expectations vs- reality- labor and childbirth

Bevallen en geboorte: verwachtingen versus realiteit

Ik had een sterk idee over wat bevallen zou inhouden, maar eigenlijk moet je het echt zelf een keer hebben meegemaakt.

Dit zijn een aantal waarheden over de geboorte, de pijn en de vreugde van de weeën en de geboorte, die eigenlijk niet te omschrijven zijn. 

De pijn

Ik had een natuurlijke bevalling. Om mezelf voor te bereiden was ik 12 weken naar zwangerschapsles geweest en had ik heel veel boeken over het onderwerp gelezen. Maar tot mijn grote verbazing ontdekte ik dat de pijn bij het bevallen niet constant is. Tussen de weeën door zijn er vele "pauzes". 

Ik zou niet zeggen dat deze pauzes ontspannend waren, maar ze kwamen wel als een welkome opluchting. Aan het eind van de bevalling, toen ik steeds uitgeputter raakte, sloeg mijn lichaam zelfs wat weeën over. Zo kon ik even uitrusten en mijn krachten verzamelen.

Schaamte

Ik dacht dat ik me zou schamen als ik mijn lichamelijke functies, die nou eenmaal samengaan met bevallen, niet meer onder controle zou hebben. De meeste vrouwen poepen of plassen op de tafel, omdat ze hard moeten persen om de baby eruit te krijgen! 

Daar vooraf aan te denken was erg vernederend, totdat het echt gebeurde. Geloof me: wanneer je aan het bevallen bent kan het je niets meer schelen.


"Ik haat je!"

In films zie je altijd vrouwen dingen zoals "ik haat je!" naar hun partner roepen. "Hoe kon je me dit aandoen?" 

Mijn man was ondersteunend, liefhebbend en deed tijdens de bevalling precies wat ik nodig had. Ik heb op geen enkel moment de gedachte dat ik hem haatte. In plaats daarvan bleef ik maar tegen hem zeggen dat ik van hem hield en dol op hem was.

 

Een paar dingen gingen wel zoals ik het had verwacht. 


De pijn

De pijn was anders dan ik had verwacht, omdat het niet constant was. Het algehele pijnniveau wel. Voor de geboorte had ik me vaak voorgesteld hoe de pijn zou voelen en hoe ik ermee zou omgaan. Dat heeft me veel geholpen.

De vreugde

Ik had mezelf voorgesteld dat wanneer mijn kind geboren werd, ik naar hem zou kijken en een overweldigend en intens gevoel van vreugde voelen. En dat was ook zo! De geboorte van mijn zoon was voor mijn man en mij een spirituele en transformerende ervaring. De emotionele schok die ik kreeg van het bevallen ging heel diep. 

Het was echt het mooiste moment van mijn leven.

Misschien vind je dit ook interessant: