what-to-consider-when-naming-your-child-after-family-members

Tips als je je baby naar familieleden wilt vernoemen

Veel families hebben naamtraditie (de eerste kleinzoon wordt vernoemd naar de overgrootvader van moederskant of iedere dochter wordt vernoemd naar een zus van de moeder). Voorkom verwarring met deze tips.

Het is een teken van liefde of respect als je je kindje vernoemt naar iemand in jouw familie. Maar het kan ook wel wat problemen veroorzaken! Lees hier waar je rekening mee moet houden voor je namen uit de stamboom plukt! 

Begin nergens aan als je het niet kunt afmaken

De naam van jouw opa was Jos. Je had een speciale band met hem en je vindt Jos toevallig ook een mooie, stoere naam. Logisch dus dat je je eerste zoon Jos zou kunnen noemen. Maar stel je voor dat je tweede baby eraan komt en je aarzelt om hem Peter te noemen, de naam van je andere opa. 


Je wilt natuurlijk niet dat je oudere zoon een fantastisch verhaal achter zijn naam heeft en je jongere zoon een naam krijgt die je gewoon leuk vond. Dus moet je een net zo betekenisvolle naam kiezen voor je tweede zoon of er nog eens goed over nadenken om een naam uit de familie wel te gebruiken.

Sluit niemand buiten

Als je je kind wilt vernoemen naar iemand die nog leeft, is dat prima. Behalve als dat betekent dat je iemand anders overslaat. Familieleden die al lang overleden zijn, kunnen niet meer klagen als ze overgeslagen worden. Maar als je baby's gaat vernoemen naar broers en zussen, komt er een moment waarop je geen broers of zussen meer hebt of geen baby's meer. 

Maak het betekenisvol

Een verhaal achter een naam kan veel betekenen voor jou en je baby. Als een kind het verhaal achter zijn naam kent, kan het de goede eigenschappen overnemen van die persoon. Als die persoon nog leeft, is het misschien een idee diegene te vertellen dat je zijn naam wilt gebruiken en toestemming te vragen. Het kan een emotioneel moment zijn als je iemand zo'n eer geeft en hun nalatenschap doorzet.Doe wat je zelf wilt

Zelfs al is er binnen je familie een langdurige traditie van vernoemen naar iemand, je hoeft die niet te volgen. Het is jouw baby en die baby moet het zijn hele leven met die naam doen. Dus ook al overweeg je je baby te vernoemen naar iemand uit de familie, jij beslist uiteindelijk zelf welke babynaam het beste bij je kind past.

Misschien vind je dit ook interessant: