Bedtime-chatter

Waarom jouw kind in zichzelf praat als hij alleen is

Kinderen praten soms tegen zichzelf als ze alleen zijn in bed of in andere situaties. Het blijkt nu dat deze monologen hen helpen om hun dag beter te begrijpen en nieuwe ervaringen te verwerken.

Dus sst, onderbreek je kleintje niet!

Luister naar zijn spelletjes en de verhaaltjes die hij aan zichzelf vertelt in bed als je wilt ontdekken hoe je kind de wereld probeert te bevatten. Op deze leeftijd spelen kinderen vaak gebeurtenissen of gesprekken na die ze gehoord hebben. Dat doen ze vaak met behulp van speelgoed of door hun gedachten hardop te zeggen voordat ze gaan slapen. 

Het eruit praten

Praat je kindje in zichzelf als hij alleen in zijn bedje ligt? Deze monologen helpen hem om de dag te begrijpen. Dat is een theorie van Katherine Nelson, psycholoog aan de City University van New York en haar collega’s. Ze vond bewijs dat kleine kinderen hun wereld opnieuw voor zichzelf creëren door ervaringen nog een keer te vertellen. Deze monologen geven betekenis aan de ervaring van het kind en er ontstaat een soort zelfbewustzijn.

Taal is een belangrijk communicatiemiddel geworden om met het leven om te gaan. Kinderen met een taalachterstand hebben de neiging om meer gedragsproblemen te ontwikkelen omdat zij meer worstelen en meer gefrustreerd zijn. Als je kind geen zinnen maakt, kun je dit laten onderzoeken door een specialist.

Misschien vind je dit ook interessant: