pampers safety faqs

Veelgestelde vragen over de veiligheid van Pampers luiers en babydoekjes

Lees meer over Pampers’ belofte wat betreft veiligheid aan de hand van veel gestelde vragen en antwoorden. Indien je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet onze klantendienst te contacteren op het nummer 0800 99 003.

V : Zijn alle bestanddelen van de Pampers luiers veilig voor baby’s ?

A : Alle Pampers luiers en broekjes zijn dermatologisch getest en vrij van de 26 allergenen uit de EU-lijst. Dit betekent dat ze worden gemaakt met ingrediënten die gedurende lange tijd zijn getest en waarvan de veiligheid is bewezen.  Ze voldoen aan de strenge Europese REACH-verordening, die de productie en het gebruik van componenten en ingrediënten reguleert. Klinische testen werden met uiterste zorg gerealiseerd door wetenschappelijke experten en externe kinderartsen vooraleer de producten op de markt werden gebracht. De bestanddelen die we gebruiken zijn over het algemeen aanwezig in de meeste luiers en babydoekjes en worden wereldwijd door miljoenen baby’s elke dag gedragen

V : Waarom lekt de luier van mijn baby?

A : Aangezien baby’s verschillende groottes en maten hebben, passen de luiers anders aan. Bij Pampers meten we duizenden beentjes, dijtjes en tailleomtrek om een goede pasvorm te verkrijgen die helpt lekjes tegen te gaan. Er kunnen zich soms lekjes voordoen wanneer de elastische randen rondom de beentjes of taille een beetje geplooid zijn. Ga af en toe met je vinger langs de elastische rand zodat je zeker bent dat de luier mooi aansluit. Misschien is er niet voldoende absorberend materiaal in verhouding met de hoeveelheid urine die je baby produceert. Dit kan ook lekjes veroorzaken. Wanneer je baby dicht bij een volgende gewichtsklasse zit ten opzichte van de luier die je op het moment gebruikt, kan je een grotere maat proberen, welke meer absorberend materiaal bevat. 

V : Is de lotion die in Pampers luiers wordt gebruikt gevaarlijk voor mijn baby?

Ter bescherming van de babyhuid wordt een dunne lotion aangebracht op de toplaag aan de binnenkant van onze luiers omdat deze het risico op luieruitslag helpt verminderen. De ingrediënten van deze lotion voldoen aan de Europese regelgeving inzake cosmetica en zijn onderhevig aan regelmatige evaluaties door de Europese gezondheidsautoriteiten

Wij zorgen ervoor dat de Petrolatum in de lotion die in Pampers luiers zit gezuiverd is en volkomen veilig voor baby’s. Dit wordt bevestigd door arts en pediatrische dermatoloog Professor Daniel Hohl, voormalig voorzitter van de European Association of Pediatric Dermatology: "Ik heb de veiligheidstesten van Pampers luiers diepgaand bestudeerd, en ik verklaar dat deze producten volkomen veilig zijn om te gebruiken voor de huid van baby's. Petrolatum is de inerte component die niet alleen vaak gebruikt wordt in cosmetica, maar ook op grote schaal door dermatologen en kinderartsen wordt aanbevolen om de babyhuid te beschermen."

V : Wat is de oorzaak van huiduitslag?

A :  Jammer genoeg komt huiduitslag vaak voor. Meer dan de helft van de baby’s tussen 4 en 15 maanden krijgen huiduitslag (op de billetjes) en bijna alle baby’s hebben het gehad vooraleer ze hebben geleerd op het potje te gaan. Snel de luier verschonen wanneer die nat en vuil is, is de beste manier om huiduitslag te vermijden. Kom meer te weten over de oorzaken en behandelingen van huiduitslag. 

V : Veroorzaken de Pampers luiers huiduitslag?

A : Geen enkel Pampers bestanddeel veroorzaakt huiduitslag en studies hebben aangetoond dat de moderne superabsorberende wegwerpluiers alleen maar voordelen biedt aan je baby doordat ze de gezondheid van de huid verbeteren. Wil je weten hoe je dit kan vermijden of behandelen, lees dan ons artikel over huiduitslag.

V : Wat zijn die gel parels in Pampers luiers en zijn ze veilig wanneer ik ze op de huid van mijn baby vind?

A : De superabsorberende gel wordt vaak gebruikt in wegwerpluiers en in talrijke voedingsverpakkingen. Deze kleine gel parels absorberen tot 30 keer hun gewichten om helpen het vocht vast te houden en de huid van je baby te beschermen. Soms kan je eens kleine gel pareltjes vinden op de huid van je baby. Ze zijn niet gevaarlijk voor je baby en je kunt ze verwijderen door de huid van je baby zachtjes te reinigen. Wil je meer weten over de samenstelling van onze luiers, lees dan ons artikel over de bestanddelen.

V : Zijn de Pampers luiers met kleur veilig voor de huid van mijn baby?

A : Ja. Alle kleuren zijn zorgvuldig geselecteerd om veiligheid te garanderen en het is ook aangetoond dat ze veilig zijn voor zuigelingen en peuters. Ze zijn niet-allergeen en veilig voor de huid. Ze worden vaak in andere consumentenproducten gebruikt, zoals contactlenzen en voedingsverpakkingen.

V : Wanneer jullie Pampers luiers veranderen, voeren jullie dan eerst veiligheidstesten uit?

A : Wanneer we Pampers luiers veranderen gebruiken we enkel bestanddelen die we reeds in alle veiligheid in onze luiers hebben gebruikt en die grondig geëvalueerd en bewezen zijn als veilig. We voeren grondige testen uit om mama’s de gelegenheid te geven onze producten dagelijks te gebruiken en we respecteren de hoogste industriële normen inzake veiligheid, prestatie en kwaliteit.

V : Kunnen chemische producten in Pampers luiers brandwonden veroorzaken?

A : Neen. De Pampers luiers, babydoekjes en broekjes worden gemaakt met ingrediënten die uitvoerig werden getest en waarvan de veiligheid is bewezen. De bestanddelen die we gebruiken zijn over het algemeen aanwezig in de meeste luiers en babydoekjes en worden wereldwijd door miljoenen baby’s elke dag in alle veiligheid gedragen. Voor meer informatie over de bestanddelen in onze luiers, lees verder op deze pagina.

V : Bevatten de Pampers babydoekjes of luiers de conserveringsmiddelen methylisothiazolinone of methylchloroisothiazolinone (ook bekend als Neolone, Kathon, MI, MCI) ?

A : Neen. In de babydoekjes of luiers van Pampers zit geen methylisothiazolinone of methylchloroisothiazolinone.

V : Bevatten de Pampers babydoekjes of luiers parabenen of latex?

A : Neen. De Pampers luiers of babydoekjes bevatten geen parabenen of latex.

V : Zijn de Pampers babydoekjes geschikt voor de gevoelige huid van baby’s?

A : Ja. De Pampers babydoekjes zijn klinisch getest om te verzekeren dat ze geen allergieën of huidirritaties veroorzaken. Klinische testen hebben aangetoond dat ze perfect geschikt zijn voor de gevoelige huid. Eigenlijk zijn de Pampers babydoekjes zijn zachter voor de babyhuid dan een washandje en water. 

V : Zijn de babydoekjes van Pampers veilig om op het gezicht en de handjes van de baby te gebruiken?

A: Ja. De doekjes zijn speciaal ontworpen voor het schoonmaken van de billetjes bij het verschonen van de luier. Maar mama’s kunnen ze met een gerust hart voor andere lichaamsdelen gebruiken zoals het gezicht. En ze kunnen zo vaak gebruikt worden als nodig.

V : Wat is het beste voor mijn baby : wegwerpluiers of wasbare luiers?

A : Wegwerpluiers worden door miljoenen baby’s gedragen en we weten dat ze in alle veiligheid kunnen worden gebruikt. Studies hebben aangetoond dat wegwerpluiers voordelen biedt aan je baby doordat ze de gezondheid van de huid verbeteren.* Bovendien is het bewezen dat de moderne wegwerpluiers overtollig vocht op de huid verminderen dankzij een superabsorberende gel die de urine vasthoudt en zo een vochtige huid vermijdt wat het risico op luieruitslag vermindert.

Als koploper op het gebied van innovatie binnen zijn sector, zet Pampers zich in om de beste en meest doeltreffende producten te creëren die aanzienlijke voordelen bieden en de ecologische voetafdruk van hun producten en verpakkingen te verkleinen. Een onafhankelijke studie geleid door het Milieuagentschap in het Verenigd Koninkrijk in 2005 en bijgewerkt in 2008, heeft aangetoond dat wegwerpluiers, noch wasbare luiers beter zijn voor het milieu. De studie hield rekening met de volledige levenscyclus van een luier : de productie, de verdeling, het gebruik en het wegwerpen van de producten. Deze Britse studie bepaalde dat de impact van de luiers effectief kan geassocieerd worden met energie, water en detergenten nodig voor het reinigen van wasbare luiers en met de productie van grondstoffen van wegwerpluiers. Wanneer rekening gehouden wordt met de globale levenscyclus van beide producten, bevestigt de studie dat er weinig zelfs geen verschil qua milieu-effect tussen wegwerpluiers en wasbare luiers.

*(Adam, Ralf. "Skin care of the diaper area.” (Huidverzorging van de luierzone)" Pediatric dermatology 25.4 (2008): 427-433 ; Seymour, Jon L., et al. "« Clinical effects of diaper types on the skin of normal infants and infants with atopic dermatitis. » (Klinische effecten van verschillende luiersoorten op de huid baby’s/peuters met gezonde huid en baby’s/peuters met atopische dermatitis)" Journal of the American Academy of Dermatology 17.6 (1987) : 988-997).

Misschien vind je dit ook interessant: