A-sudden-vocabulary-explosion

Zo groeit de woordenschat van je peuter explosief

De woordenschat van je peuter is nog redelijk beperkt, waardoor hij soms veralgemeent. Hij gebruikt bijvoorbeeld het woord ‘taart’ om alle lekkere dingen aan te duiden. Hij geeft een hele verzameling dezelfde naam. Dat is niet omdat hij de term verkeerd begrepen heeft of geen verschil ziet tussen die voorwerpen. Hij heeft alleen nog niet alle benodigde woorden tot zijn beschikking. Hoe vaker je dus tegen hem praat en dingen benoemt om de ontbrekende woorden in te vullen, hoe groter zijn woordenschat zal worden.

Praten is een spelletje

Wij beschouwen praten als vanzelfsprekend. Maar voor je kind is dat niet zo. Het is redelijk uitzonderlijk dat het heeft geleerd om de woordenstroom in losse stukjes te verdelen en de klankpatronen, ritmes en structuren van woorden te herkennen.

Hij ontwikkelt gevoel voor verschillen in intonatie en de basisregels van de grammatica. Bovendien leert hij de betekenis van een toenemend aantal woorden en namen. Intussen werkt hij ook keihard aan zijn stembeheersing zodat hij de lastige klankcombinaties kan reproduceren waaruit de woorden in zijn moedertaal bestaan.

Waarschijnlijk weet je niet eens hoeveel woorden je baby al kent. Omdat hij ze nog niet allemaal duidelijk kan uitspreken. Maar luister eens goed of je delen van woorden herkent in zijn gebrabbel en besef hoe knap het is dat hij zich met zo’n beperkte woordenschat zo goed kan uitdrukken. Hij heeft allemaal trucjes om optimaal gebruik te maken van de woorden die hij kent.

Je zult bijvoorbeeld zien dat hij de betekenis van een woord overgeneraliseert: hij gebruikt 'hond' voor alle dieren, of 'auto' voor alle bewegende machines. Dat betekent niet dat hij het verschil niet ziet tussen die dingen. Hij heeft gewoon niet genoeg woorden om specifieker te kunnen zijn. Maar door die overgeneralisaties kan hij wel vertellen wat hij ziet en jij voelt je geroepen om het goede woord te zeggen.

Dat is dus een slim trucje waarmee hij zo veel mogelijk leert. Ergens in zijn volgende levensjaar kan je baby al zo goed woorden leren dat zijn woordenschat wel met acht nieuwe woorden per dag groeit. En als hij eenmaal 100 tot 150 woorden kent, zal hij ze gaan combineren.

Misschien vind je dit ook interessant: