Welke prenatale onderzoeken gebeuren in het eerste trimester?

In het eerste trimester zal je een paar onderzoeken ondergaan. ‘Prenataal' betekent ‘voor de geboorte'.

De tests geven belangrijke informatie over jouw gezondheid en over die van je baby. Er worden bloed- en urinetesten afgenomen die je algemene gezondheid controleren en garanderen dat je geen infecties of ziektes hebt die een risico voor je baby vormen.

De onderzoeken die we hier beschrijven, worden uitgevoerd tijdens je eerste bezoek aan de huisarts of gynaecoloog of snel daarna.

Bloedonderzoek

Dit vindt plaats aan het begin van je zwangerschap en dient om te testen op:

• Resusfactor

Dit bepaalt je bloedgroep (A, B, AB of O) en je Rh-status. De meeste mensen zijn Rh-positief. Als je Rh-negatief bent en je partner is Rh-positief, kan het bloed van je foetus positief zijn en dan is het niet-compatibel met dat van jou. Geen zorgen, dit heeft geen effect op jullie. Maar artsen moeten het weten voor het geval dat gevolgen heeft voor toekomstige zwangerschappen.

• Bloedarmoede

Te weinig rode bloedcellen is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Dit wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan ijzer.

Rubella (rodehond)

Het is belangrijk om je immuniteit tegen deze ziekte nog voor het eerste trimester van de zwangerschap vast te stellen. Rubella kan schadelijk zijn voor de baby. Normaal gezien heb je het rubellavaccin tijdens je kindertijd gehad en is er niets om je zorgen over te maken. Ben je niet immuun? Vraag dan direct na je bevalling om een inenting.

Hepatitis B

Als dit virus niet wordt opgespoord, is het een risico voor je gezondheid. En na de bevalling kan het invloed hebben op je baby. Als je in het eerste trimester positief test, word je nauwer gecontroleerd en zal je baby bij de geboorte worden gevaccineerd.

HIV-test

Test je positief? Tegenwoordig bestaan er behandelingen die kunnen worden ingezet tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Ze voorkomen dat het virus aan de baby wordt doorgegeven.

Urinetest

Je urine moet vanaf het eerste trimester regelmatig worden getest om ervoor te zorgen dat je geen tekenen vertoont van diabetes of infecties aan je nieren en blaas. Je gynaecoloog zal ook regelmatig je urine onderzoeken op sporen van eiwit of glucose. Wat vroege indicatoren kunnen zijn van zwangerschapsdiabetes en toxinemie (pre-eclampsie). Dit wordt gedaan om mogelijke problemen te voorkomen.

Je krijgt wellicht ook te maken met onderzoeken voor:

SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen)

Veelvoorkomende ziektes zoals gonorroe, chlamydia en syfilis zijn allemaal eenvoudig te behandelen. Onbehandeld leveren ze ernstige problemen op voor jou en je baby. De tests tijdens het eerste trimester van de zwangerschap zijn allemaal eenvoudig en de behandelingen erg effectief.

Bacteriële vaginose (BV)

Dit is een veelvoorkomende genitale infectie die normaal gesproken weinig risico met zich meebrengt.

Indien niet behandeld, kan dit het risico op vroegtijdige bevalling verhogen. Een antibioticakuur zal het op een veilige manier oplossen.

Tuberculose (TB)

Als je arts denkt dat je misschien drager van deze ziekte bent, zal hij je een eenvoudig huidonderzoek laten doen. TB kan met antibiotica worden behandeld.

Tip! Al deze onderzoeken tijdens je eerste prenatale doktersbezoeken overweldigen je misschien een beetje.

Wees niet bang: het zijn slechts voorzorgsmaatregelen om jou en je baby vanaf het allereerste trimester veilig en gezond te houden. En tegen de tijd dat je thuis bent, ben je ze waarschijnlijk allemaal weer vergeten!

Tijdens het eerste trimester komt veel op je af. In Zo overleef je stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap lees je hoe je het allemaal wat makkelijker verteert. Er zijn ook tips om de ochtendmisselijkheid binnen de perken te houden: 10 tips om ochtendmisselijkheid te voorkomen tijdens de zwangerschap. Je hebt al genoeg aan je hoofd in deze periode.

Beheer Cookies