nutrition-during-pregnancy-rice-beans-fish-and-meat-for-protein-in-pregnancy

Gezonde eiwitten tijdens je zwangerschap

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Als je zwanger bent, eet je best genoeg eiwitten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby.

Eiwitten hebben verschillende functies tijdens de zwangerschap: ze bezorgen je voldoende energie en geven je baby de nodige aminozuren om te groeien.

De juiste voeding

  • Als je kijkt naar de voeding die je tijdens je zwangerschap eet moet je niet alleen letten op de hoeveelheid eiwitten die je tot je neemt, maar ook het soort eiwitten. Zwangere vrouwen hebben 'kwaliteitseiwitten' nodig. Dat wil zeggen, eiwitten die grote hoeveelheden van alle vereiste aminozuren bevatten. De meeste dierlijke eiwitten zijn kwaliteitseiwitten, en de meeste plantaardige eiwitten zijn dat niet.
  • Daarom raden deskundigen zwangere vrouwen aan om tijdens de zwangerschap elke dag dierlijke eiwitten te eten. Als je vegetariër of veganist bent (iemand die geen dierlijke producten eet, dus ook geen zuivel), moet je een speciale combinatie van plantaardige eiwitten eten. Zoals bijvoorbeeld rijst en bonen samen, om ervoor te zorgen dat je alle aminozuren binnenkrijgt.

Eiwitrijk voedsel

Rood vlees is waarschijnlijk de bekendste bron van eiwitten. Je moet natuurlijk niet elke dag biefstuk te eten om je dagelijkse portie binnen te krijgen. Er is genoeg ander voedsel, zoals vis en kip, dat rijk is aan eiwitten. Dit geldt ook voor zuivelproducten en bonen. Een gevarieerd dieet is de basis van een goede voeding tijdens de zwangerschap. Al deze voorbeelden bevatten ongeveer 15 gram aan eiwitten:
  • twee grote eieren
  • 55 tot 85 gram vlees, vis of gevogelte
  • 55 gram harde kaas
  • een kopje gekookte bonen, erwten of linzen
  • een half kopje kwark
Sommige zwangere vrouwen zijn het niet gewend om veel vlees of zuivel te eten en vragen zich af of ze hierdoor te veel zullen aankomen. Maar als je gewoon gezond eet, en voor genoeg kwaliteitseiwitten zorgt tijdens de zwangerschap, hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel aankomt. Tijdens de zwangerschap hoor je tenslotte ook aan te komen. Goed eten is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je groeiende baby gezond blijft en jij je op je best voelt.

Misschien vind je dit ook interessant: