Moving-from-a-cot-to-a-bed

Makkelijk overstappen naar een peuterbedje

Cheryl Lock

Is je peuter zijn kinderbedje ontgroeid? Er zijn een aantal dingen die je in de gaten moet houden voor je de overstap maakt naar een peuterbed. Hoe zorg je ervoor dat het nieuwe bed net zo veilig voelt als zijn ledikantje?

 • Rond de 24 maanden is je kind waarschijnlijk klaar voor een groter bed. De overgang van ledikantje naar peuterbed is één van de eerste stappen richting onafhankelijkheid. Op die leeftijd is je kind waarschijnlijk groot genoeg om zelf uit zijn ledikantje te kruipen. Overstappen is dus goed voor zijn ontwikkeling, maar ook voor zijn veiligheid.
 • Overstappen van een ledikantje naar een peuterbed is een grote stap. Er zijn een aantal dingen waar je best rekening mee houdt voordat je die stap neemt. Want een groter bed is meestal lager. Dat wil zeggen dat je kind makkelijk uit bed kan en vrij door zijn kamer loopt.
  • Vermijd gevaren in de nacht
  • Slaperige (of stoute) kinderen kunnen in de problemen raken wanneer ze 's nachts alleen door huis dwalen. Om dit te voorkomen plaats je een belletje op de deur van je kind. Zo hoor je wanneer hij zijn kamer verlaat.
  • Leg al het speelgoed weg
   Je kind hoeft zijn kamer niet eens te verlaten om afleiding te vinden. Hij wordt waarschijnlijk genoeg verleid door alles wat direct in zijn buurt ligt. Ruim dus al het speelgoed, breekbare spullen en artikelen op die mogelijk verstikkingsgevaar opleveren. En laat niks op de grond blijft slingeren.
Zet het bed op een goede plek
Verzacht het gebied rond het peuterbed, door middel van een dik kleed. Zet het bedje niet te dicht bij een raam. Je kindje kan beter uit de buurt blijven van hangende touwtjes, gordijnen en tocht.

Misschien vind je dit ook interessant: