sleep-101-maintaining-bedtime-routines-on-weekends-and-holidays

Bedtijdroutines vasthouden in het weekend en op vakantie

Pamela Kruger

Zelfs al slaapt je baby als een roosje tijdens de week. In het weekend of op vakantie kan het heel anders zijn. Baby's houden namelijk van consistentie. Dus als hun normale routine wordt doorbroken, kunnen zij moeite hebben zich aan te passen.

Lees hieronder meer tips om de kostbare slaap van je kleintje te behouden, waar je ook bent.

 

1. Pas je aan op het schema van je baby

Als je baby altijd slaapt van 13.00 tot 15.00 uur. Maak dat uitstapje naar de dierentuin dan vóór of na z’n dutje. Dat betekent misschien dat je wat rustiger aan moet doen en dat je eerder thuiskomt dan je zou willen, maar het betekent wel dat je baby uitgerust, blij en alert is tijdens je volgende uitje.

 

2. Neem de knuffel van je kindje mee

Als je kind dat geliefde ding bij zich heeft, zal hij zich comfortabeler voelen en sneller in slaap vallen.

 

3. Leg je baby op dezelfde manier op bed als thuis

Dim je thuis de lichten, masseer je zijn rug en zing je een slaapliedje? Volg diezelfde routine dan in het hotel, zodat hij zich veilig en geborgen voelt.

 

4. Ga niet samen in een bed liggen als je weg bent

Als jij je kind tijdens de vakantie mee in het grote bed laat slapen, kan hij dat thuis ook plots willen.

 

5. Gun je baby de tijd om zich aan te passen

Elke plek anders dan thuis, kan vreemd aanvoelen voor een baby. Wees niet verrast als hij rond bedtijd een beetje huilt of wat vaker wakker wordt dan normaal. Reageer op dezelfde manier als thuis op dit gedrag: na de eerste paar nachten is je kindje gewend en slaapt het weer gewoon door.

 

6. Stel een beurtrol in

Vraag of een ouder of grootouder thuis wil blijven tijdens het dutje van de baby. Zo kan de rest van de familie gaan schaatsen of dingen gaan bekijken.

 

7. Rijd lange afstanden 's nachts

Veel kinderen vallen snel in slaap tijdens autoritten. Als dat bij jullie ook zo is, probeer dan 's nachts de lange afstanden te rijden. Kleed je baby in zijn pyjama, zodat de overgang naar het bed gemakkelijk is als je op je bestemming aankomt.

 

8. Onderbreek ritten in de middag

Als je 's middags vijf uur lang moet rijden, plan dan wat stops zodat je kind zich tussendoor fysiek kan uitleven. Als je je kind helpt wat energie kwijt te raken, voorkom je dat het overdag te veel slaapt, waardoor hij 's avonds gewoon naar bed gaat.

 

9. Compenseer

Als je kind een dutje overslaat of slechts kort in de wandelwagen slaapt, kun je hem wat vroeger naar bed brengen zodat hij wat slaap kan inhalen. Pak de normale routine de volgende dag weer op.

Als je baby tot nu toe een strak slaapschema had, zal hij dat al snel weer oppakken; maak je geen zorgen!

Misschien vind je dit ook interessant: