how to help your child through night terrors

Kalmeer je kind bij nachtangsten

Cheryl Lock

Als ouder bescherm je je peuter automatisch tegen enge dingen. Nachtangsten vallen binnen een andere categorien dan nachtmerries en enge dromen.

  • Bij nachtangsten zal je peuter meestal zonder problemen in slaap vallen. Maar binnen twee uur angstig wakker worden. Hoewel hij wakker en overstuur lijkt te zijn, zul je merken dat hij niet reageert.
  • Het belangrijkste is dat jij je kleintje kalmeert als hij last heeft van nachtangst. Midden in zijn nachtangst zal je peuter ontroostbaar zijn. Je belangrijkste taak zal dus zijn de lichten gedimd te houden en zachtjes met hem te praten. Laat hem weten dat je er bent en dat je zorgt dat niets hem kwaad kan doen.
  • De meeste nachtangsten duren 10 tot 30 minuten. Daarna zal je kind waarschijnlijk kalmeren en weer in slaap vallen. De volgende dag kan hij zich er niets meer van herinneren.
  • Onthoud dat deze nachtangsten bij sommige peuters optreden als ze oververmoeid zijn
  • Hou je aan de vaste slaaproutine. Zeker bij jonge kinderen. Als je peuter een vaste bedtijd heeft en hij nog steeds aan nachtangsten lijdt, kun je proberen hem 30 minuten eerder naar bed te brengen en te kijken of dat helpt.

Goed om weten!

In welke vorm de nachtangsten ook optreden. Ze verdwijnen als je kind ouder wordt. Binnen de kortste keren geniet je kind weer van een ongestoorde nachtrust.

Misschien vind je dit ook interessant: