3 signs your child is ready to potty train

Wanneer is je kind klaar voor zindelijkheidstraining?

Rachel Morris

Zoals de meeste mama’s tel je waarschijnlijk de dagen af totdat je kunt beginnen met de zindelijkheidstraining. Maar het is belangrijk dat je je kind niet te snel aan deze nieuwe fase laat beginnen. 

Hoewel de gemiddelde leeftijd tussen de twee en drie jaar ligt, zijn er kinderen die al maanden eerder starten. Maar er zijn ook kinderen die nog een luier dragen als ze al vier zijn. Ieder kind is anders!

Gelukkig geeft je kind zelf signalen dat hij klaar is om naar het toilet gaan. Hier zijn een paar nutttige tips om je kind daarbij te helpen.

1. Kijk of zijn poep- en plasgedrag verandert

Als je kind meer controle krijgt over zijn blaas en darmen dan vermindert het aantal vieze luiers aanzienlijk. Je kunt starten met zindelijkheidstraining!

Tip:

Dit is het moment dat je kind niet zomaar meer overal z’n luier bevuilt. Maar liever een plekje voor zichzelf zoekt. In een hoekje van z’n slaapkamer bijvoorbeeld. Probeer hem te betrappen en stel voor om op het potje te gaan zitten en kijk wat er gebeurt.


2. Zijn reactie op een natte of vieze luier verandert

Als je kind zich beter bewust wordt van hoe zijn lichaam werkt, zal hij duidelijk maken dat hij verschoond moet worden.
  • Dat kan door op zijn luier te wijzen
  • Door te zeggen wat hij heeft gedaan
  • Hij wordt waarschijnlijk snel gefrustreerd en voelt zich ongemakkelijk nadat hij het in zijn broek heeft gedaan en zal proberen zelf zijn luier af te doen.

Tip:

Het voelt misschien wat vreemd en gênant. Maar laat je kind meegaan naar het toilet. Zo legt het makkelijker de link met het potje.

 

3. Je kind toont zijn onafhankelijkheid

Wanneer je kind onafhankelijker wordt zal hij dingen zelf willen doen. Dat geldt ook voor naar het toilet gaan. Het zinnetje ‘dat wil ik zelf doen’ is een duidelijke aanwijzing dat het klaar is voor de zindelijkheidstraining.

Onthoud vooral dat elk kind verschilt en dat overhaast te werk gaan het tegengestelde effect heeft. Geduld en toewijding zijn nodig en vochtige en natte doekjes essentieel!

Misschien vind je dit ook interessant: