Getting-your-toddler-off-to-sleep

Slaaproutines om je peuter stressvrij naar bed te krijgen

Winnie Yu

Het ene moment huilt hij. Het volgende moment wil hij water.

Volg dit stappenplan voor een goede nachtrust voor je peuter. 

Het is niet ongewoon dat peuters zich verzetten tegen bedtijd. Maar een goede nachtrust is essentieel voor je peuters gezondheid.en voor die van jou.. Stimuleer gezonde slaapgewoontes. Je kind zal ze nog de rest van zijn leven nodig hebben. Dat doe je zo.

 

Bedenk een routine

Elke avond opnieuw dezelfde handelingen als:

  • De pyjama aandoen
  • De tandjes poetsen
  • Het gezichtje wassen

maken je kind duidelijk dat ze deel uitmaken van een routine.

Je kunt naar rustige muziek luisteren, een boekje lezen of je peuter een bad geven. Zo ontspan je hem en gaat hij straks rustig naar bed. Speel nu niet meer met hem. Hier wordt hij alleen maar druk van.

 

Wees consequent

Houd elke avond vast aan hetzelfde bedritueel. Zo weet je peuter wat hij kan verwachten als het bedtijd is. Hij zal ook snel begrijpen wat je van hem verwacht.

Maak het comfortabel

Laat je kind zijn favoriete knuffeldier mee naar bed nemen. Geef hem zijn favoriete dekentje en laat hem wat water drinken. Doe het nachtlampje aan voordat je de deur sluit. Als je peuter zich comfortabel voelt, heeft hij minder excuses om weer uit bed te klimmen.

Wacht voor je een kreet beantwoordt

De kans is groot dat je peuter je meteen terugroept nadat je hem hebt ingestopt. Reageer niet meteen. maar wacht een paar seconden voor je antwoord geeft. Geef hem de tijd om in slaap te vallen.

Reageer je wel? Herinner hem er dan dat het bedtijd is. Als je zijn kamer binnengaat, hou het licht gedimd en blijf niet te lang. Blijf elke keer verder bij zijn bed vandaan.

Wees geduldig

Je peuter leert goede slaapgewoontes niet in één nacht. Het is niet makkelijk, omdat peuters graag gezelschap hebben. Hou vol en blijf elke avond hetzelfde doen. Uiteindelijk zal je peuter eraan wennen en een goede nachtrust hebben.

Misschien vind je dit ook interessant: