How-to-boost-daddy-baby-bonding

Gezonde relatie tussen papa en baby

Marygrace Taylor

Nieuwe papa’s en hun pasgeboren kleintjes hebben een speciale band. Lees hier hoe je een goede band opbouwt met je baby in de eerste paar weken. 

Oproep aan alle nieuwe papa’s! Weet je niet zeker hoe je een band schept met je pasgeborene? Dan ben je niet de enige. Sommige ouders hechten zich natuurlijk aan het kind. Maar het komt ook heel vaak voor dat ouders een beetje onzeker zijn over de band met hun eigen kind. 

Een gezonde band opbouwen is heel belangrijk. Het bevordert de ontwikkeling van je baby en geeft hem een gevoel van veiligheid en eigenwaarde. Dat heeft effect op de lange termijn. Die band kan je al beginnen opbouwen zodra je kind ter wereld komt. En dit kan je elke dag blijven doen.

Zo doe je dat:

 • Hou je baby vast
  Je houd van je baby. En je baby ligt dolgraag in je armen. Het is belangrijk dat nieuwe papa’s hun pasgeborene veel vasthouden, wiegen, en dicht tegen zich aanhouden om een band te stimuleren.
 • Masseer je baby
  Eenvoudige massages helpen je baby te ontspannen en in slaap te vallen. Doe dit heel voorzichtig. Babymassagetechnieken leer je tijdens een cursus, uit een boek of via internet. 
 • Communiceer met je baby
  Je baby weet misschien niet wat je zegt, maar dat wil niet zeggen dat hij niet graag naar je stem luistert. Of je nu voorleest, zingt of praat tegen je baby. Je stimuleert zijn zintuigen en bevordert tegelijkertijd jullie band. 
 • Geef je baby een bad
  Je pasgeborene wassen voor het slapengaan ontspant jullie beiden na een drukke dag. 
Hou je baby bij je
Je wilt dicht bij je pasgeboren kindje zijn, maar je hebt je handen nodig om de was te vouwen? Leg hem dan in een draagdoek. Een draagdoek zorgt ervoor dat je baby zich veilig voelt tegen je borst. Zorg wel dat de draagzak of -doek het hoofdje en de nek goed ondersteunt.

Misschien vind je dit ook interessant: