how to handle and identify food intolerance and allergies

Het verschil tussen voedselintolerantie en allergieën bij je peuter

Loraine Stern

Een kieskeurige peuter voeden is moeilijk onder alle omstandigheden.. Maar met een allergie of spijsverteringsproblemen erbij wordt het een echte uitdaging. 

Er is een verschil tussen een echte allergie en intolerantie. Het eerste is een serieus medisch probleem en het andere alleen ongemakkelijk. Met deze tips hou je ze makkelijk uit elkaar en leer je hoe je ermee om kunt gaan.

Voedselallergie

Allergische reacties worden geactiveerd wanneer het lichaam afweerstoffen begint te maken tegen eiwitten in het voedsel.

 • Een ernstige allergische reactie zoals ademhalingsmoeilijkheden en flauwte kunnen levensbedreigend zijn.
 • De meeste allergische reacties herken je aan uitslag, andere rode pukkels, diarree, overgeven, een loopneus en niezen.
 • Melk is de belangrijkste oorzaak van een allergische reactie bij kleine kinderen. Ongeveer 2 tot 3% van de kinderen zijn allergisch voor koemelk. Bijna 95% groeit hier uit voordat ze vier jaar oud zijn.
 • Allergieën voor noten, schaaldieren en eiwitten staan op de tweede plaats. Een reactie op dit soort voedsel verdwijnt minder snel als je kind ouder wordt. Het kan soms hun hele leven duren. 
 • Pinda’s zijn ook een belangrijke oorzaak van allergische reacties. Dit zijn geen echte noten, maar peulvruchten zoals erwtjes. Kinderen die allergisch zijn voor pinda’s zijn vaak niet allergisch voor walnoten, amandelnoten of andere 'echte' noten. 

Voedselintolerantie

 • De meest voorkomende voedselintolerantie is lactose-intolerantie, waarbij de natuurlijke suiker in melk moeilijk kan worden verteerd. Rond 30 minuten tot twee uur na het drinken van de melk treedt er winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree op.
  Een lactose-intolerantie kan op elke leeftijd optreden. Maar komt het meeste voor bij kinderen boven de vier of vijf jaar. Kinderen met echte allergieën kunnen meestal nog niet het kleinste beetje van een bepaald ingrediënt verdragen. Een lactose-intolerantie is daarentegen niet zo heftig. Melkproducten zoals yoghurt of kaas veroorzaken meestal geen problemen. Dat komt omdat de lactose tijdens het productieproces al is afgebroken. Sommige kinderen kunnen wel een beetje melk drinken, maar krijgen de symptomen als ze er te veel van drinken. 
 • Glutenintolerantie betekent het niet kunnen verteren van een eiwit dat zich in tarwe bevindt. Dit kan een ernstig probleem zijn. Ze denken dat dit een erfelijk immuniteitsprobleem van de darm is.
  Het kan de opname van voedingsstoffen verstoren en leiden tot slechte groei en te lage gewichtstoename. Ook diarree, constipatie en prikkelbaarheid zijn gevolgen van glutenintolerantie.

Raadpleeg je kinderarts als je denkt dat je kind een allergie of een intolerantie heeft. Stel niet je eigen diagnose, want voedselallergieën kunnen gevaarlijk zijn.

Als blijkt dat je kind een aanzienlijke allergie heeft, zul je de ingrediënten van verwerkte voedingsmiddelen goed in de gaten moeten houden. Zo bevatten sorbet en margarine een melkeiwit dat caseïne wordt genoemd. En je kind met melkallergie moet alle voedsel met calcium caseïnaat of caseïne op het etiket vermijden. Gluten kan dan weer voorkomen in vanille-extracten, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten en in ketchup. Opletten dus!
Je zult wellicht een pediatrische voedingsdeskundige moeten raadplegen om je kind met behulp van vitaminen of andere supplementen een evenwichtig dieet te bezorgen.

Wat je kunt doen

Breng de oppas, het personeel van de kleuterschool en vrienden waar je kind soms eet op de hoogte van de allergie. En vertel hen hoe ze moeten reageren in geval van nood.

Je kinderarts kan je een speciale injector/pen voorschrijven met adrenaline voor onmiddellijk gebruik bij een ernstige allergische reactie. Bewaar een aantal van deze pennen op verschillende plekken (in de auto, in huis, op het dagverblijf). Zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze gebruikt moeten worden en vervang ze als de houdbaarheidsdatum verlopen is.

Misschien vind je dit ook interessant: