the importance of rituals in a young child-s life

Waarom routine belangrijk is voor jonge kinderen

Suzanne Dixon

Kinderen houden van regelmaat. Dat is misschien een beetje saai. Maar met een goede slaaproutine groeit het zelfvertrouwen van je kleintje én leert hij snel wat je van hem verwacht.

Dit verklaart waarom eenvoudige rituelen zoals eten op regelmatige tijdstippen of een liedje zingen voor het slapen zo goed werken. Heb je een druk gezin met veel onverwachtse evenementen en hectische agenda's? Dan zijn routines nog belangrijker. Voor jou en voor je kind.

Voor vakanties en grote gebeurtenissen is het belangrijk om gezinsrituelen te ontwikkelen. Eet samen dezelfde maaltijden, gebruik hetzelfde specifieke servies en beleef steeds opnieuw dezelfde evenementen. Zo help je kinderen om hun oorsprong, hun waarden en hun identiteit te begrijpen. 

Betrek je kind bij de voorbereidingen en vertel hem op voorhand wat er gaat gebeuren. Toon foto’s van een feest van eenzelfde gebeurtenis in het verleden of van gebeurtenissen die plaatsvonden toen je zelf nog een kind was. Ook al snapt je kind op zijn leeftijd nog niet alles. Hij voelt zich een volwaardig lid van het gezin en van een traditie. 

Als je je ongemakkelijk voelt met de tradities van jouw eigen familie, verzin dan jullie eigen nieuwe traditie! Later zul je je kinderen horen zeggen, "Bij ons in de familie deden we altijd…"

Misschien vind je dit ook interessant: