going-into-labor-when-to-make-the-call

Weeën en bevallen: wanneer moet je bellen?

Elaine Zwelling

Als je weeën beginnen, leidt dat tot een wervelwind van emoties. Met deze tips weet je wanneer je weeën beginnen.

Blijf kalm! 

  • Misschien raak je in paniek als je weeën beginnen, maar hou het hoofd koel..Praat met je verloskundige en vertel haar alle informatie die je maar kunt geven. Ook al is dat heel moeilijk als je hartslag een miljoen slagen per minuut gaat en je handen trillen!
  • Nadat je al je notities hebt verzameld (tijd tussen weeën, of je vliezen zijn gebroken en of je bloederige afscheiding hebt), bel je de verloskundige.
  • Hou je notities bij de hand als je dit telefoontje pleegt, zodat je nauwkeurige informatie over je symptomen kunt verstrekken. Aarzel niet om te bellen, of het nu dag of nacht is. Je verloskundige weet dat weeën zich niet altijd aan normale werkuren houden en als artsen of vroedvrouwen dienst hebben, weten ze dat de telefoon elk moment kan rinkelen!
  • Hou er bovendien rekening mee dat je mogelijk niet meteen naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Bij je eerste baby adviseren de meeste artsen en verloskundigen je zelfs om thuis te blijven tot er nog maar vijf minuten tussen de weeën zitten!
  • Als je al eerder een bevalling en geboorte hebt meegemaakt, zul je misschien sneller naar het ziekenhuis moeten komen. Omdat je bevalling mogelijk sneller zal verlopen.

Het besef dat je gaat bevallen, leidt tot een de meest uiteenlopende gevoelens, zoals opwinding, ongeloof en misschien wel angst. Probeer rustig en geconcentreerd te blijven. Zorg dat je partner of een vriend bij je hebt om de symptomen vast te leggen, je gezelschap te houden en je naar het ziekenhuis te brengen als het tijd is.

Misschien vind je dit ook interessant: