ask-for-support

Waarom nieuwe mama’s gerust steun mogen vragen

Steun voor nieuwe mama’s

Wat je situatie ook is, probeer de bevalling en de eerste dagen van je moederschap niet in je eentje te klaren. Je kunt alle hulp gebuiken.

  • Verloskundigen en het consultatiebureau van Kind & Gezin bieden praktische hulp en medisch advies.
  • Vrienden en familie zijn je steun en toeverlaat.
  • Je hebt een extra paar handen nodig voor je huishoudelijke taken.
  • Vraag iemand om je baby in de gaten te houden terwijl je een dutje doet en je batterijen weer oplaadt.

Een beetje steun betekent veel

  • Bevallen en zorgen voor een pasgeboren baby zou niemand alleen moeten doen. De juiste steun tijdens de weeën, de bevalling en de periode na de geboorte is noodzakelijk. Daarom staat je verloskundige voor je klaar tijdens de bevalling. Je kunt haar altijd bellen tijdens je eerste weken als mama.
  • Na de geboorte komt iemand van Kind & Gezin bij je langs. Op jouw aanvraag kan er ook een kraamverzorgster langskomen. Eerst dagelijks, dan om de paar dagen tot je haar zorg uiteindelijk niet meer nodig hebt. De kraamverzorger houdt jouw gezondheid en die van je baby in de gaten vlak na de bevalling. Als na twee weken alles goed gaat, neemt iemand van Kind&Gezin het over.

Steun op mij

Accepteer hulp van familie en vrienden tijdens de bevalling of daarna. Laat ze eenvoudige maaltijden voor je koken en vries ze in. Die kun je makkelijk  opwarmen als je terugbent uit het ziekenhuis. De kans is groot dat jij of je partner geen energie zullen hebben om te koken. Wees ook niet te verlegen om ze te stofzuigen. Als beloning mogen ze dan extralang met de baby knuffelen.

Als je je zorgen maakt of als het je allemaal wat te veel wordt, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige. Doe het niet allemaal alleen, steun op anderen en richt je op je nieuwe zonnestraaltje.

Misschien vind je dit ook interessant: