what to know when your little one needs a sleep companion

Waarom kinderen graag met een knuffel slapen

Rachel Morris

Je kunt je peuter troosten met verschillende soorten ‘vriendjes’. Dat kan gaan van rafelige dekentjes en teddyberen tot T-shirts. Deze slaapmaatjes spelen niet alleen een rol in het wiegje van de baby of peuter, maar ook overdag geven ze een veilig gevoeld.

Lees hier welk speelgoed jij je peuter kunt geven zodat hij makkelijker in slaap valt.

 

Overzicht

Het is normaal dat je baby een voorwerp met zich meesleept dat hem een veilig gevoel geeft. Veel kinderen kiezen hun maatje als ze tussen de 8 en 12 maanden oud zijn.

Zachte voorwerpen zoals een dekentje of een kussen stellen je kleintje gerust als jij niet in de buurt bent. Veel kinderen raken gehecht aan hun knuffeldoekje of knuffelbeest en dat is ook normaal. Beschouw dit niet als een teken dat je baby aanhankelijk of verlegen is.

Veiligheid voorop

Het is prima om je oudere baby zijn teddybeer mee te laten nemen naar bed. Maar het is belangrijk dat kinderen jonger dan zeven maanden geen zacht speelgoed of dekentje in hun wiegje hebben. Sommige voorwerpen veroorzaken namelijk verstikkingsgevaar en ze verhogen het risico op wiegendood.

Kauwt je baby op zijn knuffelbeest? Controleer dan of knoopjes of andere kleine stukjes geen verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.

 

Een verrassende collectie

Je staat misschien verbaasd over de keuze van je baby. Hij verkiest misschien een niet-aaibaar maatje. Sommige kinderen hechten zich aan hun favoriete kartonnen boek en staan erop dat ze er elke nacht mee slapen. Anderen putten troost uit een speelgoedtrein of -auto. Zolang je er zeker van bent dat je nieuwe baby zich tijdens zijn slaap geen pijn doet, is er geen probleem. Tip: Slimme mama’s zorgen ervoor dat ze altijd een knuffeldoekje of -beest achter de hand hebben dat het oude kan vervangen. Probeer een identiek voorwerp te vinden dat je vervolgens veilig opbergt. Als je nieuwe baby zijn knuffel ooit kwijtraakt, kun je de nieuwe beer tevoorschijn toveren. Voordat de tranen beginnen.

Misschien vind je dit ook interessant: