potty training signs fo readines

Zindelijkheidstraining: tekenen dat baby er klaar voor is

Lawrence Kutner

Lees tips van deskundigen en begrijp het gedrag van je kleintje. Zo kom je te weten of hij klaar is om op het potje te plassen.

Lichtpuntje voor ongeruste ouders: ieder gezond kind kan leren op het potje te zitten. Uiteindelijk is de leeftijd waarop je kleintje deze vaardigheid beheerst niet belangrijk. Het heeft bovendien niets met jouw ouderlijke vaardigheden te maken. 

Als je begint met zindelijkheidstraining voordat je kind er emotioneel en fysiek klaar voor is, levert dat een boel frustratie op voor jullie allebei.

Het kan ook het leerproces onnodig verlengen. Daarom is het een goed idee om zeker te weten dat je peuter klaar is voor zindelijkheidstraining voordat je begint!


De meeste kinderen leren tussen 18 en 30 maanden hun potje te gebruiken. Maar sommige kinderen hebben er nog steeds moeite mee als ze al vier jaar oud zijn.

Als je het gedrag van je kind goed bestudeert zal hij je laten weten wanneer hij klaar is om ermee te beginnen.

  • Laat je peuter op nogal voorspelbare tijden zien dat hij kaka moet doen? Laat hij je door woordjes of gedrag weten dat hij zich ervan bewust is dat hij naar de wc moet?
  • Kan hij zijn broekje zelf omlaag en omhoog doen?
  • Heeft hij interesse voor het toilet en wat anderen daar doen?
  • Kan hij zelf naar het potje lopen en gaan zitten?
  • Is hij begonnen met "Nee!" zeggen? Heeft hij liever dat sommige van zijn speeltjes op een speciale plek liggen? Dit laat zien dat hij de dingen in zijn omgeving graag onder controle wil hebben.
  • Weet hij wat "nat" en "droog" betekent?
  • Reageert hij op lovende woorden en wil hij je plezier doen?


Als je kind veel van dit gedrag vertoont is hij klaar om te beginnen. Maar denk eraan, probeer nooit een kind op het potje te krijgen tijdens een stressvolle situatie zoals een verhuizing, een vakantie of als je kind ziek is.

Haal diep adem als het niet meteen werkt en probeer het na een paar weken of maanden opnieuw.

Misschien vind je dit ook interessant: