Your-pain-relief-options-during-labour

Pijnbestrijding tijdens je bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling is een veelbesproken onderwerp. Het is belangrijk om op voorhand na te denken wat je wilt. Toch kun je pas tijdens de bevalling zelf beslissen of je wel of geen pijnbestrijding gebruikt. Hieronder vind je alle beschikbare opties. 

Ontspannen tijdens de weeën

Wat kun je verwachten tijdens je weeën? Vrouwen ervaren enorme verschillen in pijn tijdens de bevalling. Niemand weet zeker waarom. Het lichaam van elke mama zal anders reageren op de bevalling. De duur van je bevalling heeft invloed op je keuze voor pijnbestrijding. Sommige baby’s kunnen niet wachten en komen in een rap tempo ter wereld. Terwijl anderen ervoor kiezen om hun reis door het geboortekanaal over een aantal dagen uit te rekken. Waardoor de bevalling vooral mama uitput en ze wat hulp nodig zal hebben! Gelukkig zijn er een groot aantal opties beschikbaar om ongemak bij de bevalling te verminderen. In de meeste gevallen kan je zelf keuzes maken als en wanneer pijnbestrijding noodzakelijk wordt.

Natuurlijke pijnbestrijding

Er zijn veel natuurlijke strategieën die ongemak verminderen en je helpen kalm en gefocust te blijven tijdens de bevalling.

Ontspanningstechnieken, massage, gecontroleerde ademhaling, visuele voorstellingen en muziek zijn allemaal niet-invasieve manieren om pijn te verlichten en zenuwen rust te geven.

Misschien heb jij deze technieken al tijdens je zwangerschapscursus geleerd en in aanloop naar de bevalling thuis geoefend. Zorg ervoor dat je bevallingspartner zijn of haar huiswerk ook doet!

Medicatie en verdoving

Als je het gevoel hebt dat de bevalling te ongemakkelijk wordt, heb je een aantal opties.

  • Bepaalde pijnstillers werken als spierontspanners en vermindern spanning en de pijn.
  • Je kunt injecties krijgen zodat je weeën minder intens aanvoelen.
  • Ook kun je voor een epidurale verdoving (ruggenprik) opteren. Deze injectie in je wervelkolom onderdrukt de meeste sensaties van contracties.

Medicatie gebruiken kan bevalling veel makkelijker maken, maar het kan ook invloed hebben op je baby. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. 

  • Bespreek je opties voor pijnbestrijding met je verloskundige voordat je bevalling begint. Zo weet je wat je kunt verwachten.
  • Bedenk ook best op voorhand wat je tijdens je bevalling wilt als het ongemak je te veel wordt. Vergeet niet om open te staan voor alternatieven.
Het kan zijn dat de keuzes die je nu maakt uiteindelijk niet de juiste blijken. De optie die je uiteindelijk kiest, zal door je bevalling worden bepaald. Luister altijd naar je verloskundige, ze heeft altijd het beste met je voor.

Misschien vind je dit ook interessant: