gevoel van tevredenheid. En wanneer je last hebt van stress en angst, zal vanaf het tweede trimester de hartslag en ook de activiteit van je baby toenemen als reactie op je spanning. 

Laat anderen het regelen

Laten we eerlijk zijn: een volledig stressvrij leven is onmogelijk. Je moet echter wel in het tweede trimester extreme angst vermijden en proberen je geen zorgen te maken. Onderzoek toont aan dat jonge kinderen van zwaar gestreste moeders na de geboorte vaker gezondheidsproblemen hebben, lastiger zijn en moeilijker tot rust komen. Natuurlijk dragen ook genen bij aan persoonlijkheidskenmerken. Maar houd, voor je eigen bestwil en je baby's welzijn, stressvolle situaties zoveel mogelijk op afstand. Je kunt niet alle stemmingswisselingen als gevolg van je zwangerschap voorkomen, maar onnodige stress moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Waar het op neerkomt

Het is eigenlijk heel simpel. Rust genoeg, eet goed, zoek hulp om stress te verlichten en grijp iedere mogelijkheid aan om het rustig aan te doen tijdens je tweede trimester. Maak gebruik van de aangeboden hulp van je partner, familie en vrienden. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer ontspannen je baby is.

Misschien vind je dit ook interessant: