Water-Babies

Is waterbevalling iets voor jou?

Overweeg je om in bad te bevallen? Maak je geen zorgen over de risico's. Onderwaterbevallingen worden steeds populairder en vormen een alternatief voor traditionele methodes.

Wil je zo bevallen? Hou er dan rekening mee dat het bevallingsbad al in gebruik kan zijn en je misschien een ander plan moet bedenken. Wees flexibel!

Water en bevallen

Heb je wel eens gemerkt hoe heerlijk het is om in een warm bad te liggen als je gespannen bent? Zeker in de laatste fase van je zwangerschap is een warm bad welkom. Dan zorgen het gewicht en de druk van je baby voor pijnlijke gewrichten. Ook voor de bevalling is een bad aangenaam. Het verlicht je weeën en je emotionele toestand.

 

De helende kracht van het water

Een warm bad of douche ontspant je spieren en verlicht ongemakken. Watertherapie (hydrotherapie) ontspant je baarmoeder. Bovendien is een waterbevalling een goede manier om een hoge bloeddruk te verlagen. Als je ontspannen kunt blijven, heb je een betere controle over je lichaam en kun je de bevalling beter aan. 

Badtips

Zolang je bevalling normaal verloopt, is het veilig om in bad te bevallen.

  • Afhankelijk van de beschikbare faciliteiten van het ziekenhuis kun je een douche nemen terwijl je tegen een muur leunt of op een stoel zit. Laat de warme waterstralen over je rug of buik stromen. Je kunt ook in het geboortebad gaan liggen. Als je water wilt gebruiken voor de bevalling, neem dan een opblaasbaar kussen of opgevouwen handdoek mee voor in je nek. Bij een geplande waterbevalling, kan je ervoor kiezen om samen met je bevallingspartner in bad te zitten (dus hij of zij neemt best zwemkleding mee).
  • Krijg je een rondleiding door het ziekenhuis? Check dan op voorhand of je gebruik kunt maken van een douche of bad.
Bespreek alles van tevoren met je verloskundige..Zo weet je wat je mogelijkheden zijn.

Misschien vind je dit ook interessant: